China răspunde SUA și lansează somații agențiilor de presă americane!

China va adopta măsuri de răspuns echivalente împotriva unui număr de patru agenții de presă americane care activează pe teritoriul Chinei, a anunțat Zhao Lijian (foto), purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

China a cerut agențiilor de presă: Associated Press, United Press International, CBS-Columbia Broadcasting System și National Public Radio, să prezinte, în termenul de șapte zile, documente privind toți angajații, sursele de finanțare, operațiunile și proprietățile deținute pe teritoriul Chinei.

Măsurile adoptate de China reprezintă un răspuns la restricțiile impuse de autoritățile americane birourilor instituțiilor media chineze aflate pe teritoriul USR, Beijingul acuzând SUA că promovează mentalitatea Războiului Rece și prejudecățile ideologice, afectând reputația presei chineze, evidențiind ipocrizia „libertății presei”.

În acest sens, contramăsuri sunt complet necesare, ca răspuns la suprimarea nejustificată a presei chineze care activează în SUA, a subliniat Zhao Lijian.

Departamentul de stat al SUA a anunțat la data de 22 Iunie a.c. că va începe să considere și trateze reprezentanțele China Central Television, China News Service, The People’s Daily și Global Times, ca „misiuni externe”, similar ambasadelor.

În limbaj diplomatic, „misiuni externe” presupune că instituțiile media trebuie să respecte cerințele similare impuse ambasadelor și consulatelor de pe teritoriul SUA, între altele declararea deplasărilor, înregistrarea proprietăților și obținerea de aprobări prealabile pentru orice achiziție.

REFERINȚE >>>
China răspunde SUA și impune restricții agențiilor media americane
LIBERTATEA DE EXPRIMARE | Departamentul de Stat limitează numărul angajaților chinezi în instituțiile media din SUA
CORONAVIRUS | Pe fondul stigmatizării și rasismului, China expulzează trei jurnaliști americani!

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la China răspunde SUA și lansează somații agențiilor de presă americane!

  1. Democratu' spune:

    Furia neputinței americane, o duce pe aceasta, la a păși din greșeală în greșeală.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.