CORONAVIRUS | Pe fondul stigmatizării și rasismului, China expulzează trei jurnaliști americani!

Tensiunile acumulate în ultimele săptămâni ca urmare a epidemiei cu noul coronavirus (COVID-19) se răsfrâng și în zona mass media, autoritățile de la Beijing anunțând, astăzi, că au dispus anularea acreditărilor pentru trei jurnaliști de la publicația americană The Wall Street Journal (WSJ). Decizia vine după ce, la data de 3 februarie a.c., WSJ a publicat un articol cu tentă rasistă și stigmatizantă pentru chinezi și China.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Geng Shuang, a informat că în urma „articolului umilitor la adresa Chinei” publicația a refuzat să prezinte scuze, deși sub semnătura lui Walter Russell Mead, „au fost promovate calomnii la adresa eforturilor guvernului şi poporului chinez în combaterea noului coronavirus (…) promovând un titlu speculativ şi rasist”.

Geng Shuang a subliniat că autoritățile chineze au solicitat ziarului american să îşi asume eroarea și să prezinte scuze, însă nu a dat curs solicitărilor sau vreun răspuns. În aceste condiții, potrivit legilor în vigoare în China, autoritățile de la Beijing au dispus ridicarea acreditărilor pentru trei dintre membrii redacției WSJ acreditați în China.

În fond, despre ce este vorba?

La data de 3 februarie, sub semnătura lui Walter Russell Mead, WSJ a publicat un comentariu intitulat „China este adevăratul om bolnav din Asia / Piețele sale financiare pot fi chiar mai periculoase decât propriile piețe de animale sălbatice”. (Vezi AICI) Ce pare că a deranjat în mod decisiv autoritățile din China este titlul, chiar dacă speculațiile care conturează articolul lansat la mijlocul evenimentelor generate de focarul de epidemie cu Wuhan.

„Nu știm cât de periculos va fi noul coronavirus”, scrie WSJ arând însă că în timp ce „orașele și fabricile din China se închid; virusul continuă să se răspândească”, iar acțiunile de până acum „u zguduit încrederea în Partidul Comunist Chinez în țară și în străinătate”.

Mai mult, WSJ susține că „piețele financiare ale Chinei sunt probabil mai periculoase pe termen lung decât piețele de animale sălbatice din China (…) factorii de decizie din China având abilitățile tehnice sau autoritatea politică pentru a reduce la minimum daunele – mai ales că asta ar implica pierderi enorme pentru bogăția celor conectați politic.”

Speculând că „mulți se tem acum că coronavirusul va deveni o pandemie globală”, autorul mai arată că „Până în prezent, secolul XXI a fost o epocă a lebedelor negre. de la 9/11 până la alegerea președintelui Trump și Brexit, cu o scăzută probabilitate, evenimentele cu impact ridicat au schimbat ordinea mondială. Această epocă nu s-a încheiat, iar dintre lebedele negre încă sunt posibile, controlul epidemiei cu coronavirus fiind puțin probabil să fie ultima din China.”

Cei trei jurnaliști al WSJ au cinci zile pentru a părăsi teritoriul Chinei.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CORONAVIRUS 2020, De departe ... România, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la CORONAVIRUS | Pe fondul stigmatizării și rasismului, China expulzează trei jurnaliști americani!

  1. Pingback: IN NUMELE LIBERTATII DE EXPRIMARE :SUA LIMITEZA NUMARUL JURNALISTILOR CHINEZI! | Octavpelin's Weblog

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.