LIBERTATEA DE EXPRIMARE | Departamentul de Stat limitează numărul angajaților chinezi în instituțiile media din SUA

Departamentul de Stat american a anunțat că va limita numărul de cetățeni chinezi autorizați să lucreze pentru entitățile mass-media chineze din SUA, inclusiv pentru rețeaua de televiziune globală din China – CGTN și China Radio International (CRI), decizie considerată de autoritățile de la Beijing „contrară libertății presei”. Decizia vine după ce SUA au desemnat un număr de cinci instituții media chineze drept „misiuni externe” (asimilate misiunilor diplomatice), iar China a expulzat trei jurnaliști după ce redacția Wall Street Journal a refuzat să prezinte scuze oficiale, în urma unui articol cu tentă rasistă și stigmatizantă pentru chinezi și China, pe fondul epidemiei COVID-19.

Potrivit reprezentanților China Media Group (CMG), deciziile SUA nu fac decât să „expună pe deplin ipocrizia așa-numitei sale libertăți a presei”. „SUA sunt dominate de gândirea Războiului Rece și de prejudecăți politice, care nu doar că afectează în mod grav capacitatea de informare normală a CMG în Statele Unite, dar afectează grav imaginea CMG”.

Reacția vine după ce Secretarul de Stat Michael Pompeo a anunțat, ieri, că „a aplicat un plafon de cinci persoane pentru fiecare instituție media chineză de pe teritoriul Statelor Unite”, în speranța „ca Beijingul să adopte o abordare mai echitabilă față de presa americană și de presa străină din China”. Pompeo a acuzat Partidul Comunist Chinez (PCC) că a impus „supravegherea, hărțuirea și intimidarea tot mai aspră a jurnaliștilor noștri independenți și de clasă mondială”, motiv pentru care SUA vor răspunde „pentru a obține reciprocitate”.

Pompeo a mai arătat că SUA solicită PCC să își „onoreze imediat angajamentele privind respectarea libertății presei”.

Redeschiderea disputelor pe tema libertății presei și a instituțiilor media a debutat în a doua parte a lunii februarie a.c. când Departamentul de Stat a anunțat că va obliga principalele cinci instituții media chineze care activează pe teritoriul american să se declare și să funcționeze ca „misiuni externe”, decizie care reflectă opinia administrației Trump conform căreia guvernul de la Beijing impune un control tot mai puternic asupra serviciilor de știri.
În limbaj diplomatic, „misiuni externe” presupune că instituțiile media trebuie să respecte cerințele similare impuse ambasadelor și consulatelor de pe teritoriul SUA, între altele declararea deplasărilor, înregistrarea proprietăților și obținerea de aprobări prealabile pentru orice achiziție.

Decizia SUA a venit la doar o zi după ce autoritățile de la Beijing au anunțat, la 19 februarie a.c., că au dispus anularea acreditărilor pentru trei jurnaliști de la publicația americană The Wall Street Journal (WSJ). Decizia a fost determinată de refuzul redacției de a prezenta scuze oficiale, în urma unui articol cu tentă rasistă și stigmatizantă pentru chinezi și China, pe fondul epidemiei cu noul coronavirus (COVID-19).

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CORONAVIRUS 2020, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la LIBERTATEA DE EXPRIMARE | Departamentul de Stat limitează numărul angajaților chinezi în instituțiile media din SUA

 1. Milton spune:

  Din cultura generala a fiecarui om de bun simt, se stie ca in China exista o cenzura masiva nu doar a internetului, dar si a presei, si ca jurnalistii publica doar ceea ce aproba conducerea partidului comunist. Cum puteti dvs, sa dati un asemenea exemplu in conditiile astea??? Chiar atat de naiv suntenti? sau poate cumparat deja, nu am de unde sa stiu. Dar ce stiu este ca libertatea de exprimare exista atat in Europa, cat si in America. In China comunista exista doar ce vrea partidul comunist. Cica „ in numele libertatii de exprimare” :))) :)))) Tu, domnule drag, nu ai putea sa scrii ceva de rau de tara aia, nici daca ai vrea!!! Este bine in astfel de situatii sa te limitezi la ce e cu adevarat important si sa incetezi sa mai promovezi propaganda comunista chineza. Noi romanii nu am uitat ce e comunismul. Se pare ca tu ai uitat deja. Tu, cumva, lasi impresia ca esti acceptat acolo doar ca sa scrii pentru cititorul roman naiv din tara, evident in schimbul unor sume mai mari de bani, sume pe care nu ai fi putut sa le faci la tine in tara.

  • Dan Tomozei spune:

   Stimate domn anonim, am aprobat comentariul trimis pentru a sublinia impostura și prostia care vă caracterizează. Erati mai rezervat daca citeati declaratiile lui Pompeo (am dat link), in care se lauda cu libertatea de exprimare si cu jurnalistii americani de talie mondiala!
   Prin urmare, cand confundati regula sxrisa cu cenzura invizibila din occident, fiti mai retinut. Macar pentru a nu va face de ras.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.