Secolul XXI | O lume care știe ce trebuie făcut la … alții!

Instituțiile globale sau regionale, fie că vorbim de ONU, UE sau NATO, au devenit instituții sinecură pentru sute de mii de bugetari transnaționali. Sute de mii de executanți de proiecte pe hârtie și sisteme virtuale, „mestecători” de vorbe goale. Sute de mii de oameni care execută comenzi economice și politice de nivel privat. Sute de mii de oameni aflați în slujba unor interese privat-exclusiviste, necum în slujba sutelor de milioane și miliardelor de plătitori de taxe și impozite. Iată de ce ONU, UE, NATO etc., au accentuat statutul de instituții ineficiente. (Foto: China Daily)

În mod cert, Occidentul se află într-o nouă perioadă istorică dominată de lideri incapabili să se ridice la nivelul evenimentelor: criză economică, pandemie … schimbarea ierarhiilor globale … Filozofii în ale politicii mănâncă o pâine pe tema asta, la fel consultanții și sociologii care învârt cifre și studii ratate. Viața este mult mai simplă decât o vor capetele în care cu greu găsești o dâră de lumină.

Occidentul dă dovadă de o incapacitate cronică de a trata realist propriile probleme, tot mai multe și mai grave în plan socio-economic. Una din principalele cauze este abordarea de tip corporatist, în care cei puțini și puternici tratează cu sfidare și agresivitate masele tot mai sărace și în acumulare galopantă de frustrări, boli, sărăcie.

Instituțiile globale sau regionale, fie că vorbim de ONU, UE sau NATO, au devenit instituții sinecură pentru sute de mii de bugetari transnaționali. Sute de mii de executanți de proiecte pe hârtie și sisteme virtuale, „mestecători” de vorbe goale. Sute de mii de oameni care execută comenzi economice și politice de nivel privat. Sute de mii de oameni aflați în slujba unor interese privat-exclusiviste, necum în slujba sutelor de milioane și miliardelor de plătitori de taxe și impozite. Iată de ce ONU, UE, NATO etc., au accentuat statutul de instituții ineficiente.

În acest tablou deloc favorabil și optimist, de generalizată degradare, Occidentul continuă să de-a altora lecții economice, politice, sociale, medicale, religioase sau de drepturile omului. Incapabil să își rezolve problemele interne, superiorul, superficialul și agresivul Occident este tot mai intruziv, modelul stupid american fiind preluat galopant de o Europă ajunsă pe mână unor lideri lipsiți nu doar de anvergură, ci și de umanitate.

Când Occidentul libertăților ajunge să se exprime infinit mai contondent și criminal prin comparație cu țintele predilecte, vorbim de ipocrizie la nivel de politică globală. Minciuna și dublu standard au devenit comune în limbajul și acțiunile Occidentului care accelerează sinucigaș spre abisul umanității … moderne.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, De departe ... România, Din arhive, Europa, România. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.