Sec, cu doar 24 de ore înainte de aplicare, Ambasada României în China anunța închiderea Consulatului din capitala Beijing:
“Începând cu data de 1 noiembrie 2020, toate serviciile Secției Consulare din cadrul Ambasadei României la Beijing în materie de vize, acte notariale, cetățenie vor fi transferate, temporar, către Consulatul General al României la Shanghai.” (vezi mesajul lansat la 30 octombrie cu aplicare de la 1 noiembrie – foto jos)
Un mesaj sec, lipsit de un obligatoriu orizont pentru românii arondați consular, obligați să facă 1.400 de kilometri până la Shanghai în cazul în care evenimentele o vor impune.
Cum s-a ajuns aici?
Că Ministerul Român de Externe asumă cu lipsă de reacție rușinea de Ambasador menținut la post, asta deja o știe o lume întreagă. Pare că nu este deloc greu să acoperi un diplomat care fuge de la locul unui accident soldat cu pagube importante, pentru a se ascunde de autoritățile locale. La fel cum nu este greu să acoperi un diplomat care s-a făcut remarcat prin abuz de poziție, până la agresiunea fizică, cel verbal fiind deja parte din bagajul care l-a consacrat.
Am scris despre nivelul la care România a ajuns să fie reprezentată diplomatic în China.
După ce Ambasada a fost evacuată de angajați, după ce Consulatul a fost trecut prin filtrul incapacității de relaționare umană și ierarhică a diplomatului trimis să reprezinte România, ce mai urmează? Poate închiderea Ambasadei? (vezi echipa de azi a ambasadei – foto dreapta)
Cauzele profunde care au dus la destructurarea echipei Ambasadei Române în China și a Consulatului din Beijing au debutat cu venirea la post a celui care este protejat de București. În mai puțin de doi ani, Ambasada a fost evacuată și iată că, la trei ani de la venirea la post, a fost închis și Consulatul!
Cum este posibil să închizi reprezentanța consulară din capitala Chinei? Asta în condițiile în care orice novice în ale relațiilor internaționale știe că serviciile consulare sunt anticamera relațiilor diplomatice.
Repet cu un gust amar: România acționează cu nerușinare în relația cu China, nu doar cu proprii angajații din cadrul MAE.
Atunci când un om reușește să distrugă o relație consulară și diplomatică, asta arată intenția România în relația cu China: dezinteres, sfidare, incapacitatea de a înțelege lumea în secolul XXI!
Pingback: România, făcută de râs în China – acțiuni greu de imaginat! | Octavpelin's Weblog