Deși numărul noilor cazuri de infecție cu COVID-19 raportate, luni, la nivel național, este de 103 (85 cu transmisie locală, 18 de import), autoritățile chineze au dispus măsuri de amploare pentru a pune sub control și elimina noul focar de infecție depistat la 300 de kilometri Sud de capitala Beijing. Potrivit declarațiilor oficialilor din sănătate, se speră ca în două săptămâni focarul să fie eliminat, iar viața localnicilor să revină la normal. (Surse: CGTN, China Daily, Xinhua, CRI)
Potrivit reprezentanților Comisiei Naționale de Sănătate, cazuri interne au fost înregistrate în nordul și nord-estul Chinei, cele mai multe (82) în provincia Hebei, unde capitala provinciei – Shijiazhuang și o serie de mici localități au fost închise și trecute în regim de carantină, pentru șapte zile. După această perioadă, autoritățile medicale vor relua testarea în masă cu acid nucleic.
Având în vedere că circulația din și înspre localitățile carantinate a fost interzisă, autoritățile locale asigură alimentele necesare pentru rezidenți. De asemenea, au fost deschise servicii speciale online pentru achiziția de de produse alimentare.
Capitala provinciei Hebei, Shijiazhuang, a intrat în blocaj total pentru șapte zile, fiind sistată temporar inclusiv ciculația rutieră și feroviară din și spre localitate.
La Shijiazhuang au fost amenajate laboratoare de testare rapidă cu acid nucleic (foto), pentru a gestiona milioanele de probe colectate. Aceste laboratoare mobile, cunoscute și sub numele Huo-Yan, pot asigura rezultatele pentru un milion de probe COVID-19, pe zi. Laboratoarele operate de Institutul de Genomică din Beijing au fost deja în operare în cadrul testărilor în masă derulate la Beijing, Hong Kong și Qingdao, dar și în afara Chinei, în Emiratele Arabe Unite și Serbia.
Pe de altă parte, o echipă de experți ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), însărcinați cu investigarea originii noului coronavirus, vor ajunge în China la data de 14 Ianuarie. Potrivit Comisiei Naționale de Sănătate din China, experții vor avea un schimb de informații științifice cu specialiștii chinezi. Comisia nu a furnizat detalii cu privire la itinerarul experților OMS.
Tot ce se cunoaște până acum este legat de intenția de a identifica sursa zoonotică a bolii. Aceasta va fi a treia vizită a unei echipe OMS în China de la declanșarea epidemiei COVID-19, după cele efectuate în Februarie și Iulie 2020.
De la declanșarea epidemiei COVID-19 în China, numărul total de cazuri confirmate a ajuns la 87.656, numărul deceselor la 4.799, cu o rata de recuperare de 93,61%.