ROMÂNIA SFIDEAZĂ CHINA FĂRĂ MENAJAMENTE!

Al doilea premier al președintelui Iohannis a ridicat la nivel de statuie politica prostiei și dezinteresului național! Florin Cîțu a declarat că Guvernul de la București „păstrează distanța” față de China, pentru că aceasta „este filosofia noastră” (m.n. – a guvernului), una cu „o orientare puțin diferită” și cu „obiective diferite”. Și ca să fie clar pentru toată lumea, Cîțu a băgat la psihiatrie toți marii economiști ai lumii, cu tot cu Germania, Franța și UE, afirmând: „Cred că este un mod sănătos de a dezvolta România în perioada următoare”!

Privești, asculți, citești, declarațiile premierului Cîțu (vezi aici) și te crucești și scuipi în sân!

Noua guvernare de la București, continuatoarea guvernării din 2019-2020, anunță că România închide toate ușile cooperărilor economice cu China, pentru că are „o orientare puțin diferită” și cu „obiective diferite”. Citești și te crucești!

Pentru că Guvernului lui Iohannis vine în abruptă și frontală contradicție cu parcursul Uniunii Europene în relația cu China, alături de care, la 30 Decembrie 2020, a anunțat încheierea negocierilor pe Acordul cuprinzător UE-China privind investițiile (CAI).

Sunt câteva idei pe care trebuie să le subliniem privind cele două imagini: prima – a României care întoarce spatele Chinei, a doua – a Uniunii Europene care caută o apropiere privilegiată de China!

Prima și cea mai importantă idee este aceea că Guvernarea de la București a primit ordin de la partenerii strategici din interiorul UE – vorbim de Germania și Franța – să nu le deranjeze cu absolut nimic interesele!
Asta înseamnă că, în interiorul uniunii, cel puțin România nu va afecta cu nimic profitul net al granzilor europeni, ba mai mult va face loc pentru o creștere a profitului prin EVACUAREA marilor investitori chinezi din România!

A doua idee privește dezacordul flagrant în cadrul relației bilaterale România – China, relație ridicată (doar) la nivelul Parteneriatului amplu de prietenie și cooperare, câtă vreme la nivelul de Parteneriat strategic nu s-a mai ajuns ca urmare a sfidării și dezinteresului manifestat la București, imediat după 2015, odată cu instalarea la Cotroceni a lui Klaus Iohannis.

A treia idee cu aplicare deja practică de mai bine de un an de zile, privește atitudinea României la nivel economic și diplomatic vis a vis de China.
În plan economic, Guvernele Iohannis au blocat, închis și eliminat intențiile de investiții chineze în România (vezi domeniile nuclear și infrastructură, deocamdată).
În plan diplomatic (vezi foto 1 și 2), Guvernele Iohannis au adus relația bilaterală la un nivel nefuncțional, câtă vreme Ambasada României la Beijing este în incapacitate de cooperare, Consulatul României la Beijing este închis de aproape trei luni, iar consulatele de la Shanghai și Hong Kong sunt la limita supreviețuirii, cu un personal subdimensionat și epuizat!

În fața acestei realități neprietenoase și de sfidare manifestată la București, te întrebi ale lui interese servește Guvernul Iohannis și mai ales care sunt „obiectivele diferite”? Pentru că „orientarea puțin diferită” despre care vorbește premierul Cîțu este clar una ant-chineză, anti-investițională, anti-dezvoltare și nu în cele din urmă anti-europeană. Pentru că, trebuie repetat, Uniunea Europeană tocmai a încheiat negocierile cu China pe Acordul cuprinzător UE-China privind investițiile.

Demența cu care se manifestă Guvernul Iohannis la adresa Chinei nu are nici cea mai mică legătură cu interesele României, cu istoria relațiilor bilaterale, cu o decizie a Parlamentului României, cu voința poporului român care dorește să trăiască mai bine, ca urmare a relațiilor bilaterale, necum mai rău. Acest mai bine nu are cum să fie realizat închizând relația de prietenie cu China, singura țară în plină dezvoltare din lume, singura țară care în 2020 a înregistrat o creștere a Produsului Intern Brut, și singura țară care a pus sub control epidemia Covid-19!

Și mai este ceva! Vorbim de China singura țară care până acum nu a atacat, lovit, jignit, România, așa cum o fac „partenerii strategici” SUA, UE și țările europene, în fața cărora Guvernarea Iohannis pare nu doar îndatorată pentru menținerea în funcție, ci și dispusă să facă absolut orice concesie pentru a rămâne la putere, chiar dacă asta înseamnă vânzarea Românie și românilor!

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Din arhive, Din presa românească, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Români în China, România, România - China, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

6 răspunsuri la ROMÂNIA SFIDEAZĂ CHINA FĂRĂ MENAJAMENTE!

  1. Pingback: Ambasadorul României în China mai are certificat ORNISS? | Octavpelin's Weblog

  2. gigel spune:

    confundati tara cu statul, se intampla frecvent la politicieni si ziaristi
    mai mult decat atat „statul roman” nu mai face politica externa si foarte putin politica interna, cel mult putem spune ca face administratie.
    politica „romaneasca” se face in alta parte, inclusiv in ceea ce priveste China; culpabilizati in mod eronat tara.

    • Dan Tomozei spune:

      Insistați în filozofie … deși nu cuprindeți cu atențietextul pe care îl comentați, repetând ideile pe care le-am exprimat!
      Numai bine!

  3. maria luiza Galer spune:

    Niste ticalosi imbecili… Merkel cu Germania sint cel mai amre PARTENER ECONOMIC al Chinei.. iar UE aproape au finalizat un Acord comercial si de investment cu China.. De aia Ei sint Bogati.. si noi Sarantocii UE platind „tribut” americanilor.. 2% din PIB pt „cumparat” FIARE VECHI ca Africanii.. https://thediplomat.com/2021/01/the-strategic-implications-of-the-china-eu-investment-deal/

  4. gigel spune:

    poate revizuiti titlurile si in loc Romania puneti guvernul, prim ministru, MAE, presedintele, etc
    credeam ca numai la Bucuresti se fac confuziile acestea nefericite intre Romania si diverse institutii si personaje.
    toate cele bune

    • Dan Tomozei spune:

      Vă rog citiți textul până la final.
      Veți descoperi aceeași idee subliniată de dumneavoastră.
      Totuși, premierul Cîțu vorbește în numele României, pentru că este premierul Guvernului României!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.