CHINA – UE | La un pas de ACORDUL MAJOR PE INVESTIȚII!

Negociatorii Chinei și Uniunii Europene au finalizat negocierile privind un acord major de investiții, acord care va duce la o apropiere tot mai puternică a celor două puteri economice. Demarate în 2014, negocierile pe Acordul cuprinzător UE-China privind investițiile (CAI) au ajuns la final, anunțul fiind făcut astăzi, în penultima zi din 2020, în care au fost celebrați cei 45 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice China-UE. (Surse: Xinhua, CCTV, CGTN, China Daily)

Pentru a anunța finalizarea negocierilor, Președintele Chinei, Xi Jinping, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel, Cancelarul german Angela Merkel și președintele Franței, Emmanuel Macron, au participat la o videoconferință.

Președintele Xi Jinping a susținut acordul va consolida redresarea economică internațională în urma pandemiei coronavirusului și va crește încrederea în globalizare și liberul schimb, în timp ce președintele CE, Von der Leyen, a transmis că „UE și China au încheiat, în principiu, negocierile cu privire la un acord de investiții pentru comerț mai echilibrat și oportunități de afaceri”.

Președintele Xi Jiping a susținut că atât China, cât și UE, trebui să arate responsabilitatea specifică a două puteri majore globale, să consolideze dialogul, să sporească încrederea reciprocă, să gestioneze în mod corespunzător diferendele și să colaboreze pentru a identifica noi oportunități de cooperare. Mai mult, cele două părți ar trebui să se coordoneze în lupta împotriva pandemiei, să stimuleze în comun revenirea economică și să accelereze dezvoltarea ecologică.

La rândul său, Von der Leyen a susținut că „Acordul de astăzi este un reper important în relația noastră cu China și pentru agenda noastră comercială bazată pe valori. Acesta va oferi acces fără precedent pe piața chineză pentru investitorii europeni, permițând afacerilor noastre să crească și să creeze locuri de muncă. De asemenea, va angaja China să adopte principii ambițioase privind durabilitatea, transparența și nediscriminarea. În mod cert, acordul va reechilibra relația noastră economică cu China„.

Potrivit procedurilor, urmează ca documentul final al acordului să fie supus aprobării și ratificării, în termen de doi ani de la semnarea oficială cele două părți trebuind să încheie negocierile privind protecția investițiilor.

Acordul cuprinzător UE-China privind investițiile va îmbunătăți accesul țărilor europene pe piața chineză, inclusiv în domeniul mașinile electrice, telecomunicațiilor și sistemului medical privat. De partea cealaltă, UE va deschide anumite zone ale pieței energetice pentru firmele chineze și va crește oportunitățile de investiții în Europa.

Ministerul chinez de Externe a anunțat prin intermediul purtătorului de cuvânt, Wang Wenbin, că acordul este foarte important pentru consolidarea relațiilor economice și comerciale dintre China și UE.

Sperăm că acordul să devină cât mai curând operabil, pentru a oferi un cadru instituțional solid cooperărilor economice și comerciale China-UE, pentru a aduce beneficii reale companiilor și locuitorilor din cele două entități„.

Vicepreședintele Comisiei de reglementare a valorilor mobiliare din China, Fang Xinghai, că acordul va deschide piețele din Europa și China pentru investitori, și că acesta ar putea fi aplicabil și în relația cu alte economii majore. Xinghai a subliniat relațiile cu țări precum SUA și Japonia, care ar putea câștiga din noul acord China-UE, la fel cum au câștigat companiile europene în urma primului acord comercial încheiat între China și SUA.

La rândul său, președintele Camerei de Comerț a Uniunii Europene în China, Joerg Wuttke, a declarat că investitorii europeni așteaptă „cu nerăbdare prezentarea detaliilor acestui acord politic cu speranța de a găsi o concluzie robustă și îndrăzneață”.

Li Chenggang, asistentul ministrului chinez al Comerțului, a declarat că cele două părți au asumat un angajament la nivel înalt în ceea ce privește accesul pe piață, precum și norme echilibrate și cuprinzătoare în domeniul concurenței loiale.

„China și UE, în calitate de două dintre marile economii ale lumii, au realizat un acord de investiții la nivel înalt care transmite un semnal pozitiv de sprijin pentru multilateralism și globalizare economică. Acordul este o contribuție la o economie mondială mai deschisă. Acesta va contribui la stabilizarea și dezvoltarea lanțurilor globale industriale și de aprovizionare, precum și la redresarea economică globală”.

Trebuie reținut că, pe fondul pandemiei Covid-19, în primele trei trimestre din 2020 China a înlocuit SUA în relația cu UE, devenind cel mai mare partener comercial al Europei.

Potrivit Eurostat, volumul comerțului bilateral China-UE a ajuns la 425,5 miliarde euro în perioada ianuarie-septembrie, comparativ cu 412,5 miliarde euro în cadrul relației UE-SUA în aceeași perioadă.

Istoric și repere

Închiderea negocierilor pe Acordul cuprinzător UE-China privind investițiile (CAI) are loc după șapte ani și 35 de întâlniri, documentul final fiind considerat de ambele părți ca fiind unul echilibrat, benefic reciproc.

CAI China-UE este primul acord economic și comercial în care China asumă angajamente sub forma unei liste negative în toate sectoarele, inclusiv în servicii și non-servicii.

După intrarea în vigoare, CAI va înlocui cele 25 de acorduri bilaterale de investiții încheiate de China și statele membre UE.

În cadrul acordului CAI, China și UE se angajează să promoveze cooperarea investițională, intrările și ieșirile de investiții străine directe (ISD). CAI este un instrument politic important pentru atragerea ISD, prin crearea unui mediu de afaceri stabil și previzibil.

UE este a treia cea mai mare sursă de ISD din China și a patra cea mai mare destinație pentru ISD externe, în ceea ce privește stocurile bilaterale de ISD.

La sfârșitul celui de-al treilea trimestru 2020, valoarea cumulată ISD realizate de UE în China a fost de 181 miliarde USD, iar ISD realizate de China în UE a fost de 138 miliarde USD.

Potrivit unui studiu privind încrederea în afaceri, realizate de Camera de Comerț a Uniunii Europene în China pe anul 2020, 65% dintre companiile europene consideră China prima sau între primele trei destinații de investiții prezente și viitoare.

De partea cealaltă, Raportul privind dezvoltarea întreprinderilor chineze în UE, aferent anului 2019, realizat de Camera de Comerț a Chinei în UE, arată că întreprinderile chineze consideră UE un punct strategic pentru dezvoltarea globală.

La momentul octombrie 2020, la nivel global existau 2.901 de acorduri bilaterale de investiții (TBI) și 390 de acorduri de investiții, dimensiune care este considerată de analiștii economici o consecință a fragmentării cooperărilor internaționale în domeniul investițiilor.

Mai mult, în opinia liderilor și economiștilor chinezi, mecanismul tradițional de soluționare a litigiilor privind investițiile internaționale are nevoie de o reformă profundă, din cauza crizei de legitimitate.
Consensul la care au ajuns China și UE cu privire la CAI și unele aspecte controversate din actualul acord internațional de investiții și reforma instituțională, oferă un model de negocieri și soluții între țările dezvoltate și țările în curs de dezvoltare, cu privire la problemele conexe, model care stimulează reforma guvernanței investițiilor globale.

La Beijing, CAI China-UE este privind ca un eveniment important în istoria cooperării economice și comerciale bilaterale, care va aduce beneficii nu numai Chinei și UE, ci și eforturilor de redresare economică mondială și revitalizării în epoca post-COVID-19.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.