Ministrul Aurescu face liste cu … oficiali de la Moscova!?

Să vrei să te remarci cu orice chip și fără nicio jenă de ridicol, pentru o miză măruntă, strict personală, în disprețul imaginii pe care România o lasă istoriei! … Este doar o latură a modului în care Ministerul Afacerilor Externe de la București acționează sub mandatul ministrului Bogdan Aurescu, un funcționar care coboară politica externă a României până la ingratul rol de figurant recitator de texte și mesaje primite odată ce ușa biroului său este izbită de perete, odată cu intrarea “partenerilor strategici”.

Odată în plus, ministrul Aurescu și-a luat avânt pentru a sări ștacheta fixată la cinci metri, uitând că nu este nici Serghei Bubka, și nici măcar că nu are o prăjină corespunzătoare. Din această poziție ingrată, oficialul român a mai dat câteva directive la Chișinău, a mai făcut odată ordine în Belarus, ba chiar a participat la creionarea listei cu oficialii din Rusia care să fie sancționați politic!

De numele ministrului Bogdan Aurescu este legată nu doar imaginea ridicolului suprem: fumatul de trabuc cu mănuși chirurgicale, ci mai ales plăcerea de a fi lipsit de personalitate în timp ce mimezi execrabil inteligența, decența, bunul simț.
Ce rațiuni superioare și necesare României îi pot dicta ministrului Aurescu implicarea în conflicte regionale, în probleme interne ale altor state, în prejudecăți și ante-pronunțări incalificabile din punct de vedere juridic și diplomatic? Niciuna! Absolut niciuna! Aici avem un (alt) exemplu dezastruos de slugărnicie și o manifestare disperată de ascensiune personală într-o lume a falselor valori numită democrația euro-atlantică!

Zilele din urmă l-au purtat pe ministrul Aurescu la Chișinău și Bruxelles. Nu voi insista asupra evenimentului punctat în Republica Moldova pentru că este nu doar pierdere de vreme, ci mai ales pentru că vorbim despre un ministrul care se prezintă să dea lecții de aderare și democrației într-o țară cu populația cât Bucureștiul, dar care totuși reușește să întrețină relații diplomatice normale cu China! Altfel spus, ditamai România este incapabilă să aibă un Consulat funcțional la Beijing, în timp ce “sărmana” soră de peste Prut, poate și o face remarcabil prin Ambasadorul Dumitru Braghiș.

Când, din poziția de ministru de Externe, ajungi să accepți rolul de mesager al unor teme dublate și triplate pe diverse canale, te descalifici și confirmi reala valoare și potență! … cam atât despre prezența în Republica Moldova.

Să reținem, cu titlul de informare  că vizita la Chișinău a avut loc „cu prilejul acordării unui nou sprijin Republicii Moldova din partea României, cu titlu gratuit, constând în echipamente medicale și de protecție în valoare de 2,3 milioane de euro pentru combaterea pandemiei de COVID-19”, în condițiile în care Guvernul de la București nu și-a onorat nici astăzi sprijnul „pandemic” primis categoriile sociale defavorizate din România!

În ceea ce privește “Participarea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE” (vezi comunicatul MAE), sentimentul că România se află sub cel mai perfid și monstruos asediu extern este unul amar. În numai câteva zeci de ore, ministrul Aurescu a reluat seria de erori diplomatice din ultima perioadă, semn că ministrul nostrum este cel mult o … dronă!

În mod cert, Convenției Relațiilor Diplomatice de la Viena (1961) nu a fost anulată, și totuși nu pare deloc interesantă pentru coordonatorul diplomației de la București, cu atât mai puțin pentru “șeful” ei, președintele Klaus Iohannis. Spun asta pentru că Aurescu este prea exigent cu sine pentru a se lansa în declarații și poziții fără să știe ce are și ce nu are voie!

România susține o lovitură de stat în Belarus?

Iată de ce, la Bruxelles, ministrul Aurescu nu doar că s-a răstit din nou la adresa guvernării din Belarus, subliniind “necesitatea continuării presiunii internaționale pentru derularea unui dialog real cu opoziția și societatea civilă”, dar a solicitat “progrese în pregătirea planului pentru un Belarus democratic”, plan propus de președinții României, Poloniei și Lituaniei.
Cu alte cuvinte, Uniunea European vizează destabilizarea statului independent Belarus și deturnarea spre … democrație! În orice limbaj diplomatic asta se numește lovitură de stat.

Dacă e ordin, sfidăm Rusia!

Preluând mesaje cu măreția copy-paste, ministrul Aurescu nu doar că s-a lansat în noi declarații prostești la adresa Moscovei, dar a și participat (21 Februarie) la “o întâlnire informală cu membri din conducerea fundației liderului opoziției ruse Alexei Navalny”, eveniment găzduit de Lituania. De ce face Lituania acest joc, pot înțelege din perspectiva istorică a țărilor baltice. De ce ministrul Aurescu implică România în această afacere, este cu totul altă problemă! O problemă cu atât mai gravă cu cât, am mai arătat, iar Rusia a probat, că Navalny este un figurant ale cărui sfori sunt trase în special din Germania și Franța.

Reluând mesajele lansate de Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de Securitate, Josep Borrell, ministrul Aurescu “semnalează clar că relațiile UE-Rusia au ajuns la un punct de inflexiune, iar Moscova a demonstrat că este tot mai asertivă în raport cu instituțiile UE și statele membre”.

Să ne oprim o clipă și să traducem mesajul!
Dacă Rusia este tot mai “asertivă” (cuvântul derive din aserțiune/afirmația care nu este însoțită de o probă), atunci Parlamentul European, Comisia Europeană și oficialii europeni care se lansează în garve acuzații la adresa Rusiei, fără a avea sau refuzând să prezinte măcar o probă, ce fac?

În mod evident, pe ministrul Aurescu nu îl preocupă, pentru că domnia sa este o banală dronă din care sunt (re)lansate bruiaje! Mai mult, pentru că simte nevoia să se afirme, ministrul Aurescu intră în corul (care o fi acela?) solicitanților de noi sancțiuni la adresa Rusiei.

Citez din comunicatul MAE: Oficialul român a apreciat, la fel ca marea majoritate a celorlalți miniștri de externe europeni, că acțiunea pe termen scurt a UE ar trebui să vizeze adoptarea de noi măsuri restrictive în contextul deteriorării drepturilor omului în Rusia, inclusiv în ceea ce privește cazul Navalnîi.”

Aurescu face liste de sancțiuni?!

Ce nu spune comunicatul MAE este că miniștrii europeni de externe au decis să aplice sancțiuni “simbolice” la adresa unui număr de patru politicieni ruși de rang înalt, în încercarea de a trimite un mesaj către Kremlin. Asta în condițiile în care reprezentanții lui Navalny au cerut miniștrilor de externe, printre care al României, ca UE să vizeze în sancțiuni elita mediului de afaceri din Rusia, pentru a se genera o puternică presiune economică și politică.
Numele celor patru urmează să fie prezentat de Josep Borrell, în scurt timp.

Oricum privești declarațiile, acțiunile și inițiativele ministrului Bogdan Aurescu, este evident pentru orice nu și-a pierdut echilibrul că Ministerul de Externe și Președinția de la București au fost reduse la nivelul de pioni lipsiți de personalitate, de voință și viziune proprie. Această realitate transformă România, cu fiecare poziționare greșită, cu fiecare achiziție militară fără sens, într-o țintă a unui război în care nu poate fi identificată absolut nicio altă miză decât a intereselor străine!

Pentru că, de mai mulți ani, România se manifestă bipolar! În timp ce răgușește fără sens promovând democrația, libertățile și drepturile omului amestecându-se fără drept în problemele altor țări, puterea de la București limitează și anulează românilor exact “valorile globaliste” pe care caută să le vândă la export.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, De departe ... România, Din arhive, Europa, Europa - Asia, România, Rusia, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Ministrul Aurescu face liste cu … oficiali de la Moscova!?

  1. Pingback: Beijing: ”Ministrul-dronă Aurescu face liste cu… oficiali de la Moscova!?” | Octavpelin's Weblog

  2. Democratu` spune:

    Nici un roman, intreg la cap, nu ar imputernicii VRE-UN ministru, de orice fel,
    de a intreprinde actiuni care ar pune in pericol relatiile economice, comerciale si diplomatice cu o alta tara.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.