În ciuda provocărilor și efectelor generate de pandemia Covid-19, China își propune, în 2021, o creștere a Produsului Intern Brut (PIB) de peste 6%, a anunțat astăzi premierul Li Keqiang, în cadrul Adunării Naţionale a Reprezentanţilor Poporului din China (ANRPC), forul legislativ suprem din China, inaugurate la Beijing.
Pentru atingerea obiectivelor, în 2021 China vizează redresarea economică, susținerea tuturor sectoarelor economice și sociale pentru a se concentra asupra reformei, inovării și dezvoltării de înaltă calitate. (Foto: Xinhua)
Totodată, în acest an, China își propune să creeze peste 11 milioane de noi locuri de muncă în mediul urbane, să asigure o creștere a Indicelui Prețurilor de Consum (IPC) cu aproximativ 3%, să reducă nivelul consumului de energie pe unitate PIB cu aproximativ 3% și să realizeze o producție de cereale de peste 650 de milioane tone.
În cadrul raportului de activitate pe anul 2020, premierul Li Keqiang (foto) a arătat că PIB-ul Chinei a crescut cu 2,3%, au fost create 11,86 milioane de noi locuri de muncă urbane, rata șomajului urban fiind redusă la 5,2%. De asemenea, un număr de 5,51 milioane de oameni din pătura săracă din mediul rural au fost scoși din sărăcie, China eliminând sărăcia absolută.
Realizări în ultimii cinci ani
Mai mult, în ultimii cinci ani, PIB-ul Chinei a crescut de la 70.000 de miliarde yuani, la peste 100.000 de miliarde yuani, 55,75 milioane de chinezi din mediu rural au ieșit din sărăcie.
Premierul Li Keqiang a subliniat că R.P. Chineză este singura economie majoră din lume care a înregistrat creșterea economică în 2020 și totodată a obținut o victorie completă în lupta împotriva sărăciei.
Tot în ultimii cinci ani, numărul noilor angajați din mediu urban și rural a fost de peste 60 de milioane, China dezvoltând cel mai mare sistem de asigurări sociale.
Proiecții pentru cinci ani
De asemenea, în cel de-al 14-lea plan cincinal va fi promovată construcția unei societăți sănătoase, crescându-se cu un an speranța medie de viață a chinezilor. Autoritățile centrale vor adopta o strategie națională pentru a face față îmbătrânirii populației, în cadrul căreia se va stimula încurajarea nașterilor și va crește, treptat, vârsta obligatorie de pensionare. China va perfecționa sistemul asigurărilor sociale, care va acoperi 95% din populație.
Creșterea deschiderii spre exterior
China va urmări deschiderea la standarde ridicate și va promova performanțe stabile și îmbunătățite în comerțul exterior și investiții, promovând creșterea constantă a importurilor și exporturilor, promovând cooperarea de înaltă calitate în cadrul inițiativei „O centură, un drum”, va consolida cooperarea economică multilaterală, bilaterală și regională, a subliniat premierul Li Keqiang.
„Vom deschide mai multe sectoare ale economiei într-un mod mai aprofundat și vom participa pe deplin la cooperarea economică internațională (…) China urmând să îmbunătățească și ajusteze politicile tarifare la import, crescând importurile de produse și servicii de calitate”.
Pe de altă parte, în 2021, guvernul chinez va stabili un cadru solid și diversificat de investiții și finanțare, va acționa pentru promovarea cooperărilor în cadrul proiectelor majore și pentru încurajarea conectivității infrastructurii.
„Vom lucra, de asemenea, pentru a îmbunătăți performanța investițiilor externe ale Chinei și ale cooperărilor internaționale în acest domeniu”, a subliniat premierul Li.
În acest context, premierul a menționat că China va folosi mai eficient investițiile străine, una dintre metode fiind „diminuarea listei negative pentru investițiile străine. Astfel, China va deschide sectorul serviciilor într-un mod bine reglementat, va lansa trasee mai cuprinzătoare în deschiderea economiei și va stabili o listă negativă pentru comerțul transfrontalier cu servicii”.
Anul 2021 este primul an din cadrul celui de-al 14-lea plan cincinal din China, principala țintă menționată fiind construcţia unei ţări socialiste moderne, asigurarea bunăstării poporului și creșterea deschiderii spre exterior.
Adunarea Naţională a Reprezentanţilor Poporului din China (ANRPC), forul legislativ suprem din China, a fost inaugurat la Beijing, în prezența preşedintelui Xi Jinping, și a unui număr de aproximativ 3.000 de reprezentanţi.
Pe durata celor șapte zile ale sesiunilor forurilor supreme din China, Adunării Naţionale a Reprezentanţilor Poporului din China (ANRPC) și Conferinței Consultative Politice a Poporului Chinez (CCPPC) urmează să fie analizat și proiectul Obiectivelor Chinei pe termen lung, până în 2035.
La fel ca în 2020, ca urmare a epidemiei Covid-19, Sesiunile din Martie (cum mai sunt cunoscute reuniunile celor două foruri supreme din China) se vor derula pe durata unei singure săptămâni 4-11 Martie, tradițional evenimentul fiind organizat vreme de două săptămâni.