China unește stâmtorile Bohai, Taiwan și Qiongzhou, cu ajutorul autostrăzilor

Rețeaua de transport din China va lega, până în anul 2035 cele trei strâmtori interne: Bohai, Taiwan și Qiongzhou, în cadrul unui proiect gigant care totalizează 4.438 kilometri.
În mare parte construite deja, cele două mari tronsoane rutiere Shenyang-Haikou (2.713 Kilometri) și Beijing-Taipei (1.725 kilometri) vor asigura legătura între provinciile de coastă, dar și între provinciile din Nord și Sud ale Chinei. (Sursa: CGTN)

Autostrada G15 Shenyang-Haikou, care pleacă de la Nord de Strâmtoarea Bohai, este deja completă, cu excepția a două traversări majore de apă: una care să facă legătura peste Strâmtoarea Bohai, între orașele Dalian (provincial Liaoning) și Yantai (provincial Shandong), a doua peste Strâmtoarea Qiongzhou, între orașele Zhanjiang (provincia Guangdong) și Haikou (provincia Hainan).

Pentru traversarea Strâmtorii Bohai, arhitecții au propus un proiect de construcție a unui tunel submarin, pentru a acoperii distanța de 156 de Kilometri dintre Dalian și Yantai.

CHINA 2021-2025 | 30 de aeroporturi civile, 3.000 de kilometri de căi ferate, 25.000 de kilometri de autostrăzi!

Autostrada G3 Beijing-Taipei, care va conecta  capital Beijing cu orașul Taipei din regiunea Taiwan, este deja finalizată de la Beijing, la Fuzhou (provincia Fujian). Și în acest caz, pentru traversarea Strâmtorii Taiwan este prevăzută construirea unui tunel care să conecteze orașele Pingtan și Hsinchu, distanța dintre acestea fiind de 141 kilometri.

Legătura de la Beijing spre Taipei este realizată și prin intermediul trenurilor de mare viteză, Strâmtoarea Pingtan fiind traversată pe primul pod rutier-feroviar din China.

Nu în cele din urmă, traversarea Strâmtorii Qiongzhou este deja asigurată cu ajutorul serviciilor de feribot și pe cale feroviară, pe calea ferată Guangdong-Hainan, cu punct nordic la Zhanjiang (provicia Guangdong) și sudic la Haikou (provincial Hainan). Aici, în 2003, a fost inaugurate prima cale ferată din China peste mare. Feribotul Guangdong-Hainan asigură transportul vagoanelor feroviare și vehiculelor între cele două maluri ale strâmtorii.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Problema Taiwan, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.