Wang Yi: China nu este de acord ca o singură țară să decidă în lume!

China nu este de acord cu o singură țară să decidă acțiunile în lume și nu acceptă faptul că o singură țară să aibă ultimul cuvânt în afacerile mondiale, a declarat Consilierul de Stat – ministrul chinez de Externe, Wang Yi (foto). În fața provocărilor generate de globalizare și perioada post-epidemică, China și SUA ar trebui să aibă mai mult dialog și mai multă cooperare, în locul confruntării, dar mai ales să își îndeplinească obligațiile ca puteri majore. (Sursa: CGTN)

Ca răspuns la argumentele repetate ale SUA, privind concurența, cooperarea și confruntarea, în relațiile cu China, ministrul Wang a arătat că poziția autorităților de la Beijing este una consecventă și clară: China salută dialogul, însă pe baza egalității și respectului reciproc.

China salută cooperarea dacă este nevoie, însă aceasta trebuie să țină seama de preocupările și beneficiile reciproce. Nu se poate accepta ca o parte să impună unilateral condiții și să întocmească liste„, a declarat Wang.

Multilateralism … în doi

China nu se sustrage concurenței, dacă este necesară, însă concurența ar trebui să fie loială și corectă, să respecte regulile pieței, SUA trebuind să se abțină de la generarea de obstacole, de abuzarea puterii și privarea celorlalți de drepturile legitime la dezvoltare, a subliniat Wang Yi, adăugând că, în fața confruntării, China va acționa cu calm și fără teamă.

Rezistăm cu fermitate la imixtiunea gravă în afacerile interne ale Chinei și ne opunem sancțiunilor unilaterale ilegale impuse pe baza minciunilor și informațiilor false„, a declarat Wang.

China nu va face niciun compromis și nici nu va bate în retragere, a afirmat Wang Yi, deoarece respectă normele de bază ale relațiilor internaționale, dar și pentru că reprezintă interesele multor țări în curs de dezvoltare, mici și mijlocii. Mai mult, potrivit acestuia, “China are cu siguranță dreptul de riposta, deoarece trebuie să își apere suveranitatea națională și demnitatea națională”.

Dialogul este mai bun decât confruntarea, iar cooperarea este mai bună decât confruntarea„, a mai declarat Wang care a îndemnând oficialii SUA să răspundă așteptărilor țărilor din regiune și comunității internaționale, să colaboreze cu China, pentru a arăta “cum ar trebui să fie o putere majoră”, pentru a menține, în comun, pacea, stabilitatea, dezvoltarea regională și mondială.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, Asia - Pacific, China, Din arhive, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.