CHINA: Aliații celor “CINCI OCHI” nu pot reprezenta comunitatea internațională!

Națiunile Unite au peste 190 de state membre, prin urmare “Aliații Five Eyes (celor cinci ochi) nu pot reprezenta comunitatea internațională”, a transmis, ieri, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying (foto), identificând prin această formulă: SUA, UE, Marea Britanie, Canada, și Australia.

Reluând mesajul transmis în urmă cu două zile de ministrul chinez de Externe, Wang Yi, care afirma, alături de ministru rus de externe, Sergei Lavrov, că “nimeni nu se poate amesteca în afacerile interne ale Chinei, prin fabricarea de minciuni și manipularea generate de către câteva puteri occidentale, care nu reprezintă comunitatea internațională”, a Hua Chunying a subliniat că China este rămâne deschisă și angajată să dezvolte relații de prietenie și cooperare cu toate țările, în conformitate cu cele cinci principii ale coexistenței pașnice. “Aruncați o privire la o hartă a lumii, veți găsi că China are prieteni peste tot în lume. De ce ar trebui să fim îngrijorați?”

Multilateralism … în doi

Oficialul chinez a remarcat dubla măsură cu care acționează Aliații celor “Cinci ochi”, care nu caută să caute responsabilitatea “Australiei cu acele investigații legate de crimele grave ale soldaților ei din Afganistan”, dar se coordonează pentru a critica situația din China.

China nu este deloc îngrijorată de acțiunile derulate de grupul celor “Cinci ochi”, a declarat Hua Chunying, însă, a avertizat că țările occidentale confundă epoca în care trăim și capacitatea de reacție a poporului chinez.

“Modul în care acționează ne amintește de Forțele Aliate ale celor opt puteri. Dar, în mod evident, se înșeală cu privire la epoca în care ne aflăm. Ei trăiesc în 2021 cu gândirea învechită din epoca Dinastiei Qing târzie, de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Ei nu înțeleg China sau lumea. China de astăzi nu mai este ceea ce era acum 120 de ani. Poporul chinez nu poate să fie înșelat. Odată ce este provocat la furie, lucrurile pot deveni foarte dificile”, a subliniat Hua Chunying.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.