Partidul Comunist Chinez a inaugurat muzeul Centenar!

Vă invit să descoperiți China, vizitând cel mai mare muzeu din lume dedicat unui partid: Partidul Comunist Chinez (PCC). Astăzi, m-am numărat între primii rezidenți străini din China care au vizitat Muzeul PCC, inaugurat zilele trecute, la Beijing, de președintele Xi Jinping.

Dedicat Centenarului partidului (1921-2021), lucrările la muzeu au început la data de 10 Septembrie 2018. În procesul de proiectare, construcție și amenajare a muzeului au fost implicați aproape 50.000 de oameni. Lucrările au fost încheiate după aproape 1.000 de zile, muzeul fiind recepționat la data de 5 Mai 2021.

Muzeul PCC are forma caracterului chinezesc GONG, care arată ca litera H desenată în plan orizontal. Bazată pe structura tradițională cu colonade, clădirea este o reprezentare a esenței arhitecturii chineze: verticală și pătrată, simplă, dar grandioasă. Pe laturile de Est și de Vest ale sălii de expoziții se găsesc 28 de coloane, care simbolizează ce 28 de ani de luptă ai PCC până la înființarea Noii Chine.

Aproape două treimi din suprafața clădirii principale, aproximativ 150.000 de metri pătrați, a fost proiectată ca spațiu expozițional.

În sala de expoziții a fost înființat un Oficiu Poștal special rezervat vizitatorilor. Acesta are un cod poștal special: 100100 (dublu 100), care simbolizează faptul că muzeul a fost finalizat la aniversarea a 100 de ani de la fondarea partidului, dar și cele două obiective centenare ale PCC.

Muzeul Partidului Comunist Chinez a fost inaugurat oficial zilele trecute, urmând să fie deschis publicului după data de 1 Iulie a.c. Structurat pe mai multe perioade din cei 100 de ani de existență a PCC, în muzeu sunt prezentate obiecte și piese originale din timpul Marșului cel Lung, dar și primul Drapel al Republicii Populare Chineze, arborat la data de 1 Octombrie 1949.

În secțiunea Mao Zedong, Ziua de 1 Octombrie 1949 – Proclamarea Republicii Populare Chineze este redată în imagini video originale, filmate la acea dată de o echipă de cameramani veniți de la Moscova. În urmă cu doi ani, Federația Rusă a a oferit cadou Chinei întreaga filmare, în semn de prietenie, pentru că doar în arhivele rusești se afla, pe rolele originale. Imaginile alb-negru au fost recondiționate și trecute printr-un proces de special, acum putând fi urmărite în format color.

De asemenea, muzeul marchează perioadele, evenimentele și evoluțiile importante din viața Republicii Populare Chineze și a Partidului Comunist Chinez, începând cu Mao Zedong, apoi Deng Xiaoping, Jiang Zemin, Hu Jintao, până la Xi Jinping.

Un spațiu special este rezervat evoluției economice, industriale, tehnice și spațiale, dar și epidemiilor SARS (2003) și COVID-19 (2020).

Nu în cele din urmă, Muzeul Partidului Comunist Chinez dispune de cele mai noi tehnologii de prezentare, vizuale și audio: 4K, 8K și 8D.

Puteți urmări imagini video din Muzeul PCC AICI!

Vă invit să o faceți, pe cât se poate, renunțând la prejudecăți, pentru a încerca să înțelegeți China de azi, în dimensiunile și valorile ei.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CORONAVIRUS 2020, Descoperind China, Înţelege China, Veşti din China, Video. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.