Aurescu: În relația cu China, România execută interesele UE, SUA, NATO!

„Pornind de la ancorarea fermă a României în comunitatea europeană și euroatlantică de securitate și valori”, în relația cu China, România execută interesele UE-SUA-NATO, susține, fără prea multă nuanță diplomatică ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu (foto)! În cadrul unui interviu realizat via email pentru G4Media.ro, ministrul Aurescu face echilibristică pe bârnă, însă, în fața realității, nu reușește decât să cadă în cap, din nou!

Este de neconceput că la București nu se cunoaște procesul de sinucidere în relația de reprezentare diplomatică și consulară în China! Se știe bine că, astăzi, România mai are în China exact OPT “oficiali”: ȘASE la Beijing – un singur diplomat, DOI la Shanghai! Că din cei opt, trei vor pleca de la post în următoarele săptămâni și că numărul de candidați pentru zecile de posturi libere în Ambasada și Consulatele românești din China este … ZERO!

Prin urmare, domnul Aurescu fie este ținut în beznă, fie aiurează pentru a se gudura suplimentar în fața partenerilor strategici care omoară toate interesele naționale ale României.

“În schimburile bilaterale cu China, ne interesează în mod deosebit să creștem exporturile de produse românești, mai ales agro-alimentare, pe piața chineză”, transmite în scris ministrul Aurescu.

Uimitor și totodată sfidător în contact cu realitatea. Pentru că interesul exprimat este zdrobit de acțiunile brutale anti-chineze duse de România pe toate planurile: diplomatic, cultural, economic, politic!

Cum se gândește la București creșterea exporturilor României pe piața Chinei câtă vreme România sfidează, respinge și blochează orice inițiativă de dialog și cooperare, atât în plan bilateral, cât și în formatul 16+1?

Am scris despre aberațiile diplomatice și economice produse în ultimii ani de diplomația română, cu care a ajuns să fie grav afectată relația cu China. Cel mai recent gest de sfidare a fost marcat prin refuzul de participare la Expo China-ECE 2021 și interdicția de participare la evenimentul de la Ningbo, impusă de ambasadorul României la Beijing reprezentanților Consulatului României la Shanghai! (vezi AICI)

În opinia ministrului Aurescu, dezastrul de reprezentare al României la Ningbo și în relația China-ECE (16+1) face parte din modul de abordare și aplicare a unei “grile pragmatice”.

“(…) nu consider că privim relațiile bilaterale într-o manieră de ostilitate sau cu accente negative, ci ne urmărim interesele și valorile, de o manieră care să satisfacă obiectivele și interesele cetățenilor noștri, respectiv securitatea României.”

Este clar că prin aplicarea unei “grile pragmatice” și fracturarea cooperărilor România-China pe absolut toate planurile nu este satisfăcut interesul românilor! Cât despre securitatea României, în mod cât se poate de evident, regimul Iohannis în integralitate este vândut pe o … șapcă!

Spre rușinea diplomației române, ministrul Aurescu se explică aidoma unui elev care știe că orice cuvânt îi este verificat și interpretat la sânge de cominterniștii euro-atlantici:

“(…) țara noastră privește relația cu China, care este una foarte importantă, și, în mod special, cooperarea cu această țară, în mod realist și pragmatic. Acest mod se definește, în mod cert, în raport cu evoluțiile internaționale actuale și pornind de la ancorarea fermă a României în comunitatea europeană și euroatlantică de securitate și valori. Apartenența țării noastre la UE și NATO și Parteneriatul Strategic cu SUA sunt reperele definitorii ale profilului și conduitei noastre externe (…)”!

Aha! Prin urmare, sub Iohannis și guvernările sale, România nu urmărește interesele naționale și ale românilor, ci grija de a menține o conduită internă și externă care să nu supere UE-NATO-SUA!

Ca să fie risipită orice îndoială că așa este, România a adoptat o lege pentru a evacua din piața națională companiile chineze din domeniul IT. Aurescu spune că prin această lege Bucureștiul nu face decât să transpună normele europene în domeniu, angajamentele asumate în plan internațional, inclusiv Memorandumul de Înțelegere încheiat cu SUA în 2019 (când Iohannis a primit o șapcă de la Trump)!  Curios lucru, aceleași norme nu generează emoții la Budapesta, Sofia, Praga, Varșovia etc.

Încă odată, în interviul dat prin e-mail pentru G4Media.ro, ministrul Bogdan Aurescu repetă ceea ce deja știe o lume întreagă: România este un simplu pion reeducat, cu un guvern executant-sinucigaș pe tabla intereselor UE-SUA-NATO!

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Din arhive, Din presa românească, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, România, România - China, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.