România-China | Duplicitari, oportuniști sau doar … slugarnici?

România se comportă cu jenă și duplicitar inclusiv la nivelul relațiilor administrative, unde primarilor, viceprimarilor sau consilierilor, le place să fie mici vedete în relața cu China, dar aceasta să nu fie cunoscut în România. Se ține la secret în fața publicului faptul că primăriile Cluj-Napoca, Galați și Constanța au participat, la data de 9 Iunie, la Forumului Primarilor China – țările Europei Centrale și de Este, eveniment organizat la Ningbo, în marja celei de-a doua ediții a Expoziției China-ECE.

Potrivit celor stabilite cu partea chineză, primarul municipiului Cluj-Napoca – Emil Boc, viceprimarul municipiului Galați – Sorin Enache, și consilierul pe probleme Externe al primarului municipiului Constanța, Cristian Vasile, au trimis mesaje video, în care au prezentat disponibilitatea și deschiderea la colaborare cu autoritățile locale din China. Nimic spectaculos, nimic surprinzător, dimpotrivă, pe linia de normalitate cu China, țară prietenă … cel puțin declarativ!

China cere României să nu afecteze relația tradițională de prietenie și să trateze în mod echitabil companiile chineze!

Rămâne totuși de clarificat, de fiecare dintre autoritățile locale menționate, de ce țin la secret participarea la un astfel de eveniment?

Mai mult, Primăria Constanța trebuie să clarifice un aspect suplimentar. Cum a ajuns ca în mesajul video în care apare Cristian Vasile (foto jos), să fie trimis organizatorilor chinezi numele lui Dorin Popescu, Consilier pentru Afaceri Internaționale al primarului de Constanța?

Sunt gesturi de ipocrizie și duplicitate, cu o nuanță suplimentară în cazul municipiului Cluj-Napoca înfrățit cu orașul Ningbo (gazda evenimentului), dacă nu cumva suntem în fața unui nou comportament prostesc-slugarnic în fața partenerilor strategici, inacceptabil pentru o țară cu minimă demnitate!

Am subliniat deja că România a produs, săptămâna trecută, cea mai inamicală acțiune în relația cu China, motiv pentru care a și generat o primă reacție (vezi AICI).
Acum două zile, a venit a doua reacție, China cerând României să nu afecteze relația tradițională de prietenie și să trateze în mod echitabil companiile chineze! (vezi AICI)

NINGBO | China reacționează la gesturile lipsite de diplomație ale României!

Să fim bine înțeleși. La Ningbo, mesajele trimise de administrația locală din România nu au depășit tradiționala formă fără fond, în timp ce răspunsul părții chineze nu a fost auzit de România pentru simplul fapt că nu am avut niciun reprezentant la eveniment, ca urmare a dispozițiilor imperative date de Ambasada României în China.

FORMATUL “17+1”-1 | România între șicanele Occidentului și determinarea Chinei! (III)

Putem doar constata că dubla măsură și ipocrizia nu au granițe politice, câtă vreme indiferent de culoarea politică, din România, în relația cu China, se manifestă o jenă, preferând să fie ascunse evenimente. La Cluj-Napoca și Constanța avem primari PNL, iar la Galați primar PSD, și ca un făcut toți adoptă aceeași atitudine falsă și de fațadă în relația cu partenerii chinezi și cu China!

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CHINA-ECE, De departe ... România, Din arhive, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.