China cere României să nu afecteze relația tradițională de prietenie și să trateze în mod echitabil companiile chineze!

Manifestând speranța unui mediu de piață prietenos pentru investițiile companiilor chineze în România, Ambasada Chinei avetizează că „în cazul în care companiile chineze vor fi excluse, interesele poporului român și cooperarea chino-română economică și comercială vor fi afectate substanțial”, se arată într-un mesaj transmis de Ambasada Chinei în România

Mai mult, în virtutea prieteniei tradiționale dintre China și România, de peste 70 de ani, în mesaj se face apel la partea română „să susțină ferm statul de drept, să trateze companiile chineze într-un mod echitabil (…) pentru a menține interesele generale ale cooperării pragmatice bilaterale”. În alte condiții, „Guvernul chinez va continua să protejeze ferm drepturile și interesele legitime ale companiilor chineze”.

În mesaj se subliniază că R.P. Chineză respectă dreptul României de a legifera în domeniul securității cibernetice, dar, în același timp, întrucât legislația 5G determină posibilitatea companiilor chineze de a se bucura sau nu de un mediu de afaceri echitabil, drept, deschis și transparent, este extrem preocupată de această lege.

De asemenea, Ambasada Chinei în România arată că a exprimat „în repetate rânduri poziția” și „a exprimat îngrijorarea solemnă guvernului român, partidelor politice, parlamentului și altor instituții relevante„, fiind respinse ferm utilizarea „standardelor non-tehnice și a dispozițiilor discriminatorii pentru a exclude orice țară sau întreprindere de pe piață”, dar și „acțiunile care subminează principiul concurenței loiale și spiritul statului de drept”.

NINGBO | China reacționează la gesturile lipsite de diplomație ale României!

Arătând că „securitatea rețelei 5G este o preocupare generală a comunității internaționale”, Ambasada Chinei în România sibliniază că „abaterea de la normele industriei și standardele tehnice pentru a judeca securitatea cibernetică este împotriva simțului științific și este o negare a principiilor economiei de piață și a concurenței loiale”. Mai mult, subliniază „abuzarea conceptului de ‘securitate națională’ în vederea excluderii anumitor țări și companii”, ceea ce „reprezintă un act tipic de discriminare și suprimare politică”.

De unde atâta sfidare la adresa Chinei?

Senatul a adoptat luni proiectul de lege care reglementeaza implementarea retelelor 5G. Vicepreședintele Senatului, Alina Gorghiu (PNL), a precizat ca măsurile noului act normativ diminuează riscurile și vulnerabilitățile la adresa securității naționale, transparența furnizorilor 5G fiind prima condiție impusa prin memorandumul 5G semnat între România și SUA.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, Legea privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructurile informatice și de comunicațiile de interes național și condițiile implementării rețelelor 5G.

Este pentru a doua oară, în ultimul an, când Ambasada Chinei în România solicită autorităților de la București să formuleze „în mod independent și obiectiv propriile politici și legi 5G”, pentru a asigura „nedeterioarea mediului de afaceri echitabil, drept, deschis și nediscriminatoriu”, pentru „a menține situația generală a cooperării economice și comerciale între China și România”. (Vezi AICI)

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Din arhive, Înţelege China, România, România - China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.