În relația bilaterală, Istoria va consemna în dreptul anului 2021 că autoritățile centrale de la București au făcut eforturi susținute pentru a distruge prietenia tradițională și relația privilegiată dintre România și China. Este anul în care se încheie un ciclu diplomatic, poate cel mai slab, lipsit de consistență și mai ales de diplomație din întreaga istorie de 72 de ani. Peste câteva luni, mandatul celor care au fost instrumente în procesul de fracturare a relațiilor bilaterale România-China se va încheia.
Rând pe rând, începând cu perioada imediat următoare, până în toamnă, o parte dintre eroii negative vor fi retrași de la post, intrând în anonimatul din care au fost extrași de forte “nevăzute”, dar pricepute în alegerea executanților lipsiți de caracter, onoare, demnitate.
Românii au o vorbă: timpul le cerne pe toate! Și mai au una: ce se aseamănă, se adună! Voi pleca de aici pentru a arăta cine, ce și cum, sunt cei care au rămas în echipa de reprezentare diplomatică a României în China, echipă care are o serie de … numitori comuni!
China speră ca România să facă față „BULLYING-ului ȘI MANIPULĂRII POLITICE” duse de SUA pe tema 5G!
Am decis să lansez public acest text după o îndelungată introspecție, având în vedere că voi aborda “instrumentele” celor care decid jocurile la București (la rândul lor niște trași de și pe sfoară), instrumente aflate cel mai probabil la capăt de drum diplomatic. Am avut tentația să fiu nemilos, pentru că în fața demolatorilor și inconștienților aflați în funcții publice și de reprezentare, nu ar trebui să există milă și înțelegere.
Totuși! Cu excepția șefului de misiune – în mod cert cea mai mare eroare a diplomației românești în relația cu China – trebuie să scriu despre niște copile, pentru care am și niciun sentiment de milă, dar și o nedisimulată grijă de ordin psihic!
După ani de zile în care au coabitat cu teroarea și frustrarea unui fals diplomat, copilele care au fost lăsate și plătite să se joace de-a diplomația, trebuie să se întâlnească și cu realitatea de dincolo de legitimația de diplomat sau angajat local diplomatic, realitate care să le evidențieze că au fost parte într-un mecanism care a adus exclusiv deservicii României, iar ce au prestat în Ambasada României din Beijing a fost orice, numai diplomație nu!
Numitor comun 1 … BRAȘOV
Cei mai mulți dintre români nu au idee de faptul că Brașovul este o școală de diplomație, o resursă cu apetențe pentru diplomația asiatică. Sau cel puțin asta a devenit, odată cu trimiterea la post a șefului de misiune aflat încă la Beijing.
Încă de acum doi-trei ani, absolut toți cei care se aflau la post la sosirea ambasadorului Vasilică Constantinescu au fost trimiși în țară. ATENȚIE! Nici măcar unul la termen, ci prin rechemare dispusă de ambassador sau demisie! Vorbim de angajații din Ambasadă și din Consulat.
În locul acestora, printr-o complicitate explicabilă exclusiv la nivelul resurselor umane din MAE, echipa diplomatică și administrativă de la Beijing a fost încropită cu lipsă de experiență, cu mult tupeu și obrăznicie, și o etichetă comună: Brașov!
Așa se face că până și ultimele trei funcționărașe, încă existente în bruma de echipă care mai bântuie “diplomatic” prin Ambasada Românei la Beijing, sunt … din Brașov!
FORMATUL “17+1”-1 | România între șicanele Occidentului și determinarea Chinei! (I)
Numitor comun 2 … ZERO EXPERIENȚĂ!
Când nu ai experiență și ești luat de pe băncile facultății, poți compensa doar prin slugărnicie și execuție fără niciun comentariu, în fața abuzurilor sau sarcinilor primite. Cu cât responsabilitățile și sarcinile sunt mai dificile, impertinența și proasta sperioritatea cresc exponențial.
Valabil pentru toate protejatele șefului de misiune, ajunse la Beijing cu prima viză în Asia și în China, direct de la facultate, cu zero experiență diplomatică și de limbă chineză, cazul Ruxandra Cioacă, din Brașov (absolventă a Universității Transilvania), poate fi unul emblematic pentru ce este astăzi diplomația românească!
Documentele publice arată că a fost culeasă direct din perioda unui masterat unde era bursieră la Universitatea Brașov. Adusă la Beijing, a fost făcută inițial secretara șefului de misiune, apoi, din lipsă de personal, a fost avansată, făcută Secretar III, și pusă responsabilă cu Presa, Diplomația Publică, Știința și Educația! Mai mult, la inițiativa ambasadorului, Cioacă a fost pusă reprezentantă a României în cadrul formatului China – țările Europei Centrale și de Est (China-ECE).
Evident, Cioacă a fost și încă este un avatar al șefului de misiune. Fără aprobarea și mesajele scrise personal de acesta nu acționează și nu a acționat nici măcar în comunicările private de pe rețelele de socializare. Iată cum, o copilă a fost și este folosită în relația României cu a doua putere a lumii!
Această falsă sarcină și multe altele au transformat-o pe Cioacă într-o copie la scară redusă a personalității și impertinenței șefului de misiune. Căci, sub ce literă din fișa postului își poate permite să amenințe, să avertizeze și să ajungă să creadă că deține experiența și poziția de a da interdicții celorlalți trimiși în misiune diplomatică și economică în China?
FORMATUL “17+1”-1 | România între șicanele Occidentului și determinarea Chinei! (II)
Ultimul caz concret este oferit de Expo China-ECE ediția 2021, programată peste câteva zile. Pentru acest eveniment, atașații economici și consulari români în China au primit interdicție să își îndeplinească atribuțiile, fără acordul domnișoarei Cioacă. Este cunoscut faptul că regula a fost impusă de șeful de misiune, iar ca efect s-a ajuns ca întreaga comunicare a României pe formatul China-ECE să fie blocată!
Nimeni nu comunică și nu răspunde la invitațiile și mesajele venite din partea organizatorilor chinezi, pentru că este interzis de la Beijing!
Un blocaj care, potrivit documentelor publice, costă anual România peste 37.000 USD, numai pentru domnișoara Cioacă!
O altă copilă din echipa încă în misiune la Beijing este Nicoleta Buracinschi, plasată în Secția Politică a Ambasadei, o secție cu responsabilități extrem de sensibile, pentru cei care înțeleg diplomația.
Din nou, zero experiență diplomatică, zero contact cu MAE, pentru prima data în Asia și în China, cu activitate în firme private, dar … din Brașov!
Ce poate să înțeleagă, să comunice, să transmisă o novice în ale diplomației și politicii, fiind într-o țară a cărei limbă și cultură nu o cunoaște? Ce anvergură poate să aibă? Cât poate fi luat în serios un astfel de reprezentant, la rândul său asuprit până la ultima virgulă și ultimul cuvânt de șeful de misiune?
Pentru Burachinschi, statul român cheltuie anual peste 32.000 USD, ceea ce trebuie să recunoaștem că este un salt considerabil, de la cei 400 USD/lună câștigați la privat, la cei peste 2.700 USD/lună la stat, în diplomație!
Un alt caz este cel al Denisei Păun, pentru care soarta a fost de-a dreptul gingașă.
Fără concurs și în mod cert fără certificare ORNISS, Păun a fost (deși încă apare în echipa ambasadei) responsabilă în Cancelaria Ambasadei României în China, cancelarie unde se primesc și documente cu caracter secret! Dar, câtă vreme și Denisa Păun este … din Brașov (absolventă a Universității Transilvania), putem admite că deținea calitățile necesare pentru a fi acolo, la Beijing.
Să observăm, din nou, că și Denisa Păun are zero experiență diplomatică, zero activitate profesională, tocmai perfecta să fie “angajată pe plan local” în Ambasadă. Ce înseamnă asta? Că șeful de misiune – ambasadorul poate dispune angajarea fără consurs, iar statul român plătește, fără să existe un control sau informații publice.
Pentru că am evidențiat Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), să ne amintim că, potrivit legii, unui diplomat care a intrat în conflict cu legea statului în care se află în misiune sau cu legile statului român, i se retrage automat certificatul, iar ca efect îi este interzis accesul la documentele cu caracter secret.
Dacă este cazul șefului de misiune de la Beijing, Ambasadorul Vasilică Constantinescu, am scris (vezi AICI). Avem însă certitudinea că MAE a trenat și trenează ancheta care îl vizează pe Constantinescu, diplomat implicat într-un incident rutier cu fugă de la fața locului și distrugeri de bunuri. Demarată în luna Mai 2020, nici astăzi ancheta nu a fost finalizată.
Despre comportamentul ambasadorului Constantinescu … am mai scris că România menține în funcție un individ cu o moralitate execrabilă, nu doar în relația cu angajații MAE din subordine, ci și în relația cu autoritățile și reprezentanții mediului de afaceri din China. (vezi AICI)
Probabil este singurul diplomat roman de rang înalt cunoscut ca isteric și agresiv, în cele mai diverse situații, de la Ambasada României, la poarta MAE chinez din Beijing și până la personul Gării Hongqiao din Shanghai!
Dar, când este să te lovească norocul, nu te poți supăra și nici refuza o sinecură cu medie anuală de peste 110.000 USD și o primă de instalare în funcție de peste 19.000 USD!
Este inutil să reiterez hachițele pe care MAE le-a onorat ambasadorului Constantinescu, singurul din întreaga istorie a uriașei Ambasade a României din Beijing care nu a suportat apartamentele interioare. Așa s-a ajuns ca România să plătească suplimentar, lunar, alte 12.000 USD pentru chiria unui imobil separat care, până la urmă a folosit la ceva! A fost spațiu de refugiu în fuga de la locul accidentului rutier din 2020. Acolo poliția din Beijing nu a avut acces, câtă vreme imobilul este declarat spațiu cu imunitate diplomatică!
Pentru că am ajuns în acest punct, trebuie subliniat că nu dimensiunea cheltuielilor salariale este problema. Diplomații și membrii echipelor trimise în misiune în străinătate trebuie să fie plătiți, pentru a servi interesele României! Problema este că de acești bani relația cu țara gazdă a fost înmormântată!
Consulatul României din Beijing este închis de șapte luni, echipa diplomatică este subdimensionată (vezi foto dreapta), iar protejatele lui Constantinescu sunt toate … din Brașov!
ROMÂNIA ÎN CHINA | Cu lacătul pe poartă, Ambasada falsează … online!
Numitor comun 3 … FAMILIA!
Poate vă întrebați de unde pasiunea ambasadorului pentru orașul de pe Tâmpa? Răspunsul poate fi găsit în familia ambasadorului și în relația privilegiată dintre Vasilică Constantinescu și Rectorul Universității Transilvania, Ioan Vasile Abrudan, universitate devenită resursă pentru toate poftele (culinare, bahice) și nevoile (de personal) ale celui trimis în misune la Beijing.
De acolo a venit și specialistul în finanțe și contabilitate pentru Ambasadă, chiar dacă nu a rezistat stilului de lucru abuziv și lipsei de respect cu care se manifestă Vasilică Constantinescu. Așa că, doamna contabilă venită pe filiera Abrudan/Brașov … a demisionat și a plecat, așa cum au făcut toți cei aflați în subordinea lui Constantinescu. Dar, om cu întreprindere ambasadorul Constantinescu a numit cu de la sine putere un contabil dintre … muncitorii calificați angajați în cadrul Ambasadei. Așa a ajuns Cosmin Ilinca din muncitor calificat și șofer, să preia cu semnătură problemele financiar-contabile ale Ambasadei României la Beijing!
De unde atâta sfidare la adresa Chinei?
Să nu ne ferim de cuvinte! România parcurge de ani de zile cea mai mare rușine în materia relațiilor diplomatice și economice cu China.
De la perioada în care, la Beijing, echipa diplomatică și economică era asigurată de zeci de oameni, și unde, de la șeful de misiune, până la șefii de secții și birouri, erau sinologi și specialiști în domeniul de activitate, s-a ajuns la cârpeli, copile la comandă și bătaie de joc!
Pingback: NINGBO | China reacționează la gesturile lipsite de diplomație ale României! | Octavpelin's Weblog