China consolidează securitatea de proximitate împreună cu Rusia și Coreea de Nord!

China și Rusia trebuie să consolideze colaborările strategice acționând „spate în spate” și „umăr la umăr” pentru protejarea în comun a intereselor, securității și stabilității în proximitatea celor două țări. Pe acest fond, China și Rusia trebuie să ridice la un nou nivel parteneriatul strategic cuprinzător de coordonare, a declarat ministrul chinez de Externe, Wang Yi, în cadrul recepției organizate duminică, la Beijing, cu ocazia aniversării celor 20 de ani de la semnarea Tratatului de bună vecinătate și cooperare amicală China-Rusia, la care a participat și Ambasadorul Federației Ruse în China, Andrey Denisov.

Wang a subliniat că cele două țări trebuie să susțină multilateralismul, să respingă hegemonia și politicile de putere, să boicoteze orice tentație pentru un nou Război Rece sau confruntări de grup, să continue să protejeze sistemul international, Organizația Națiunilor Unite și ordinea internațională, bazate pe dreptul international, pentru a promova multipolarizarea și democratizarea relațiilor internaționale.

Catalogând relația dintre cele două țări, Wang a arătat că este „mai bună decât a unor aliați, deși nu suntem aliați”.

Făcând o trecere în revistă a cooperărilor economice din ultimele două decenii, Wang a arătat că schimburile comerciale bilaterale au crescut de aproape 14 ori, de la opt miliarde USD, în 2000, la 107,77 miliarde USD, în 2020.

La rândul său, Ambasadorul Andrey Denisov a declarat că Tratatului de bună vecinătate și cooperare amicală China-Rusia semnat în 2001, la Moscova, a pus baze solide pentru dezvoltarea stabilă a relațiilor bilaterale și a contribuit la promovarea parteneriatului strategic cuprinzător Rusia-China la cel mai înalt nivel existent vreodată.

Tratatul dintre China și Rusia a fost prelungit pentru 20 de ani, în cadrul unei video-conferințe organizată la data de 28 Iunie a.c., la care au participat președinții Xi Jinping și Vladimir Putin. În cadrul dialogului, cei doi lideri au susținut nevoia stimulării legăturilor bilaterale la nivel înalt, angajându-se să susțină multilateralismul real, să protejeze securitatea și stabilitatea strategică globală, pe fondul creșterii turbulențelor geopolitice și potențialului de conflict în diferite părți ale lumii. (Vezi AICI)

Pe de altă parte, președintele Chinei, Xi Jinping, și liderul suprem al Republicii Populare Democrate Coreeană (RPDC/Coreea de Nord), Kim Jong-un, au marcat, duminică, 60 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie, cooperare și asistență reciprocă China-RPDC.

În cadrul unor scrisori de felicitare trimise de cei doi lideri se arată că „decizia strategică” privind tratatul a pus baza politică și juridică pentru promovarea unei cooperări prietenoase de durată între cele două țări.

Xi Jinping a transmis că autoritățile de la Beijing sunt dispuse să acorde un sprijin ferm Coreei de Nord pentru dezvoltarea economiei și creșterea nivelului de trai.

În mesajul său, Kim Jong-un a salutat prietenia dintre cele două țări, pe parcursul celor 60 de ani de la semnarea tratatului, subliniind că relațiile bilaterale au atins un stadiu tot mai înalt, în ciuda situației internaționale complexe și volatile.

Pe acest fond, Coreea de Nord va continua ferm promovarea relațiilor de cooperare prietenească bilaterală, a subliniat Kim Jong-un, rămânând un partener și aliat al Partidului Comunist Chinez, guvernul chinez și poporul chinez.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.