China și Rusia au prelungit Tratatul de bună vecinătate și cooperare

Liderii de la Beijing și Moscova au convenit, ieri, să prelungească Tratatul China-Rusia de bună vecinătate și cooperare amicală, semnat în urmă cu 20 de ani, afirmând necesitatea punerii unei baze solide pentru dezvoltarea pe termen lung și sănătoasă a relațiilor bilaterale.

În cadrul unei video-conferințe, președinții Xi Jinping și Vladimir Putin au susținut nevoia stimulării legăturilor bilaterale la nivel înalt, angajându-se să susțină multilateralismul real, să protejeze securitatea și stabilitatea strategică globală, pe fondul creșterii turbulențelor geopolitice și potențialului de conflict în diferite părți ale lumii.

Potrivit discuțiilor prezentate de Kremlin, președintele Xi Jinping s-a adresat președintelui Putin cu apelativul “dragul meu vechi prieten”, transmițând dorința de a menține “o cooperare și o coordonare strânse în afacerile internaționale”, care să “servească la afirmarea multilateralismului adevărat și a justiției internaționale”.

Xi Jinping a susțin că “că lumea a intrat într-o perioadă de turbulență majoră”, motiv pentru care în fața “diferitelor riscuri cu care se confruntă omenirea, cooperarea strânsă dintre China și Rusia asigură comunitatea internațională cu energie pozitivă și oferă un exemplu în formarea unui nou tip de relații internaționale”.

Subliniind creșterea dinamică a legăturilor China-Rusia în ultimii 20 de ani, liderul de la Beijing a arătat că aceasta servește intereselor fundamentale ale celor două națiuni, fiind un mesajul cheie al perioadei actuale, care vizează dezvoltarea pașnică.

Mai mult, Xi s-a arătat încrezător că China și Rusia vor acționa în conformitate cu spiritul tratatului, “în ciuda oricăror dificultăți și încercări care ar putea avea loc”, pentru a consolida cooperarea și pentru a merge mai departe cu încredere.

La rândul său, președintele Vladimir Putin a declarat că 2021 este un an special pentru relațiile ruso-chineze, subliniind că tratatul bilateral este cu atât mai valoros cu cât “stabilește absența revendicărilor teritoriale reciproce și determinarea ambelor țări de a-și transforma granița comună într-o centură de pace eternă și prietenie”.

În acest sens, Putin a arătat că Rusia și China onorează spiritul tratatului, relațiile ruso-chineze fiind ridicate la o înălțime fără precedent, fiind un exemplu de cooperare interstatală în secolul XXI. Pe acest fond, Putin a evidențiat o serie de mecanisme de cooperare și coordonare bilaterală, dar și faptul că schimburile comerciale și economice au crescut de 14 ori din 2001, iar în perioada Ianuarie-Aprilie 2021 volumul comerțului bilateral a crescut cu peste 22%.

În cadrul cooperărilor bilaterale, liderul rus a evidențiat și proiectele din industria aerospațială și auto, din sectoarele minier și forestier, parteneriatul energetic asumat la scară strategică, prin gazoductul ruso-chinez și gazoductul Power of Siberia. Nu în ultimul rând, a vorbit despre cooperarea pentru utilizarea pașnică a energiei nucleare, cooperarea financiară, inclusiv în ceea ce privește utilizarea monedelor naționale în decontările bilaterale.

În ceea ce privește cooperarea internațională, Vladimir Putin a subliniat că, “pe fondul creșterii turbulențelor geopolitice, a întreruperii acordurilor de control al armelor și a potențialului de conflict în diferite părți ale lumii, coordonarea ruso-chineză joacă un rol stabilizator în afacerile globale.

Putin a evidențiat influența pe care Rusia-China o au în cele mai acute probleme de pe agenda internațională, menționând implicarea în soluționarea conflictelor din Peninsula Coreeană, Siria și Afganistan și programul nuclear iranian.

Derulată în perioada aniversării Centenare a Partidului Comunist Chinez, președintele Vladimir Putin a transmis succes PCC și liderului chinez, arătând că “Uniunea Sovietică a sprijinit energic comuniștii chinezi în lupta lor revoluționară și a acordat o asistență semnificativă dezvoltării partidului și a statalității în timpul formării noii China”.

Tratatului chino-rus privind buna vecinătate și cooperare amicală a fost semnat la data 16 Iulie 2001, la Moscova, de președinții Vladimir Putin și Jiang Zemin (foto dreapta-sus), cu valabilitate 20 de ani.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Europa - Asia, Înţelege China, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la China și Rusia au prelungit Tratatul de bună vecinătate și cooperare

  1. Pingback: Beijing: Reacție promptă după prelungirea Tratatului China – Rusia! | Octavpelin's Weblog

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.