FOTO – China a construit a doua cea mai mare hidrocentrală din lume, ÎN PATRU ANI!

După aproape patru ani de construcție, a doua cea mai mare centrală hidroenergetică din lume – Baihetan, construită în sud-vestul Chinei, a intrat astăzi în funcțiune, cu două dintre unitățile generatoare. Pregătirile pentru proiectare și construcție au durat aproape cinci ani.

Aflată pe Râul Jinsha, o secțiune superioară a Fluviului Yangtze (Albastru) centrală hidroenergetică are o capacitate totală instalată de 16 milioane de Kilowați, având construite 16 unități hidro-generatoare, fiecare cu o capacitate de câte un milion de Kilowați. După capacitatea de producție, Baihetan este cea mai mare hidrocentrală din lume.

În centrala subterană a stației, primele două unități funcționează deja, întreaga capacitate urmând să intre succesiv în lucru până în luna Iulie 2022, când vor fi generate, în medie, 62,4 miliarde kWh/an.

Când va fi în plină funcționare, se așteaptă ca proiectul Baihetan să economisească,  anual, aproximativ 19,68 milioane tone de cărbune standard. De asemenea, să reducă emisiile de dioxid de carbon cu 51,6 milioane de tone,  170.000 de tone dioxidul de sulf cu și 150.000 de tone  oxizii de azot.

Barajul cu arc dublu curbat, construit și administrat de China Three Gorges Corporation începând cu luna August 2017, are o înălțime maximă de 289 metri și o lungime de 709 metri.

Pentru proiectul Baihetan au fost angrenați aproape 100.000 de muncitori din provinciile Sichuan și Yunnan.

Calculele arată că proiectul va avea un impact semnificativ în dezvoltarea zonei economice aflate de-a lungul Râului Jinsha, Fluviului Yangtze, urmând să dezvolte structura energetică a Chinei.

În urmă cu un an, la finalul lunii Iunie 2020, China a pus în funcțiune o altă hidrocentrală – Wudongle, cea de-a patra cea mai mare și totodată cea de-a șaptea ca dimensiune a proiectului la nivel mondial.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.