Geoană, tranziția de la … „prostănac”, la potențial pion politic!

Se întâmplă ca și Razvan Dumitrescu să rateze contactul cu realitatea! A făcut-o flagrant în timpul dialogului avut cu Mircea Geoana, adjunctul Secretarului General NATO! Principiul de la care a abdicat Dumitrescu este acela al audiatur et altera pars, preluând fără nicio probă, fără niciun argument altul decât „surse americane”! Pe scurt, Dumitrescu a fost consecvent cu titlul emisiunii pe care o realizează la Antena 3: SUBIECTIV!

În ediția de ieri, (vezi AICI), Dumitrescu a renunțat la profesionalism și a trecut la acuzații fără probe, altfel spus la calomni proferate de SUA și aliați, la adresa Federației Ruse și Chinei! Cum ați ajuns aici, domnule Dumitrescu, domnule Geoană?

Apoi, în cele 46 de minute de dialog, Mircea Geoană a ratat un bun moment în care putea să arate că s-a maturizat, că a depășit momentul jenant în care a fost etichetat pe viață drept prostănac!

Este greu de crezut că în fișa postului primit la NATO (în baza unui algoritm regional și de ascendent diplomatic) are și sarcina să mimeze că este prost!  Sau să ne considere pe toți într-atât de proști încât să nu observăm că SUA, prin intermediul celor mai nesemnificative țări NATO – între care și România-, sunt cele care produc tensiuni și permanente provocări în proximitatea granițelor Federației Ruse și ale Chinei! Atât de proști încât să acceptăm că armata română „a scris istorie” în Afghanistan, acolo unde a produs „eroii în serie ai națiunii române”?! Atât  de proști încât să nu ne întrebăm: despre ce istorie, ce eroii, care mize și ale cui interese?

Însă, ce nu pare să înțeleagă adjunctul Secretarului general NATO este că nu poți compara mere cu pere, nici măcar NATO cu Rusia! Pentru că, în alte condiții, cum să afirmi că:

„… oricât de mult ar investi, și sunt lucruri notabile pe care le-au făcut (…), dar dacă te uiți puțin la raportul de forțe real, financiar, tehnologic, numericesc, economie (…) … diferența de talie dintre NATO, cu americani, canadieni, britanici, noi toți, până la România și la țările baltice, și Federația Rusă este net în favoarea noastră!”

În fond, prin această declarație Geoană autodenunță NATO ca o permanentă și în creștere amenințare la adresa Rusiei, amenințare izvorâtă din suficiența și proasta superioritate hegemonică de sorginte americană.

Apoi, trebuie privită cu atenție dubla măsură cu care operează Mircea Geoană, stimulat de Răzvan Dumitrescu, în materia drepturilor și libertăților. În timp ce cauționează și susține cenzura agresivă și limitarea brutală a libertății în Occident, nu doar în mediul online, lansează acuzații pentru aceleași fapte în cazul Estului.

Ce nu par să înțeleagă SUA și țările NATO de la nivelul executanților (vezi România și țările baltice), dar și Ucraina și mai nou vom putea observa și Republica Moldova, este că în timp ce Occidentul acționează prin NATO din considerente exclusiv hegemonice, Federația Rusă, dar și China, sunt forțate să acționeze și să răspundă având pericolul la graniță. Prin urmare, doar niște nebuni ar putea să își dorească stârnirea celor două puteri militare. Doar niște nebuni ar dori să vadă „în acțiune” orgoliul și determinarea rușilor și chinezilor într-un conflict militar regional, cu potențial global!

În urma acestor realități, decupate din imaginea complexă și complicată a realității globale, pe care Răzvan Dumitrescu a atins-o exclusiv din perspectivă superficial-SUBIECTIV-americană, rămâne doar tentativă gonflare și resuscitare a „prostănacului”. Totul pe suportul unei teoretice, eventuale, candidaturi la președinția României, în 2024! Ori asta ar fi varianta supremă a ridicolul în politica de la București!

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, De departe ... România, Din arhive, Din presa românească, EU Centrală şi de Est, Europa, Multilateralism ... în doi, Republica Moldova, România, Rusia. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.