Ambasadorul UE la Beijing, val de critici la adresa Chinei!

Relațiile bilaterale cu UE și țările membre UE, relațiile economice, modul în care duce lupta anti-Covid-19, condițiile și modul în care mass media își desfășoară activitatea, aproape nimic nu a scăpat criticilor Ambasadorului Nicolas Chapuis (foto), şeful Delegaţiei Uniunii Europene în China, în cadrul mesajului prezentat, în această seară, cu ocazia recepției anuale organizate pentru jurnaliști.

După ce a urat un călduros bun venit celor prezenți și a mulțumit pentru interesul arătat pentru relațiiler UE-China, E.S. Nicolas Chapuis s-a lansat într-o serie de critici la adresa Chinei și condițiilor în care media își desfășoară activitatea.

Citând un raport al Reporteri Fără Frontiere, Chapuis a afirmat că „accesul liber la informații a devenit o crimă, iar furnizarea de informații este considerată o crimă. Indiferent de subiect, cei care refuză să promoveze mesajele oficiale sunt vizați de armata securității naționale”.

Arătând că nu poate înțelege această situație, Chapuis a lansat critici și la adresa faptului că multe dintre evenimente fața în față sau evenimente publice au fost anulate sau reprogramate.

„Prezența în număr mare la accest eveniment arată că nu suntem mulțumiți de această situație, denumită noua normalitate. Multe și tot mai multe voci din China întreabă dacă politica ‘Zero Covid’ este sustenabilă. Un lucru este clar. Perturbarea mobilității interne și internaționale afectează viața profesională și personală.”

În privița relațiilor UE-China, a sancțiunilor europene privind Xinjiang și contramăsurile chineze împotriva unor membri ai Parlamentului European, Chapuis a arătat că au afectat relațiile și dialogul bilaterale.

Ambasadorul UE mai arătat că măsurile adoptate de China împotriva unor țări membre UE, cum este Lituania, au generat îngrijorări în creștere cu privire la modul în care China respectă regulile internaționale de bază.

Citând un pasaj dintr-un articol apărut în presa chineză, în care se afirmă decizia Chinei de a avea „curajul să lupte pentru ca niciodată să nu renunțe la propriile principii, niciodată să nu renunțe la un centimentru din teritoriu (…) luptând până la capăt cu toată forța împotriva celor care atentează la conducerea PCC, la sistemul socialist chinez, întârziind sau blocând procesul de reîntinerire a națiunii chineze …”, ambasadorul european a subliniat că „în 42 de ani de diplomație în relația cu China nu am întâlnit un asemenea limbaj”.

Încercând să încheie mesajul într-un ton optimist, E.S. Nicolas Chapuis a exprimat câteva dorințe pentru anul 2022, anul tigrului.

„Prețuiți spiritul de cooperare de lungă durată care au unit China și lumea de generații. Avem de făcut față atât de multor provocări. Acum nu este timpul pentru involuție. Țineți deschisă comunicarea publică, pentru că doar așa putem evita ignoranța.
Pentru compatrioții europeni și corespondenții de presă din Beijing, vă transmit să continuați. Faceți o muncă remarcabilă, în condițiile în care dificultățile sunt în creștere, pentru a scrie despre China în calitate de martori.
Dați voce celor tăcuți, ridicați perdeaua propagandei și rămâneți de partea adevărului.”

În urma mesajului, cele câteva zeci de participanți la recepție au reacționat timit, cu aplauze, știut fiind că din foarte multe puncte de vedere și perspectiva prezentate de ambasadorul european sunt trecute prin filtrul occidental, extrem de departe și străin de realitățile chineze și asiatice.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, CORONAVIRUS 2020, Europa, Europa - Asia, Multilateralism ... în doi, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.