SUA-RUSIA | Ucraina, ultima frontieră!

Dialogul președinților Joe Biden – Vladimir Putin, derulat în urmă cu câteva ore, a confirmat, dacă mai era nevoie, că atât SUA, cât și Rusia, văd în Ucraina ultima frontieră în escaladarea tensiunilor, cu potențial de conflict militar.

Dacă Biden a exprimat preocupările Statelor Unite și ale aliaților europeni cu privire la escaladarea forțelor ruse din jurul Ucrainei, Putin a cerut garanții că NATO nu se va extinde și mai la Est și că nu va desfășura arme ofensive în țări precum Ucraina.

În stilul tradițional american, Biden a declarat că în cazul în care Rusia nu răspunde preocupărilor, “SUA și aliații noștri vor răspunde cu măsuri economice și de altă natură”, fiind reiterat “sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, cerând detensionarea și revenirea la diplomație.

În replica, Putin a transmis că NATO “face încercări periculoase de cucerire a teritoriului ucrainean” și de “consolidare a potențialului său militar la granițele noastre”, fiind reluat mesajul transmis săptămâna trecută, de vice-ministrul de Externe, Serghei Ryabkov, care a declarant că “nu există niciun progres în afacerile bilaterale (n.m. – Rusia-Ucraina), care merg din ce în ce mai mult spre o fază de criză acută”.

În cadrul unor declarații făcute după dialogul liderilor SUA-Rusia, Consilierul prezidențial Yuri Ushakov a informat că Joe Biden a transmis președintelui Vladimir Putin că va discuta despre extinderea NATO spre Est cu colegii din alianță.

Ushakov l-a citat pe președintele Putin care a transmis, în timpul dialogului cu Biden, că: „voi, americani, sunteți îngrijorați de batalioanele noastre staționate pe teritoriul Rusiei, la mii de kilometri distanță de SUA, în timp ce noi suntem cu adevărat îngrijorați de propria noastră securitate, de securitatea Rusiei. în sens global, la nivel global”.

Pe scurt, în timp ce discută despre “stabilitatea strategică” (SUA), relația bilaterală este sufocată de “acuzații nefondate” dublate de “isteria” din presa anglofonă și ucraineană (Rusia).

În timp ce SUA – în calitate de lider NATO – dă mesaje confuse, Rusia reclamă că “unități și armamente semnificative din țările NATO, inclusiv americane și britanice, sunt mutate mai aproape de granițele noastre” (Serghei Lavrov).

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Din arhive, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.