Imaginea realității în care trăim: România nu contează!

În timp ce la București pozează în cel mai preocupat și îngrijorat politician al lumii în fața situației tensionate (!?) din Ucraina, președintele Klaus Iohannis este în realitate un banal instrument, un inutil. Evaluarea corectă ne este data de summitul de, ieri, de la Berlin, unde Germania, Franța și Polonia (singurele care contează în mod real, în Europa, în relația cu Rusia) s-au reunit „pentru a menține pacea în Europa, în fața crizei din Ucraina”.

Repet, Germania, Franța și Polonia, nici urmă de România, de Iohannis, de marele general făcut premier, Ciucă, doi dintre cei mai slugarnici, obedienți și executanți reprezentanți ai românilor, cărora se alătură ministrul plin de zel, Aurescu, de la Externe.

Și, în timp ce guvernele de la București aruncă miliarde de euro pentru a scăpa țările partenere de dotările militare învechite și pentru a găzdui trupe străine pe timp de pace, cei care contează cu adevărat fie merg la Moscova, fie se reunesc pentru a mima finalul pacifist în spectacolul despre un război care nu are să vină.

La summitul de ieri, de la Berlin, în formatul Triunghiul Weimar*, cancelarul german Olaf Scholz a declarant că Germania, Franța și Polonia sunt unite “de obiectivul menținerii păcii în Europa, prin diplomație și mesaje clare, prin dorința comună de a acționa la unison”.

Vându-i alături pe președintele Emmanuel Macron și președintele Andrzej Duda, cancelarul Scholz a subliniat că scopul comun al celor trei este de a preveni un război în Europa.

Noul cancelar german a vizitat Washingtonul și s-a întâlnit, luni, cu președintele american Joe Biden. El este programat să viziteze atât Rusia, cât și Ucraina, săptămâna viitoare.

La rândul său, Emmanuel Macron a susținut continuarea “dialogului ferm” cu Rusia ca singura modalitate de a dezamorsa tensiunea, în condițiile în care, anterior evenimentului de la Berlin, luni, s-a întâlnit la Moscova cu președintele Vladimir Putin care l-a asigurat că Rusia “nu va fi sursa escaladării” situației din Ucraina.

Nu în ultimul rând, Andrzej Duda a subliniat că trebuie găsită o soluție pentru a evita războiul. “Aceasta este în prezent principala noastră sarcină. Cred că o vom realiza”, a subliniat acesta.

Ca o concluzie a discuțiilor întrei, liderii Franței, Germaniei și Poloniei și-au exprimat sprijinul pentru suveranitatea Ucrainei, pentru dialogul cu Rusia, și pentru evitarea unei confruntări militare pe teritoriul Europei.

Iată o imagine corectă a realității în care trăim, imagine care trebuie privită cu atenție. Din ea lipsește marele Iohannis. Lipsesc, de asemenea, curajosul general-premier Ciucă și plinul de ridicole inițiative, ministrul Aurescu, de la externe.

Sub Iohannis, puterea de la București nu contează dincolo de statutul de teren de încercare, piață și depozit pentru produse expirate, de băț băgat prin gardul diplomației pentru a demonstra valoarea celor care dau imagine și aparență locală deciziilor luate în cancelarii străine … în numele României. Deja este demonstrat că românii află deciziile care privesc România și propria soartă din declarațiile liderilor de la Berlin, Paris sau Washington, necum de la proprii lideri.

În aceste condiții, Iohannis, Ciucă și Aurescu se dovedesc, încă odată, o specie de cocoși de luptă de laborator, gata să meargă înfoiați la război, chiar dacă nu au fost proiectați cu cioc, pinteni și puțină minte peste medie!

* Grupul Triunghiul Weimar a fost constituit în urmă cu 31 de ani, după încheierea Războiului Rece, cu scopul de a găsi rezolvări în fața provocărilor cu care se confruntă Europa

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, De departe ... România, Din arhive, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, România, Rusia. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.