RUSIA: Președintele Biden escaladează situația din Ucraina, invocând riscul celui de-al treilea război mondial!

Președintele SUA, Joe Biden, încearcă să escaladeze situația din Ucraina și să impună agenda SUA asupra întregii comunități internaționale, invocând riscul celui de-al treilea război mondial, a declarat astăzi viceministrul rus de externe Serghei Ryabkov (foto), în cadrul unui interviu dat postului de televiziune Channel One, preluat de TASS, RIA și CNN.

„Vă atrag atenția asupra faptului că nu ne retragem niciun pas, fie verbal – sub formă de declarații – sau sub orice formă, situație care ar putea fi privită ca o escaladare”, a declarat Ryabkov, subliniind că președintele american vorbește deschis despre pericolul unui al treilea război mondial.

„Aceasta este o încercare de a uza nervii, de a impune agenda întregii comunități internaționale”, în condițiile în care pentru Rusia „obiectivele distructive ale acestei direcții sunt evidente”, a arătat Ryabkov.

Declarațiile oficialului de la Moscova au fost făcute în condițiile în care președintele Joe Biden a declarat că SUA nu vor intra în război cu Rusia în Ucraina, ci vor apăra teritoriul NATO dacă este necesar, însă, a subliniat și că o confruntare directă dintre NATO și Rusia ar însemna al treilea război mondial, situație pe care țările trebuie să se străduiască să-l prevină.

Pe acest fond, Ryabkov a adăugat că nu vede niciun semn că SUA sunt gata să continue discuțiile despre situația din Ucraina, în condițiile în care, de mai multe luni, SUA au promovat o agendă diferită.

„În loc să discutăm subiectul securității europene, cum să păstrăm și să întărim arhitectura care s-a dezvoltat în Europa în ultimele decenii, am fost literalmente forțați să discutăm probleme care nu au nimic de-a face cu asta. Vedem la ce a condus. Aceasta este o greșeală strategică de calcul din partea Statelor Unite, a aliaților, clienților și a sateliților săi.” – Ryabkov

Acesta a declarată că Rusia este pregătită să colaboreze din nou cu Statele Unite pe probleme de securitate și Tratatul de reducere a armelor strategice (START), dar în același timp are pregătit o listă de sancțiuni de răspuns împotriva SUA și țărilor occidentale, listă care va fi făcută publică în curând. Mai mult, Ryabkov a subliniat că „garanțiile de securitate propuse de Rusia pentru SUA și NATO nu mai sunt valabile, deoarece acum situația s-a schimbat dramatic”.

„Dacă americanii sunt pregătiți, bineînțeles, vom putea relua dialogul și suntem hotărâți să facem acest lucru, precum și să lucrăm la START, unde există și o anumită pauză. Totul depinde de Washington”, a arătat Ryabkov, care subliniat că nu Rusia a fost cea care a sistat dialogul.

„Nu noi ne-am retras din dialogul de stabilitate strategică. Acesta a fost suspendat de Washington, aparent sub iluzia că noi avem nevoie de acest dialog mai mult decât Washingtonul. Absolut nu”, a declarat Ryabkov.

Anterior, în cadrul conferinței de presă ținută în Antalya (Turcia), în urma dialogului avut cu ministrul ucrainean de Externe, ministrul Serghei Lavrov a subliniat că Rusia repinge și varianta avansată de SUA cu privire la riscul unui război nuclear.

„Rusia se confruntă cu o amenințare majoră din partea țărilor care asigură ajutor militar Ucrainei” (…) Rusia nu dorește și nu va fi un război nuclear. Occidentul este cel care menționează războiul nuclear, între Rusia și NATO. Dar nici NATO, nici UE, nu răspund la îngrijorările de securitate ale Rusiei”, deși nicio țară sau organizație nu își pot proteja securitatea prin afectarea securității celorlalți”. (vezi AICI)

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

3 răspunsuri la RUSIA: Președintele Biden escaladează situația din Ucraina, invocând riscul celui de-al treilea război mondial!

 1. MOȘU spune:

  Același H.G. Hartmann undeva la o emisiune cu Mădălin Ionescu a făcut o …afirmație: închipuiește-ți o bombă explodând în mijlocul…Manhattanului!?!
  Americanii, nu au avut niciodată un război(mondial) pe propriul teritoriu,doar pe teritorii străine. Au atacat cam pe mulți, inventând motive puerile. Oare, Legea Compensației, chiar vor s-o activeze și să-l aivă, acum !!??!! 🙁
  Păcat

 2. MOȘU spune:

  Rușii au trimis ”acasă” ..șoimii patriei”, ceva ”uteciști” la hoovare și ține pregătiți …”olimpicii”, pentru ”marele meci”

  Succes

  P.S. În situația în care mi se permite, voi reposta și aici un comentariu apărut pe blogul lui Coja dar refuzat de zece(!!!) ori de Contele de Saint Germain(CdSG)
  Un link,deocamdată
  https://ioncoja.ro/rusia-ne-vine-in-ajutor/
  Succes.

 3. Începe să se transforme într-un război al orgoliilor, ceea ce mă duce cu gândul că Europa va fi principalul teatru al unei ciocniri nucleare dacă eforturile actuale de mediere nu vor da roade.
  Nu mă miră nici inițiativa de escaladare a conflictului din partea lui Biden câtă vreme, în campania electorală, a afirmat răspicat că va viza Rusia când va deveni președinte al SUA. Problema este că bătălia sa cu Federația Rusă va avea în principal victime europene. Și dacă niciunul nu va ceda (iar aici mă refer în special la Vladimir Putin, care ar fi putut, dacă și-ar fi dorit cu adevărat, să pună bazele unui imperiu al binelui, al cooperării și-al respectului reciproc, exact ceea ce solicită în relația cu China, spre exemplu) înseamnă că ambii sunt construiți din același aluat, adică transferul de hegemonie se va realiza prin forță brută. Și americanii au procedat similar începând cu 1945.
  Serghei Riabkov este unul dintre cei mai abili diplomați ai echipei Lavrov, iar dacă a făcut asemenea declarații presupune că Moscova nu va accepta nimic în afara unei epurări profunde a „strategiei” NATO în Ucraina.
  Ce-i drept, americanii au fost cei care au instigat și au declanșat acest război, iar Ucraina și populația sa (nu și politicienii alături de detașamentele ultranaționaliste) au reprezentat doar victimele declarației președintelui american Joe Biden la intrarea la Casa Albă, că Rusia este inamicul numărul unu al Statelor Unite, urmată de China. Pur și simplu a făcut din Ucraina „momeala otrăvită” pentru a-i atrage pe ruși într-un lung război de uzură care le-ar fi putut distruge economia și le-ar fi putut provoca sedițiune din interior.
  Pe de altă parte, Riabkov a știut perfect să evidențieze și să profite de primul indiciu tangibil al unei crăpături în NATO, dar și în sistemul de alianțe al Washingtonului cu Bruxellesul, prin faptul că Biden nu a trimis forțele militare în Ucraina, iar așa-numitele „valori comune” ale ordinii liberale bazate pe democrație, drepturile omului și justiția socială sunt erodate unul câte unul pe măsură ce autoritarismul, cenzura și profitul de război se instalează în guvernarea occidentală. Practic, măștile au căzut. Acest ansamblu de calități par să fie înlocuite rapid de sensibilități rasiste deschise, favorizând cetățeanul „cu părul blond și cu ochi albaștri” în raport cu toți ceilalți și mobilizând mișcările neonaziste și extremiste, pentru a menține ordinea vestică bazată pe reguli menite să-i asigure în continuare supremația. Mda, deșteaptă „mișcare” a lui Riabkov!
  Din păcate, dacă nu vor ajunge la un compromis, Europa își va împrumuta teritoriile acestui ultim război american. Se confruntă cu o putere nucleară care este similară cu aceea a altor state nucleare precum China, Coreea de Nord și, posibil, India. De data aceasta, dacă și numai dacă Kremlinul dorește, magia poate fi întoarsă împotriva magicianului, iar distrugerea asupra SUA.
  Ce vremuri trăim!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.