FOTO – JP Beijing 2022: A fost simplu, sigur, splendid!

Doar imaginați cum ar fi să trăiți undeva, într-o margine de lume, unde viața își continuă ritmul normal, în ciuda problemelor și greutăților? Într-o nouă demonstrație de normalitate, în această seară, China a tras cortina și peste ediția 2022 a Jocurilor Paralimpice de iarnă de la Beijing, eveniment organizat, la fel ca Jocurile Olimpice de iarnă, potrivit sloganului declarat în urmă cu cinci ani: SIMPLU, SIGUR, SPLENDID! Și a fost, așa cum s-a promis!

Eleganța și simplitatea au caracterizat și evenimentul de închidere al Jocurilor Paralimpice de iarnă din acest an, ceremonie dominată de imaginea unui pick up uriaș și a unui disc de vinil care a memorat emoțiile, efortul și performanțele participanților și organizatorilor.

Melodia „You Raise Me Up”, compusă de duetul norvegiană-irlandez „Secret Garden”, și interpretată de patru soliști chinezi cu dizabilități, a transmis încă odată un puternic mesaj emoțional, cu atât mai mult cu cât alături de sportivi, între cei peste 9.000 de voluntari care au asigurat buna desfășurare a Jocurilor Paralimpice s-au aflat și persoane cu diverse afecțiuni fizice.

În mesajul său, președintele Comitetului Internațional Paralimpic, Andrew Parsons, a elogiat efortul Chinei, țară care „a oferit cu adevărat o ediție simplă, sigură și spendidă”, dar care la actuala ediție a reconfirmat că este o putere mondială a paralimpismului. Asta arată că autoritățile chineze, la nivel național, acordă atenție persoanelor cu dizabilități, stimulându-le inclusiv să practice sportul de performanță, prin asigurarea condițiilor necesare.

Pe această idee, organizatorii Jocurilor Olimpice și Paralimpice de iarnă Beijing 2022 au anunțat că toate locurile de desfășurare ale celor două evenimente se vor deschide pentru public, în cadrul unui program denumit „Moștenirea Jocurilor”. De asemenea, spațiile sportive în aer liber sau închise vor deveni centre de antrenament pentru echipele naționale și de tineret ale Chinei. Nu în ultimul rând, Centrul Național de Bob și sanie va fi inclus în circuitul federațiilor internaționale, pentru găzduirea unor evenimente de nivel mondial, în următorii cinci ani.

În prezența președintelui Chinei, a membrilor guvernului de la Beijing, a reprezentanților Comitetului Internațional Paralimpic și a sportivilor paralimpici prezenți pe impresionantul Stadion „Cuib de pasăre”, singurul din lume care a găzduit atât olimpiada de vară, cât și cea de iarnă, Drapelul Paralimpic a fost transmis primarilor orașelor Milano și Cortina d’Ampezzo din Italia, care vor găzdui ediția 2026 a Jocurilor Olimpice și Paralimpice de iarnă, sub sloganul „Dualitate, împreună”.

Potrivit palmaresului ediției Beijing, Jocurile Paralimpice de iarnă 2022 au fost câștigat de China cu 61 de medalii (18 Aur, 20 Argint, 33 Bronz), urmată de Ucraina 29 de medalii (11 Aur, 10 Argint, 8 Bronz) și Canada cu 25 medalii (9 Aur, 6 Argint, 11 Bronz). (vezi clasamentul integral AICI)

România a fost reprezentată la Jocurile Paralimpice de iarnă Brijing 2022 de doi de sportivi: Laura Ioana Văleanu – schi alpin (trei participări la JP) și Mihăiță Papară – snowboard (două participări la JP).

Adio Beijing 2022, la revedere Milano-Cortina d’Ampezzo 2026!

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Descoperind China, Din arhive, Înţelege China, JO Beijing 2022, Români în China, România, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.