În condițiile în care China, la începutul războiului, avea peste 6.000 de cetățeni chinezi pe teritoriul Ucrainei, pe care a trebuit să îi evacueze de urgență, toate afirmațiile legate de o complicitate a Chinei cu Rusia, sunt dezinformări și manipulări menite să distragă atenția de la adevăratele cauze ale conflictului, se arată într-un articol apărut, ieri, în publicația americană The Washington Post, semnat de Qin Gang (foto), Ambasadorul R.P. Chineze în SUA.
Sub titlul “Where we stand on Ukraine” (Unde ne aflam în Ucraina), diplomatul chinez arată că “afirmațiile conform cărora China a știut, a acceptat sau a susținut în mod tacit acest război, sunt pură dezinformare. Toate aceste afirmații servesc doar scopului de a transfera vina și de a arunca noroi asupra Chinei”.
Qin Gang respinge în articol atât faptul că autoritățile de la Beijing au cerut Rusiei să o amâne acțiunea militară până la încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă 2022, cât și zvonurile potrivit cărora Rusia a solicitat asistență militară din partea Chinei.
“În Ucraina erau peste 6.000 de cetățeni chinezi. China este cel mai mare partener comercial atât al Rusiei, cât și al Ucrainei și cel mai mare importator de țiței și gaze naturale din lume. Conflictul dintre Rusia și Ucraina nu face bine Chinei. Dacă China ar fi știut despre criza iminentă, am fi făcut tot posibilul să o prevenim.”
În ceea ce privește situația din Ucraina, oficialul arată că poziția Chinei este obiectivă și imparțială: scopurile și principiile Cartei ONU trebuie respectate pe deplin, trebuie respectate suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor, inclusiv a Ucrainei, trebuie tratate cu seriozitate preocupările legitime de securitate ale tuturor țărilor, fiind necesare și susținute toate eforturile care sunt favorabile soluționării pașnice a crizei.
Considerând inacceptabile amenințările proferate de oficiali americani la adresa entităților și companiilor chineze, Qin Gang subliniază că “nici războiul, nici sancțiunile nu pot aduce pacea. Să folosești bățul sancțiunilor împotriva companiilor chineze, în timp ce cauți sprijinul și cooperarea Chinei, este o inițiativă care pur și simplu nu va funcționa”.
Pe de altă parte, arătând că sunt destui care leagă situația Insulei Taiwan de evenimentele din Ucraina, “pentru a crește riscurile unui conflict în strâmtoarea Taiwan”, intenții catalogate drept o eroare, câtă vreme sunt probleme total diferite.
“Ucraina este un stat suveran, în timp ce Taiwan este o parte inseparabilă a teritoriului Chinei. Problema Taiwanului este o chestiune internă chineză. Nu are sens ca oamenii să sublinieze principiul suveranității asupra Ucrainei în timp ce afectează suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei prin Taiwan. Viitorul Taiwanului constă în dezvoltarea pașnică a relațiilor între strâmtoare și reunificarea Chinei”.
Subliniind că Beijingul este angajat într-un proces de reunificare pașnică, sunt păstrate și toate opțiunile pentru a limita orice intenție privind “independența Taiwanului”, simultan cu speranța că “Statele Unite respectă cu seriozitate principiul existenței unei singure Chine și nu sprijină separatismul, independența Taiwanului, sub nicio formă (…) asigurând pacea și stabilitatea pe termen lung în Strâmtoarea Taiwan”.
În articolul din The Washington Post, Ambasadorul Qin Gang evidențiază eforturile făcute de China pentru încurajarea discuțiilor de pace și prevenirea unei crize umanitare în Ucraina, liderii de la Beijing derulând discuții cu parte omologii din Rusia, Ucraina, Franța, Germania, SUA.
Prioritatea este reprezentată de obținerea încetării a focului, pentru a proteja civilii, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, China urmând să continue să “coordoneze eforturile reale pentru a obține o pace durabilă. (…) Scopul nostru final este sfârșitul războiului și sprijinirea stabilității regionale și globale”, își încheie articolul Ambasadorul Chinei în SUA, Qin Gang.