FOTO | CHINA – Odiseea spațială, continuă!

Pentru a treia oară în ultimele șapte luni, și a patra oară de la debutul acestei inițiative, marcat în luna Iunie 2013, China a oferit, astăzi, elevilor din întreaga țară, o nouă lecție de fizică predată din spațiu. Mai exact, din Stația Spațială Chineză – Tiangong (Palatul Ceresc), unde se află, de la jumătatea lunii Octombrie 2021, astronauții Zhai Zhigang, Wang Yaping și Ye Guangfu.

Așa cum deja a obișnuit, Agenția Spațială a Chinei și Ministerul chinez al Educației au asigurat inclusiv un dialog între astronauți și elevi, o bună parte din cursul de fizică fiind alocat întrebărilor și curiozităților venite de pe Pământ, scopul declarat al spectaculosului eveniment fiind acela de a stârnii un interes cât mai viu pentru știință și spațiu.

Aflați în timpul celei mai lungi misiuni spațiale a Chinei cu echipaj la bord, programată să dureze șase luni, astronauții și-au împărțit sarcinile, pentru a captiva întreaga atenție a elevilor.

Wang Yaping, fiind profesoară de fizică, a fost vioara întâi având un sprijin în colegul Ye Guangfu, în timp ce comandantul misiunii Shenzhou-13, Zhai Zhigang, a asigurat partea video și comunicarea cu elevii capitalei Beijing, aflați la Muzeul de Știință și Tehnologie din China, până în îndepărtatele școli din Tibet și Xinjiang.

Astăzi, astronauții au efectuat experimente prin care au explicat o serie de fenomene fizice posibile în condiții de micro-gravitație, cum ar fi cristalizarea lichidă prin saturare, tensiunea superficială a apei prin realizarea unei punți de apă, dar și faptul că în spațiu este posibil să amesteci apa cu uleiu, pentru ca apoi, prin centrifugare să le separi. De asemenea, lecția de fizică a inclus și o demonstrație legată de mobilitatea în spațiu, unul dintre obiectele folosite fiind o mascotă miniatură a deja celebrului Bing Dwen Dwen, imaginea Jocurilor Olimpice de iarnă Beijing 2022, recent încheiate.

Lecția a fost cu atât mai interesantă cu cât elevii aflați în sălile de clasă și la centrul expozițional spațial din Beijing, au avut la dispoziție același materiale cu care lucrau astronauții în spația spațială, după fiecare experiment urmând discuții cu privire la diferențele determinate de atracția gravitațională și absența ei.

Așa cum am subliniat, o parte importantă a lecției a acoperit întrebările și curiozitățile elevilor, care au fost dornici să știe, spre exemplu: Ce se întâmplă cu astronauții când lăcrimează? Ce efect are lipsa gravitației asupra pielii? Dacă Luna se vede la fel din stația spațială? Dacă pot fierbe apă la bordul stației (știind că asiaticii, nu doar chinezii, au o dependență pentru lichidele băute la temperaturi cât mai ridicate)? Cât timp este alocat zilnic pentru derularea experimentelor?

Întrebați de unul dintre elevi ce șansă are să ajungă să facă experimente în spațiul cosmic, Ye Guangfu a răspuns că Agenția Spațială din China așteaptă colaborarea cât mai multor specialiști și astronauți, inclusiv în stația spațială chineză, alături de care să deruleze experimente.

„Evident, așteptăm să vedem în viitor actualii elevi și studenți că devin specialiști și astronauți. Dar, deocamdată, datoria voastră este aceea de a învăța din greu, de a crește sănătoși, de a vă fortifica organismul și de a crede că absolut totul este posibil”, a transmis Ye Guangfu, aflat în Stația Spațială chineză.

În condițiile în care misiunea celor trei astronauți este programată să se încheie în cursul lunii Aprilie a.c., este posibil ca aceasta să fie ultima lecție asigurată de cei trei. Însă, certitudine lecțiile din spațiu vor deveni o constantă pentru elevii din China, odată ce stația va fi dezvoltată și construită complet, până la finalul acestui an, prezența astronauților va intra în regim de permanență.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Descoperind China, Din arhive, Din presa chineză, Fotografii de poveste, Înţelege China, Stația Spațială a Chinei, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.