FOTO – China a deschis anul școlar cu o nouă lecție predată din spațiu!

Pentru a doua oară în ultimii opt ani, China își demonstrează forța și viziunea inclusiv în domeniul educației, odată ce deschiderea anului școlar 2021-2022 a fost marcată de un nou eveniment cu anvergură cosmică. După experimentul reușit la 20 Iunie 2013 (vezi AICI), autoritățile chineze au programat o nouă lecție de fizică și viață susținută din spațiu, de pe stația spațială chineză Tianggong, unde se găsesc taiconauții: Nie Haisheng – comandantul misiunii (56 ani), Liu Boming (54 ani) și Tang Hongbo (45).

Lecția deschisă, transmisă în direct pe televiziunile chineze, a conectat stația spațială cu elevii din Hong Kong, o parte dintre ei având șansa de a adresa întrebări celor trei taiconauți aflați în spațiu la peste 350 de kilometri de Pământ.

Curiozitățile elevilor au vizat, între altele, condițiile de viață din stația spațială, experimentele derulate în condițiil de microgravitație, ieșirea în afara stației, motivația care a stat la baza alegerii profesiei de taiconaut, dacă stelele se văd la fel în spațiu cum se văd de pe Pământ.

Aflați în spațiu din data de 17 Iunie a.c., taiconauții au ca misiune pregătirile pentru finalizarea construcției Stației spațiale a Chinei, eveniment programat în 2022, derularea de experimente și observații terestre. Stația funcționa pe orbita joasă a Pământului, la o altitudine cuprinsă între 340-450 kilometri distanță de Pământ. Programată să fie activă timp de peste zece ani, stația spațială va fi un centru de experimente științifice și tehnologice.

În forma literei T, stația are un modul central și câte o capsulă-laborator pe laterale. Fiecare dintre module va cântări peste 20 de tone, masa totală a stației fiind estimate la 66 de tone.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Stația Spațială a Chinei, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.