Umbrele morții, la Summitul extraordinar NATO!

MOTTO:
Acest război nu se va termina ușor sau rapid.– Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, 22 Martie 2022

Summitul extraordinar NATO de ieri a reconfirmat obsesia contagioasă pentru război și moarte, cu care Statele Unite ale Americii și-au scris întreaga istorie, ajungând să facă din această boală un produs de export. Nenorocirea face că mentalitate și iresponsabilitatea americană a infestat Alianța NATO și Uniunea Europeană. Această infecție este un rezultat al abuzurilor politice și diplomatice pe care Washingtonul le-a produs în majoritatea țărilor partenere, acolo unde au fost promovați lideri, impuse elite, loiale nu propriilor țări, ci SUA.

În aceste condiții, Summitul extraordinar NATO de ieri nu a făcut decât să reconfirme faptul că tragedia din Ucraina convine, aduce profit, dar și o brumă de îngrijorare cât pentru o fotografie haotică de grup.

Câtă vreme absolut niciunul dintre liderii nord-atlantici nu acceptă că Rusia (menționată de 44 de ori în declarația finală) a fost îndelung provocată și că războiul din Ucraina putea fi lesne evitat, avem confirmat și faptul că SUA reușesc să își urmărească planurile, în absența unei Uniuni Europene raționale și conștiente, că prin stimularea și declanșarea războiului dintre Rusia și Ucraina SUA reușesc să țină sub control întreaga Europă, îngrășând industria militară americană şi cimentând supremaţia americană în interiorul UE, prin intermediul NATO!

Cu două zile înaintea Summitului, SUA au anunțat întreaga lume că nu există absolut nici un interes pentru ca războiul din Ucraina să se termine curând și cu pierderi cât mai mici posibile. Concret, prin vocea Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, SUA au trasat concluziile reuniunii NATO, în cadrul unei conferințe de presă ținute la Casa Albă, marți, 22 Martie a.c. Sullivan a declarat că „Vor urma zile grele în Ucraina – cele mai grele pentru trupele ucrainene de pe front și pentru civilii sub bombardamentul rusesc. Acest război nu se va termina ușor sau rapid.”, și avem absolut toate motivele să credem că așa o să fie, urmărind Declarația șefilor de stat și de guvern NATO, de ieri, în care se arată că „atacul Rusiei asupra Ucrainei amenință securitatea globală”.

În timp ce laudă rezistență eroică a Ucrainei în fața „războiul brutal de cucerire al Rusiei”, liderii NATO repetă obsesiv că lumea se află în fața unui „război neprovocat, dar și că acuzațiile Rusiei privind laboratoarele biologice militate din Ucraina sunt minciuni” lansate pentru a pregăti terenul pentru escaladarea ulterioară, inclusiv împotriva populației civile a Ucrainei”.

Fie și numai din aceste două luări de poziții poate fi observat interesul direct al SUA de a nu se ajunge la adevăr, iar ce face Uniunea Europeană și ce fac toate țările membre NATO reprezintă o complicitate criminal-sinucigașă!

De ce tace Uniunea Europeană în fața potențialului risc generat de experimentele finanțate și derulate de SUA în bio-laboratoarele militare din Ucraina? Asta cu atât mai mult cu cât Rusia deja a prezentat o parte dintre probe, fapt care certifică nu doar suspiciunile, ci și acuzațiile aduse.

Insist să arată că SUA nu are niciun interes ca invazia militară rusă din Ucraina să fie de scurtă durată, fapt înțeles din rolul atribuit președintelui Volodimir Zelenskiy, care nu face decât să prelungească agonia propriului popor, tergiversând negocierile cu Rusia.

Ca și cum întreaga alianță nord-atlantică nu înțelege că suntem în fața unui conflict local, nici măcar regional, în „Declarația șefilor de stat și de guvern NATO” se menționează că Rusia încearcă să „distrugă bazele securității și stabilității internaționale”, motiv pentru care „coordonarea transatlantică rămâne crucială pentru un răspuns eficient la criza actuală”. Încă odată, avem subliniată realitatea conform căreia Europa, Uniunea Europeană, sunt incapabile să realizeze dialogul la nivel continental fără implicarea SUA.

Ca o subliniere suplimentară a modului provocator al SUA exprimat prin vocea NATO, în Declarația de ieri se vorbește și de China, deși nu este cu absolut nimic implicată în conflictul din Ucraina.

Trădând încă odată retorica impusă de SUA, NATO își depășește atribuțiile implicându-se în relația economică dintre China și Rusia, deși până și un copil de școală știe că NATO este o organizație militară.

„Facem apel la toate statele, inclusiv Republica Populară Chineză (…) să se abțină de la sprijinirea efortului de război al Rusiei în orice fel și să abține-te de la orice acțiune care ajută Rusia să eludeze sancțiunile. Suntem îngrijorați de comentariile publice recente ale oficialilor din RPC și solicităm Chinei să înceteze amplificarea narațiunilor false ale Kremlinului (…) și să promoveze o soluționare pașnică a conflictului.”

Aceste pasaje, desprinse din Declarația șefilor de stat și de guvern NATO, reconfirmă sfidarea și modul abuziv cu care se exprimă Occidentul, surd și orb la mesajele Rusiei și Chinei.

Nu mai devreme de ieri, China a retransmis și solicitat NATO să nu mai răspândească informații false privind implicarea Chinei în conflictul Rusia-Ucraina, poziția Beijingului fiind una de neutralitate și de cooperare bilaterală atât cu Rusia, cât și cu Ucraina. Ministerul chinez de Externe transmite că țările europene ar trebui să susțină principiul autonomiei strategice și să colaboreze cu țările relevante, inclusiv Rusia și Ucraina, pentru a construi o arhitectură de securitate europeană echilibrată, eficientă și durabilă, prin dialog și negociere în spiritul securității indivizibile. (vezi AICI)

Mai mult, Ministerul chinez de Externe a transmis, în repetate rânduri, că potrivit propriilor analize bazate pe observarea tuturor pozițiilor și părților și implicate, actuala criză din Ucraina este rezultatul acumulării și intensificării fricțiunilor de securitate din Europa.

Că alianța militară NATO își depășește atribuțiile a fost subliniat și prin participarea Secretarul general Jens Stoltenberg la întâlnirea liderilor G7, organizată de Germania și găzduită la sediul NATO din Bruxelles, după summitul NATO.

Fără nicio atribuție în zona economică, Stoltenberg a subliniat în cadrul discuțiilor că „aliații vor continua să impună Rusiei costuri fără precedent”, că „NATO își va consolida în continuare prezența în partea de est a Alianței, inclusiv cu patru noi grupuri de luptă care vor fi înființate în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia”, reluând inclusiv faptul că „NATO a cerut Chinei să se abțină de la sprijinirea efortului de război al Rusiei, să-și folosească influența semnificativă asupra Rusiei și să promoveze o soluție imediată, pașnică”.

China îl acuză pe Stoltenberg că acționeză și dezinformeză, complicând situația din Ucraina!

În mod firesc, din cadrul Summitului extraordinar NATO de ieri nu putea lipsi “eroul” acestei perioade, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenskiy, care și-a continuat turneul virtual început la 1 Martie. Deloc surprinzător, mesajul lui Zelenskiy a avut un alt punctaj, tonul nu a mai fost atât de isteric, dar a rămas revendicativ:

„Ucraina v-a cerut avioanele. (…) Dar încă nu ni s-a dat niciunul. Am cerut tancuri. (…) Aveți cel puțin 20.000 de tancuri! Ucraina a cerut ca un procent, un procent din toate tancurile voastre să ne fie date sau vândute! Dar nu avem încă un răspuns clar. (…)

Alianța poate încă preveni moartea ucrainenilor din loviturile rusești, din ocupația rusă, oferindu-ne toate armele de care avem nevoie.”

Însă, ce a surprins în mesajul lui Zelenskiy a fost atacul brutal la adresa Ungariei, în mod evident la adresa premierului Viktor Orban, aflat în campanie electorală. Aflat în dizgrația administrației Biden, premierul Ungariei a fost trecut în lista lui Zelenskiy și acuzat că „astăzi Budapesta nu lucrează pentru pace în Ucraina”!

Și, în timp ce nu a contenit să ceară tancuri, avioane, arme, în timp ce a reproșat că „NATO încă nu a arătat ce poate face Alianța pentru a salva oamenii”, Zelenskiy a afirmat că „avem nevoie de pace imediat”, dar că „răspunsurile depind de voi”, reconfirmând că deciziile în dialogul cu Rusia nu se află la Kiev, dar și ce spunea acum câteva zile Consilierul pentru securitate națională al președintelui SUA, Jake Sullivan, și anume că Acest război nu se va termina ușor sau rapid”.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Umbrele morții, la Summitul extraordinar NATO!

  1. Dacă negocierile de pace dintre cele două tabere s-ar fi concretizat într-un rezultat pozitiv, NU s-ar fi ajuns la declarațiile secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, din Financial Times: „Alianța și-a activat acum elementele de apărare chimică, biologică, radiologică și nucleară. Luăm măsuri atât pentru a sprijini Ucraina, cât și pentru a ne apăra”.
    Scris foarte pe scurt, desigur, americanii forțează declanșarea celui de-al treilea război mondial din motive de situație economică dezastruoasă și de pierdere a hegemoniei. Din nefericire, pentru că-n viață sunt loviți tot boii care trag la jug, vinovat de întregul dezastru este Putin! De ce? Cosmin Gușă explică motivele perfect în articolul care urmează:
    https://solidnews.ro/politica/2022/03/25/cea-mai-mare-greseala-a-lui-putin-va-plati-in-curand/
    N-o fi autorul deținătorul adevărului absolut (în fond, nimeni nu este) și nici vreo mostră de inteligență, dar nu se ferește să pună punctul pe „i” în cadrul unor evenimente care s-au desfășurat în plan internațional și din care Rusia ar fi putut nu numai să profite, dar și să se poziționeze la un nivel superior celorlalte state. A pierdut pole position cu toate avantajele care ar fi decurs din aceasta, iar în aceste momente, la zi de MARE sărbătoare pentru creștinătatea ortodoxă, nu pot decât să fiu de acord cu scrierile și raționamentele mult-apreciatului (din punctul meu de vedere) Nikolai Starikov. Studiați-i cărțile și veți înțelege!
    Zile senine și binecuvântate tuturor doamnelor cititoare ale acestei minunate secțiuni!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.