România a revenit la isterie, China își vede de drum!

Mass media din România trebuie dusă la un control psihologic, apoi la unul psihiatru, pentru aprofundarea cauzelor care determină modul isteric în care sunt abordate majoritatea subiectelor care fac „audiență”. Ar fi extrem de simplu să spun, de aici din China, că majoritatea celor care coordonează redacțiile și cititorii de prompter, reporterii de teren și invitații din studiouri sunt proști. Însă, ar fi prea puțin și incomplet. Cu mici excepții, este vorba de o gașcă de ticăloși, incapabili să înțeleagă că nu înțeleg mai nimic din realitatea complexă din care decupează secvențe pe care le trec la … senzațional!

Îmi este jenă, însă mă simt nevoit să țin o scurtă lecție despre ce ar trebui să însemne pentru fiecare jurnalist sau prompterist care abordează absolut orice subiect legat de China. Voi încerca să fiu succint:

1. China este o țară cu peste 1,44 miliarde de oameni, din care 1,43 în zona continentală
2. China este un sistem democratic popular, condus de chinezi în interesul chinezilor
3. China este o republică populară, cu un partid comunist, în care abia puțin peste 90 de milioane de oameni sunt membri ai unuia dintre cele opt partide politice
4. China are 22 de provincii, 5 regiuni autonome și 4 municipii cu subordonare centrală, de asemenea are 56 de naționalități
5. Un oraș din China are 2-3 milioane de locuitori, cele mai mari având 25-30 de milioane de locuitori

Având această minimă bază informațională, susținută de capacitatea de a înțelege că China nu este nici România, nici UE, nici SUA, primul gest reflex atunci când faci referire la China ar trebui să fie … REȚINEREA! Doar cei superficiali se pot exprima cu relaxare în fața unei realități complexe.

Mai mult, înainte de a vorbi pe subiectul China, dacă ai o minimă teamă de ridicol, cauți SĂ ÎNȚELEGI realitățile comportamentale, culturale, sociologice în care se manifestă și exprimă chinezii. Altfel, plonjezi în ridicol și nu faci decât să evidențiezi prostia care te domină ca jurnalist sau comentator de strânsură.

Nu în ultimul rând, de fiecare dată când vorbești despre China trebuie să folosești SURSE DIRECTE și CUNOSCĂTORI ai modelelor socio-culturale locale, specifice fiecărei comunități, oraș sau provincie. Diversitatea și diferențele sunt atât de mari, încât ai toate șansele să ratezi contactul cu realitatea.

În urmă cu doi ani, la debutul a ceea ce avea să devină pandemia Covid-19, scriam:

Privesc de la Beijing isteria generată de mass media din România pe tema noului coronavirus (2019-nCoV) din China și nu pot decât să vă cer să opriți isteria! Vă cer să rămâneți raționali și în limitele decenței, pentru că tot ce se întâmplă în ultima perioadă poate fi încadrat la terorism psihologic și deturnare de la problemele reale! (…)
Vă cer să nu mai acceptați manipulările media, decupajele stridente din realitatea Chinei! Vă ver să nu mai acceptați isteria generată în țară pe o temă care în China este tratată cu responsabilă acțiune, decență și calm! (vezi AICI)

Asta vă cer și acum!

China are capacitatea să își rezolve probleme. A demonstrat asta în 2020 și 2021 când a fost singura țară care a înregistrat creștere economică reală, depășind absolut toate dificultățile.

Asta se va întâmpla la Shanghai, Jilin și Guangzhou, unde autoritățile acționează PREVENTIV, dat fiind numărul mare al populației și capacitatea de transmisie a noii variante Covid-19, Omicron, care a înlocuit Delta ca variantă dominantă.

Niciunde în China NU SE MOARE DE FOAME! Eforturile la nivel național pentru asigurarea fluxului de produse de bază, pentru zonele plasate în carantină, sunt susținute de trei-patru provincii pentru fiecare oraș vizat de măsuri anti-epidemice.

Un ultim argument STATISTIC (vezi graficul) pentru a demonstra că isteria din presa românească este total nejustificată, fiind bazată exclusiv pe decupaje „spectaculoase” din realitatea pe care nu o înțeleg coordonatorii din redacțiile din România.

Comisia Națională de Sănătate din China a raportat, astăzi, în zona continentală, 1.251 de cazuri confirmate COVID-19 cu transmise local, din care 994 la Shanghai, 171 Jilin, 21 Hainan, 16 Guangdong, 14 Jiangsu, 11 Zhejiang.
De asemenea, au fost raportate 21 de cazuri importate. Nu au fost raportate noi cazuri de deces.

Pe de altă parte, au fost raportate 23.387 cazuri asimptomatice noi, din care 92 de import. Din totalul cezurilor locale, 22.348 au fost raportate la Shanghai, iar 598 la Jilin.

La final, mai evidențiez că în China, spre deosebire de România și multe țări din Occident, comunicatorii pe tema Covid-19 sunt specialiști la nivel de Academie, între sarcinile primite aflându-se nu doar eliminarea pericolelor epidemice, ci și menținerea unei comunicări transparente care să genereze încredere și calm.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, CORONAVIRUS 2020, De departe ... România, Din arhive, Înţelege China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

8 răspunsuri la România a revenit la isterie, China își vede de drum!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.