SHANGHAI – Numărul cazurilor pozitive în grupurile de risc este în scădere

China continentală a raportat, astăzi, 2.742 de noi cazuri confirmate COVID-19 2.723 fiind transmisii locale și 19 de import, rezultate din testările de duminică, arată datele Comisiei Naționale de Sănătate. De asemenea, au fost înregistrate 20.718 cazuri noi asimptomatice, 282.764 de pacienți asimptomatici fiind încă sunt observație medicală.

Din totalul cazurilor pozitive nou raportate, cele mai multe cazuri sunt la Shanghai, 2.417 (16 grave), iar dintre cele asimptomatice 19.831.
Conform autorităților medicale, proporția infecțiilor pozitive depistate în grupurile de risc este în scădere.

Între cazurile grave, cu excepția unui pacient de 33 de ani, restul sunt vârstnici de peste 70 de ani, cu boli de bază grave. Dintre cele 16 cazuri, doar unul a fost vaccinat complet, 15 nefiind vaccinate împotriva COVID-19.

De asemenea, între pacienții supravegheați Covid-19 la Shanghai au fost raportate trei noi decese, la vârstnici cu boli de bază grave, niciunul vaccinat anti-COVID-19, principala cauză a morții fiind bolile de bază.

Pentru a cuprinde mai bine imaginea de ansamblu al eforturilor anti-epidemice de la Shanghai, autoritățile au aplicat trei niveluri de măsuri de control, împărțind comunitățile orașului în trei zone de risc: zone de izolare, zone de control și zone de precauție.
Astfel au fost instituite 7.624 de zone de izolare, 2.460 zone de control și 7.565 zone de prevenire, numărul oscilând în funcție de apariția cazurilor pozitive.
Locuitorii din zonele în care nu a fost raportat niciun caz timp de câteva zile consecutive au avut voie să iasă din case.

Potrivit Comisiei Naționale de Sănătate din China, corpul medical din Shanghai este susținut cu peste 38.000 de cadre medicale din 15 provincii.

Începând de astăzi, la Shanghai este derulată o nouă rundă de testare în masă, pe cele trei zone epidemice desemnate, în funcție de nivelurile de risc.

Concret, locuitorii aflați în zonele de izolare vor fi supuși testării cu acid nucleic o dată pe zi, între 18 și 21 aprilie. Persoanele care locuiesc în clădiri (case) cu cazuri pozitive înainte de 15 Aprilie, vor fi testați la domiciliu, în timp ce persoanele din clădiri (case) fără cazuri pozitive înainte de 15 aprilie, vor fi testate în spații publice.

Locuitorii din zonele de control vor efectua câte un test antigen în zilele de 18, 19 și 21 aprilie, iar în ziua de 20 Aprilie vor face o testare cu acid nucleic.

La rândul lor, locuitorii din zonele de precauție vor face două teste antigen în aceste zile și după data de 21 aprilie.

Potrivit datelor prezentate de Consiliului de Stat al Chinei, cele 13.100 de laboratoare chineze de testare cu acid nucleic pot procesa zilnic 51,65 milioane de probe, rezultatele fiind prezentate în șase ore de la procesare.

Pe de altă parte, în zona continentală a Chinei au fost administrate 3,05 miliarde de doze de vaccin anti-COVID-19 administrate pe China continentală a ajuns luni la peste 3,2 miliarde, acoperind aproape 1,3 miliarde de oameni.

Coordonatorul acțiunilor anti-epidemice din 2003 (SARS) și 2020 (COVID-19), expertul virusolog Zhong Nanshan, a declarat zilele trecute că din cauza simptomelor ușoare și a ratei de mortalitate relativ scăzute a variantei Omicron, multe țări au ales să conviețuiască cu virusul, variantă care nu este o opțiune pentru China. Aceasta cu atât mai mult având în vedere focarele COVID-19 din Hong Kong și Shanghai.

„Prin urmare, în prezent, deschiderea în întregime nu se aplică realităților epidemice din China. Țara ar trebui să mențină la strategia ‘dinamică zero-COVID’ și să renunțe treptat la restricții”, a declarat Zhong Nanshan.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CORONAVIRUS 2020, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.