SUA investește PNRR-ul României în războiului din Ucraina: 33 miliarde USD!

Un joc de poker la cacealma, în care miza americanilor nu are legătură cu suveranitatea Ucrainei, cu viața ucrainenilor, cu dorința sau măcar mimarea intențiilor de pace! Asta fac SUA în nenorocirea pe care o susțin și obligă aliatele occidentale și din NATO să susțină pe teritoriul Ucrainei.

Condus ca un scaun cu rotile, președintele Joe Biden a anunțat, ieri, că SUA vor ajuta Ucraina „să se apere pe termen lung”, iar pentru asta a cerut Congresului american să aprobe 33 de miliarde USD pentru ajutor de securitate, economic și umanitar! Da, ați citit bine: 33 de miliarde USD! Adică valoarea reală în lichidități a României într-un an.

Comparați cifra alocată de SUA pentru războiul din Ucraina cu cele 29,2 miliarde Euro aprobate României de Comisia Europeană prin Planul Național de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), sumă oricum împărțiți în granturi și împrumuturi, adică mult mai mică în valori reale.

Demența cu care SUA aruncă zeci de miliarde în războiul din Ucraina ne obligă să privim și să analizăm cu și mai mare atenție declarațiile inițiale și de acum ale Rusiei, dar mai ales modul în care absolut niciunul dintre susținătorii președintelui de la Kiev nu mai pare interesat de negocierile de pace, de încetarea focului. Occidentul a intrat în stare de hipnoză fiindu-i repetat: război, război, război!

Devine tot mai evident că SUA a trecut la escamotarea tuturor regulilor, călcând în picioare autoritatea ONU și granițele NATO, făcând complice la ilegaliăți și ținte directe țările est-europene, refuzând orice demers care să poată susține un dialog real și direct Rusia-Ucriana.

Nivelul criminal al SUA a fost dat, ieri, de declarația președintelui Biden care a ținut să mulțumească public celor care construiesc arme:

„Săptămâna viitoare, voi fi în Alabama pentru a vizita o fabrică Lockheed Martin care produce racheta antitanc Javelin pe care am trimis-o în Ucraina și pentru a le mulțumi muncitorilor americani – le mulțumesc – pentru producerea armelor care au ajutat la oprirea avansului Rusiei în orașe ucrainene precum Kiev.”Joe Biden, 28 Aprilie 2022

Chiar nimeni din UE nu realizează dezastrul pe care SUA îl seamănă pe teritoriul Europei? Că demenții care controlează deciziile de la Casa Albă pregătesc un război cel puțin de nivel continental dus în Europa, nu în SUA?

Pentru asta, Biden solicită Congresului american cele 33 de miliarde USD, din care „20,4 miliarde pentru asistență militară și de securitate suplimentară pentru Ucraina, dar și pentru eforturile SUA de a consolida securitatea europeană în cooperare cu aliații noștri NATO și alți parteneri din regiune”.

Admițind varianta halucinantă în care Rusia dorește să ajungă cu tancurile până la Paris. Este Europa incapabilă să se apere singură în fața Rusiei? Are nevoie Europa de SUA pentru a discuta cu Rusia? Chiar nimeni din elita UE nu înțelege că SUA împinge Europa într-un absurd fără altă ieșire decât extinderea războiului dincolo de granițele Ucrainei?

„Ne aflăm acum într-o etapă de dezvoltare a relațiilor internaționale, în care momentul adevărului este aproape: fie toți ne resemnăm cu o situație în care cineva singur sau cu o mână de sateliți decide cum ar trebui să trăiască omenirea, fie omenirea va trăi bazat pe Carta ONU. Este o alegere simplă. Nimeni nu vrea războaie, dar este o necesitate absolută să prezinte argumente și să-i îndemni pe cei care încalcă Carta ONU să-și asume responsabilitatea”, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în timpul conferinței de presă ținută, marți, alături de Secretarul General ONU, Antonio Guterres, prezent la Moscova.

Este evident că Lavrov are dreptate, oricât de vinovată este Rusia pentru acțiunea militară specială derulată în Ucraina. În condițiile în care Occidentul, aflat la discreția abuzivă a SUA, încalcă absolut orice limite și rigori ale dreptului internațional, ce alternativă avea Rusia? Probabil să aștepte extinderea NATO și amplasarea rachetelor SUA pe propria graniță!

La fel de evident, după vizitele făcute în Rusia și Ucraina, este și faptul că Secretarul General ONU, Antonio Guterres, este un nefericit lipsit de elementarele argumente și pârgii care măcar să aducă cele două părți la masa dialogului. Prin vizita la Kiev și în zonele de pelerinaj din Ucraina a prăbușit public imaginea ONU, trădând crunta realitate.

De zeci de ani, ONU este o organizație incapabilă să impună ordinea mondială, fiind o uriașă adunătură de oameni plătiți regește pentru a nu observa, dincolo de statistici și mesaje ocazionale, abuzurile, războaiele, traficul de arme, droguri, carne vie, copii, organe etc. Este motivul pentru care nu doar Rusia, ci și China, solicită de ani de zile reformarea sistemului ONU bazat pe Carta ONU călcată în picioare de SUA și UE în funcție de interesele proprii, exprimate în limbajul ipocriziei și demagogiei la modă: drepturile și libertățile omului!

Cei care au capacitatea să înțeleagă realitatea dincolo de emoții și regiile mizerabile promovate de mass media controlate de SUA și UE, acțiunea Rusiei a urmărit și deocamdată a reușit limitarea extinderii zonei de influență politică și militară americană în Europa, continent transformat de Washington în spațiu de război, de testare la nivel de mase, de pregătire a tragediilor cu valențe globale.

Repet, ceea ce deja observă până și cei mai disperați susținători ai nefericitului sinucigaș Zelenskiy și ai americanilor: suntem martorii războiului dintre interesele hegemonice SUA și orgoliul Rusiei de a nu accepta să fie tratată ca … România, spre exemplu!

Când Biden afirmă că „Rusia este agresorul. (…) Și lumea trebuie și va trage Rusia la răspundere”, are dreptate. Dar, nu avem cum să nu avem permanent în vedere cei 30 de ani războaie, revoluții colorate și proteste care au dus la distrugerea țărilor și căderea guvernelor care au îndrăznit să imagineze o politică independentă de voința SUA și UE condusă cu aceleași instrumente nedemocratice!

În aceste condiții, cine trebuie să răspundă pentru milioane de morți, pentru sutele de mii de copii morți, pentru zecile de milioane de refugiați, pentru distrugerea economiilor și ordinii naționale, pentru destabilizarea echilibrului global, pentru transformarea lumii într-un permanent spațiu de luptă împotriva terorismului finanțat și promovate de SUA inclusiv prin intermediul aliaților șantajabili, între care și România?

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, De departe ... România, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, România, Rusia, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la SUA investește PNRR-ul României în războiului din Ucraina: 33 miliarde USD!

 1. „Orgoliul” ăsta al Rusiei a costat România și-n ’89! Iar aici mă refer la așa-numita grabă a lui Ceaușescu de-a rambursa datoria externă a țării și stabilirea unui nou sistem financiar susținut în aur în afara FMI/Băncii Mondiale și sub conducerea combinată a lui Mubarak, Gaddafi și Bashir pe alianța Sudan-Libia-Egipt. Gorbaciov, la ultima întâlnire din 4 decembrie 1989 cu răposatul președinte, s-a opus cu vehemență inițiativei acestuia, pe lângă alte încercări ale României din primii ani de după lovitura de stat de-a relua relațiile cu Moscova, întotdeauna lovindu-se de refuzuri categorice. Am oferit doar un exemplu, spre a pricepe mai bine în ce constă „orgoliul” „fraților” întru credință de la Răsărit!
  Am mai spus-o adesea: pentru națiunea noastră NU au fost benefice alianțele nici cu Vestul nici cu Estul, ci ne-ar fi poziționat mult mai bine, în raport cu cele două entități, dezvoltarea unor politici prin noi înșine. Dar, asta-i cu totul altă poveste, pe care n-am timp s-o analizez aici și nici nu se referă la subiectul articolului.

  Spuneți: „acțiunea Rusiei a urmărit și deocamdată a reușit limitarea extinderii zonei de influență politică și militară americană în Europa”. – Dintr-un anumit punct de vedere, aveți dreptate! Numai că rușii n-au reușit să-i îndepărteze pe americani de nicăieri, dacă ar fi să ținem cont de conflictul pe care SUA doresc să-l dezghețe în Transnistria, evoluții care sugerează deschiderea unui alt front legat de operațiunea militară specială în curs de desfășurare a Rusiei în Ucraina, ceea ce indică extinderea războiului proxy asupra Rusiei, lucru care a fost de facto recunoscut public prin declarația secretarului Apărării Lloyd Austin, că țara sa intenționează să-și „slăbească” rivalul prin acel conflict transnistrean.

  „Admițând varianta halucinantă în care Rusia dorește să ajungă cu tancurile până la Paris.” – Nu-i halucinantă deloc! Mentalitatea lor a rămas aceeași cu fluturarea steagul victoriei deasupra Reichstagului. De ce n-ar face-o și deasupra Palatului Elysee? Dacă-i cazul să aplice denazificarea și acolo, plus deratizarea și ce altceva o mai considera Kremlinul, atunci Т-14 Армата are capacitatea de-a ajunge oriunde!

  „Este Europa incapabilă să se apere singură în fața Rusiei? Are nevoie Europa de SUA pentru a discuta cu Rusia? Chiar nimeni din elita UE nu înțelege că SUA împinge Europa într-un absurd fără altă ieșire decât extinderea războiului dincolo de granițele Ucrainei?” – Este incapabilă, pentru că la fel ca și acordul încheiat de Nixon și secretarul de stat Henry Kissinger cu Arabia Saudită și țările OPEC prin intermediul căruia OPEC vindea petrol doar în dolari, iar SUA se obligau să apere militar țările OPEC, identic se întâmplă și sub umbrela NATO. Modelul este același, doar protagoniștii sunt diferiți. Pe de altă parte, Europa poate discuta cu Rusia fără amestecul americanilor, dar NU acest aspect face obiectul intențiilor celor care o conduc și care-s mult mai puternice decât acelea de-a reprezenta interesele legitime ale statelor care aparțin conglomeratului lor. Până nu se vor forma macroregiunile importante (iar această nouă reconfigurare va avea loc numai după un război mondial, cel puțin așa arată indicatorii actuali, deși e posibil ca până în 2024 situația să capete noi valențe) la care se mai adaugă țările satelit (mici și neimportante din punct de vedere economic, așa cum a fost transformată România), europenii NU se vor așeza la masa tratativelor cu Federația Rusă. Ecuația e simplă, dar iarăși mă întind cu scrisul până mâine dimineață! Pe scurt zis, Rusia trebuie să le câștige respectul și să le demonstreze că-i puternică militar și economic pentru a conduce macroregiunile.

  „suntem martorii războiului dintre interesele hegemonice SUA și orgoliul Rusiei de a nu accepta să fie tratată ca … România, spre exemplu!” – Rusia este tratată ca România (și-a fost încă din anii ’90, fiindcă așa au și reușit s-o divizeze, pe lângă trădarea lui Gorbaciov), indiferent dacă ne place, sau nu, ideea în sine. Mentalitatea hegemonului NU poate fi altfel și nici nu se regăsește dincolo de „America first and only America first” – formulă pregnantă, concludentă în care au existat încă de pe vremea părinților fondatori și pe care a sesizat-o inclusiv Soljenițîn în fabulosul său discurs de la Harvard, din ’78. Se consideră excepționalii planetei și nimeni altcineva, după ei, nu are dreptul să se bucure de o asemenea poziție. Toți sunt colectivități disprețuite, cărora NU li se recunoaște niciun drept!

  E adevărat, Rusia NU este vinovată de operațiunea Z în Ucraina, este firesc să se apere și să-și protejeze populațiile rusofone din Donbas, pe care putea să le extragă (așa cum am mai spus) vreme de 8 ani, dar nu se ivise motivul, nu se crease precedentul după modelul Kosovo. Unica ei culpă este prelungirea conflictului, oferind oportunități yankeilor de-a se implica și mai adânc în războaie și de-a câștiga de pe urma lor. Opinia mea coincide cu aceea a avocatului și istoricului austriac Dr. Norbert van Handel (un om absolut deosebit!!!) care a declarat într-un interviu recent: „Ei stau la Washington iar prin intermediul propagandei mediatice războiul merge de la sine, reduce considerabil prosperitatea oamenilor din Europa care, la rândul lor, devin din ce în ce mai săraci sub influența SUA, până când Europa devine un fel de colonie politică a Americii”.
  Dacă Rusia și-ar fi grăbit acțiunile, dacă tot și-a dorit să atace, NU s-ar fi ajuns aici! Sunt, cu siguranță, multe lucruri care ne scapă, dar pe care le intuim: atitudinea duplicitară specifică fostelor mari imperii se observă de pe SSI! Niciodată nu mi-am închipuit că ortodocșii vor fi catalizatorul unui posibil/probabil sfârșit al omenirii, știut fiind faptul că papistașii au declanșat 2 războaie mondiale + alte conflicte sângeroase de pe glob. Dar, cum creștinismul s-a născut printre atrocități neînchipuite și valuri de sânge, așa se va sfârși!
  Plictisiți și decepționați de tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Din nefericire.

 2. Babardis spune:

  Nu avem bani pentru alocații, medicamente și pensii dar avem bani pentru arme pe care Ciolacu le face cadou Ukrainei ?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.