CHINA: Trebuie înțeles că Taiwan nu este o parte a SUA

Trebuie înțeles că Insula Taiwan nu este o parte a Statelor Unite ale Americii, ci o parte a teritoriului Chinei, iar SUA au asumat un angajament public în acest sens, a declarat ministrul chinez de Externe, Wang Yi (foto), subliniind că vizita efectuată de Nancy Pelosi în insula reprezintă o încălcare gravă a suveranității Chinei.

Aflat în vizită oficială în Bangladesh, ministrul Wang a arătat că SUA se înșeală în trei aspect, în ceea ce privește regiunea Taiwan a Chinei, vizitată săptămâna trecută de președintele Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi.

Primul aspect vizează amestecul grosolan în afacerile interne ale Chinei, în condițiile în care, în ciuda notificărilor și avertismentelor repetate ale Beijingului, SUA au organizat și derulat așa-numita vizită în regiunea Taiwan a Chinei.
Al doilea aspect vizează faptul că SUA conviețuiesc și sprijină forțele pro independența Taiwanului, în condițiile în care orice țară trebuie să protejeze unitatea națională, nu să permită elementelor separatiste să se comporte imprudent. Ministrul Wang a subliniat la acest aspect faptul că Partidul Democrat Progresist, aflat la guvernare în regiunea Taiwan, a inclus “independența” în platforma partidului, făcând toate eforturile pentru a crea fie “două China” fie “o China, un Taiwan”.
În al treilea aspect privește sabotarea păcii, în mod deliberat, în Strâmtoarea Taiwan, fiind cunoscut că USA creează întotdeauna o problem, pentru ca apoi să o folosească pentru a-și atinge scopurile strategice.

Ministrul Wang a evidențiat că există semne care arată că, orchestrând turneul imprudent al doamnei Pelosi în Taiwan, SUA încearcă să repete vechile trucuri, profitând de ocazie pentru a consolida desfășurarea militară în regiune. Poziția fermă a Chinei, precum și contra-măsurile sale justificate, rezonabile, legale, necesare, deschise și proporționale au drept scop protejarea suveranității sacre și a integrității teritoriale a Chinei.

Nu în cele din urmă, ministrul Wang a declarat că autoritățile de la Beijing vor împiedica încercarea SUA de a folosi Taiwanul pentru a controla China, “zdrobind iluzia autorităților din Taiwan care căuta sprijinul SUA pentru agenda lor de independență”, principiul neamestecului în treburile interne ale celuilalt rămânând “regula de aur” pentru dezvoltarea relațiilor între state și “instrumentul magic” pentru ca țările în curs de dezvoltare să-și protejeze suveranitatea și securitatea.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Problema Taiwan, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.