Problema Taiwan: China avertizează din nou SUA că se pregătește pentru război!

Autoritățile chineze au anunțat, astăzi, că vor adopta măsuri ferme pentru a proteja suveranitatea și integritatea teritorială a țări, după ce o nouă delegație a Congresului SUA a ajuns în regiunea Taiwan, stârnind iritarea liderilor de la Beijing. Vizita începută duminică seara (ora locală) vine după ce la începutul lunii August, președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul, generând acțiuni militare în regiune, dar și reacții economice și blocaje în relația China-SUA.

Armata Populară de Eliberare (PLA) a Chinei va continua să se antreneze și să se pregătească „pentru război, pentru a zdrobi orice formă de secesiune de independență a Taiwanului” și încercările de interferență străină, a declarat astăzi Wu Qian, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării. Potrivit acestuia, „Taiwanul este al Chinei, iar problema Taiwanului nu permite nicio intervenție străină”. Acesta a avertizat SUA și Partidul Democrat Progresist din Taiwan că „folosirea Taiwanului pentru a controla China” este sortită eșecului, iar „dacă cineva se bazează pe SUA pentru a căuta independența Taiwanul este autodistructiv”.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a transmis astăzi că parlamentarii americani, conduși de senatorul Ed Markey, „se supraestimează și încearcă să conteste principiul unei singure Chine”.

Potrivit MAE chinez, vizita a încălcat în mod flagrant principiul unei singure Chine și a celor trei comunicate comune China-SUA, a încălcat suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei și a trimis un semnal greșit grav forțelor pro independența Taiwan. Wang a reamintit că „principiul o singură China este fundamentul politic pentru stabilirea legăturilor diplomatice și dezvoltarea relațiilor China – SUA”.

Nu în ultimul rând, purtătorul de cuvânt al Biroului pentru afaceri din Taiwan al Consiliului de Stat al Chinei, Ma Xiaoguang, a transmis că prin noua vizita a unei delegații a Congresului SUA în regiunea Taiwan a fost produs un gest „eronat, o încălcare gravă a principiului unei singure Chine și a prevederilor celor trei comunicate comune China-SUA”. Pe acest fond, Ma a adăugat că autoritățile Partidului Progresist Democrat din Taiwan (aflat la guvernare – n.m.) vor primi „lovituri mai severe”, dacă vor continua să mizeze pe forțe externe, pentru a căuta independența Taiwanului.

O delegație americană formată din cinci membri, condusă de senatorul de Massachusetts, Ed Markey, a ajuns duminică la Taipei, sfidând autoritățile de la Beijing.

În urma vizitei efectuate de Nancy Pelosi, la începutul lunii curente, China a anunțat opt contramăsuri care vizează: anularea Dialogului comandanților militari China-SUA, anularea Convorbirilor de coordonare a politicilor de apărare (DPCT) China-SUA, anularea Reuniunilor în cadrul Acordului consultativ maritim militar (MMCA) China-SUA, suspendarea cooperării privind repatrierea imigranților ilegali China-SUA, suspendarea cooperării în materie de asistență juridică în materie penală China-SUA, suspendarea cooperărilor împotriva infracțiunilor transnaționale China-SUA, suspendarea cooperărilor contra-narcoticelor China-SUA, suspendarea discuții privind schimbările climatice China-SUA.

De asemenea, cinci companii de stat din China au anunțat planurile de retragere de pe bursa americană și eliminarea acțiunilor depozitate pe teritoriul SUA. PetroChina, China Petroleum & Chemical (Sinopec), China Life Insurance, Aluminium Corporation of China și Sinopec Shanghai Petrochemical au anunțat că vor solicita radierea voluntară de la Bursa de Valori din New York (NYSE).

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Din presa chineză, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Problema Taiwan, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Problema Taiwan: China avertizează din nou SUA că se pregătește pentru război!

  1. SUA intensifică tensiunile în strâmtoarea Taiwan pentru a demonstra că hegemonia lor globală nu a suferit nicio fisură în urma opririi de către Beijing a cooperării militare cu Washingtonul și a stopării contactelor cu reprezentanții americani în cadrul mecanismului de securitate maritimă. Am mai spus în comentariile mele că admiterea vizitei familiei Pelosi (se pare că prezent la Taipei a fost și fiul purtătoarei de cuvânt a Camerei Reprezentanților SUA, care desfășoară afaceri consistente în Taiwan, la fel ca și Hunter Biden în Ucraina) pe teritoriul taiwanez va crea un precedent dificil de depășit de către partea chineză. Exact așa s-a întâmplat! Nu se poate contracara, de către administrația Xi, o economie ca aceea a Taiwanului care ocupă locul 19 în lume, înaintea bogatei Elveții de exemplu, doar cu interzicerea exportului de mandarine și a nu știu cărui sortiment de pește! Să fim serioși! Taiwanul TREBUIE decuplat și izolat de la economia mondială, spre a-i elimina pe americani din ecuație! Altfel, SUA va provoca și mai multe crize pentru a implica China în conflicte militare majore! Apoi îi vor impune sancțiuni și vor adânci, pe de altă parte, criza ruso-ucraineană în egală măsură, fiindcă politica americană pare să aibă mai multe direcții. Vizita lui Pelosi în Taiwan, acum a unei alte noi delegații a Congresului SUA sugerează că America este gata să abandoneze principiul „o singură China”.
    În plus, ca o paralelă la ceea ce se desfășoară în jurul Chinei, aprovizionarea săptămânală cu arme ofensive către Ucraina arată un alt aspect al politicii Washingtonului și al aliaților săi europeni. Ei caută să agraveze situația dificilă a Moscovei și a președintelui Putin în Ucraina, precum și să continue expansiunea NATO la granițele ruse. Acest lucru este dovedit de admiterea Finlandei și Suediei în alianță în timp record. Din câte observ, China și Rusia sunt unite în ceea ce privește politica Washingtonului, care nu ține cont de drepturile și interesele celorlalți, folosindu-și toate avantajele individual sau în coordonare comună pentru a-i înfrunta pe americani. Dar nu-i suficient, pentru că acțiunilor lor necesită TIMP, iar yankeii nu sunt dispuși să-l ofere. De aici, întreaga tragedie. Moscova și Beijingul au încetat să mai solicite formarea unei lumi multipolare, dar au început să ia măsuri reale. Prea târziu, însă. Criza se va agrava și va dăuna ambelor părți.
    Americanii contestă securitatea și integritatea națională a Chinei, apoi accelerarea
    ritmului de dezvoltare a tehnologiilor de inteligență artificială (AI) în domeniul civil și militar, apoi creșterea prezenței militare în apropierea strâmtorii Taiwan, inclusiv încheierea livrărilor de arme ofensive cu același Taiwan, spre a împiedica Beijingul să acționeze ceva mai dur (decât creveții, peștii și mandarinele) în izolarea economică a insulei cu pricina. Am mari îndoieli că Xi Jinping nu pricepe toate aceste fapte!
    Ceea ce se întâmplă între cele mai puternice trei puteri din lume (China, Rusia și SUA) este ca un meci de tenis. Așa-l consider eu. Jucătorii lovesc alternativ până când unul dintre ei câștigă. Dar fenomenul în sine va necesita ceva timp. Pe de altă parte, toate semnele indică probabilitatea unor schimbări radicale. Restul lumii ar trebui să se pregătească pentru o nouă realitate și noi concepte sau poate pentru mari conflicte și confruntări militare de amploare care nu au stat nici pe departe alături de criza ucraineană. Până la apariția noii realități, războiul NU poate fi evitat. Că va avea loc peste o zi sau peste 10 ani, el tot va izbucni, iar vina declanșării lui va aparține în egală măsură Rusiei și Chinei. De ce? Pentru că NU s-au mișcat suficient de repede și n-au aplicat metode mult mai puternice și mai punitive spre a contracara Washingtonul fără să-i ofere spațiul și capacitatea de-a-și mai reveni vreodată. N-au binevoit nici măcar să-l aducă la statutul de putere regională. Și-atunci, noi ăștia care urmărim evenimentele de pe margine, nu putem să nu ne întrebăm care sunt înțelegerile (asupra noilor sfere de influență) din spatele a ceea ce se întâmplă în momentul de față!? Pentru că e limpede, că ceva nu-i în regulă în tot acest joc de-a șoarecele și pisica.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.