FOTO – Realitatea din Afganistan, la un an de la retragerea SUA: “Am fugit de ploaie, dar am ajuns în șanțul de scurgere!”

La un an de la evacuarea americană și preluarea puterii de către forțele talibane, realitatea din Afganistan pierde nuanțele optimiste. Restricțiile, sărăcia și întoarcerea la conservatorismul islamic dur au devenit dominante.
Khalid Wardak (foto), fost jurnalist în Afganistan și China, a acceptat invitația la dialog de la distanță, pe teme care domină realitatea afgană, așa cum este observată la un an de guvernare talibană.

Absolvent al Facultății de Literatură din Kabul, implicat în viața publică și proiectele sociale din Afganistanul de până acum un an de zile, Khalid rămâne un atent observator al realităților interne și externe afgane. Din răspunsurile sale, veți descoperi o țară aflată încă sub ecourile celor 20 de ani de prezență militară și interese ale SUA, sub sancțiunile financiare și economice unilaterale impuse de Washington, și totodată sub presiunile noii puteri talibane, care impune modelul islamic în care educația, drepturile femeilor și inițiativa privată sunt descurajate.

Te salut, Khalid și îți mulțumesc din nou pentru bunăvoința și deschiderea de a dialoga despre realitățile țării tale, Republica Islamică Afganistan. Suntem la mai bine de 12 luni de la retragerea americană. Ce s-a schimbat, în Afganistan? În urmă cu un an, îmi spuneai că nu te așteptai la o situație atât de pașnică și sigură pe care o aveați odată cu revenirea talibanilor la guvernare. Există schimbări în bine, există schimbări în rău?

În ultimul an, de când talibanii conduc Afganistanul, nu a existat nicio schimbare pozitivă, iar efectele negative sunt multe. Singura schimbare care a avut loc, am menționat și anul trecut, este că războiul și distrugerile pe care talibanii le-au făcut în ultimii 20 de ani au încetat, deoarece au câștigat puterea. Nu mai e nevoie de război, de distrugeri. Dar, dacă ne gândim, observăm că în ultimul an, de când talibanii au revenit la putere, efectele negative sunt destul de mari. De exemplu, orice progres care a fost făcut în sistemul republican anterior a fost inversat, a regresat, iar alte au fost distruse.

Afganii au pierdut libertatea de exprimare, libertatea presei, dreptul la instituții private și umanitare, dreptul la educația fetelor, dreptul la muncă al femeilor și libertatea femeilor, a regresat sistemul de învățământ. La acestea se adaugă problema șomajului, sancțiunile străine și multe altele.

Pe scurt, în ultimul an, în Afganistan au fost înregistrate pierderi ireparabile. Cel mai dezamăgitor lucru este că, în ultimele două decenii, au fost create nenumărate valori umane cu educație înaltă, o forță de muncă dotată cu știință și tehnologie modernă, însă odată cu revenirea talibanilor, cei mai mulți dintre ei au părăsit Afganistanul, cu consecințe foarte negative pentru Afganistan.

Cunoscând bine istoria țării tale, care sunt diferențele de atitudine, de abordare, dintre talibanii de astăzi și talibanii de acum peste 20 de ani?

Din păcate, în ultimii ani, unele țări, inclusiv SUA și Pakistan, au făcut o propagandă pozitivă pentru talibani. Ambele țări au încercat să convingă mass-media și afganii că talibanii s-au schimbat. Când talibanii și SUA au ajuns la Acordul de pace de la Doha, Zalmai Khalilzad, reprezentantul special al guvernului SUA, spunea mereu că talibanii s-au schimbat, că nu sunt asemenea celor din 1995. Acum, însă, auzim de la Zalmai Khalilzad că a greșit când a avut încredere în talibani, când a spus că talibanii nu respectă și nu pun în aplicare acordul de la Doha.

Părerea mea, față de ultimii zece-douăzeci de ani, este nu a existat nicio schimbare privind scopurile, motivațiile și ideologia talibanilor, iar acum talibanii încearcă să își realizeze unele scopuri și planuri cu instrumentele speciale din acea perioadă, dar având în vedere condiţiile actuale din Afganistan.

Cum percepi societatea afgană, în condițiile unei guvernări controlate de talibani?

Nu numai eu, ci majoritatea afganilor văd viitorul întunecat, în sistemul aflat sub controlul talibanilor. Nu au speranță în viitorul lor aici. Mulți oameni, în special generația tânără, sunt foarte dezamăgiți.

În urmă cu un an, când am realizat prinul dialog, după retragerea trupelor SUA, spuneai că „nu doar mass-media occidentală, ci și mass-media chineză și din alte țări, provoacă și promovează subiecte negative”. Care sunt observațiile tale, privind realitatea afgană și modul în care este reflectată Afganistanul în presa lumii?

Din păcate, întrucât marile puteri ale regiunii și ale lumii nu sunt coordonate în problema Afganistanului, mass-media legate de aceste puteri își urmăresc la rândul lor propriile interese.

Pentru a beneficia de sentimentele inocente ale afganilor, din ziua în care talibanii au ajuns la putere, un mare număr de instituții mass-media chineze au venit în Afganistan, iar majoritatea relatărilor făcute sunt împotriva SUA și a altor țări occidentale. Cele mai multe dintre relatări caută să provoace afgani împotriva țărilor occidentale.

Un studiu efectuat de Institutul de Opinie Publică al Universității Renmin din China, în 24 de țări, arată că 80% dintre afgani cred că războiul SUA a fost „un eșec total”. Asta în condițiile în care, potrivit Brown University din SUA, costul plătit de americani în cei 20 de ani de război în Afganistan s-a ridicat la 2.313 miliarde USD. Cum privești această cifră?

Sondajul realizat de Universitatea Chineză nu este foarte credibil pentru mine. Nu știu pe ce norme și realități au bazat acest sondaj. Cred că nici americanii, nici armata afgană nu au pierdut războiul, majoritatea generalilor afgani care conduceau și luptau în prima linie au fost foarte dezamăgiți și nemotivați, deoarece SUA au semnat un acord de pace cu talibanii și au ignorat guvernul afgan, în timpul negocierilor de pace.

Unele țări regionale, inclusiv China și Rusia, au dat o mare importanță acordurilor cu talibanii, și sper că vă amintiți că înainte de a prelua puterea reprezentanții talibanilor au făcut multe călătorii oficiale în China și Rusia.

Deci, având în vedere aceste probleme, forțele afgane și-au pierdut motivația și s-au întrebat: pentru ce luptăm!? Țările membre NATO au cheltuit miliarde de dolari în Afganistan, dar acești bani au fost folosiți în mare parte pentru război. Metoda de cheltuire a banilor nu a fost transparentă, cei mai mulți bani au fost cheltuiți direct de americani și au dat un mic procent din bani guvernului afgan, pentru a fi cheltuit direct de instituțiile guvernamentale.

Ținând cont de faptul că SUA, Rusia și China, continuă disputele în cadrul organizațiilor internaționale privind ajutorul necesar Afganistanului – principala temă vizând cele șapte miliarde USD ale Băncii Centrale a Afganistanului sunt înghețate de americani – care apreciezi că sunt principalele țări potențial prietene ale țării tale?

Doar China și Rusia vorbesc și încearcă să folosească situația de criză din Afganistan împotriva SUA și NATO. Adevărul este că SUA și Uniunea Europeană îi ajută în continuare pe afgani, dar cred că nu la același nivel ca înainte. Ei sunt îngrijorați că ajutorul va cădea în mâinile talibanilor.

China și Rusia nu au oferit un ajutor semnificativ afganilor. Este foarte interesant că China critică întotdeauna SUA și comunitatea internațională, pentru că au părăsit Afganistanul într-o situație proastă, dar ea (China – n.m.), în ultimul an, a donați doar două milioane de dolari, în timp ce SUA, Japonia și alte țări, au donat sute de milioane de dolari.

Khalid, cum evoluează economia afgană. Înțeleg că țara continuă să se afle sub presiunea sancțiunilor externe, fapt care accentuează dificultățile interne.

În prezent, economia Afganistanului este într-o stare proastă, sancțiunile externe nu sunt la nivelul pe care îl cred oamenii. Doar aproximativ opt miliarde de dolari au fost înghețați de SUA, acești bani aparținând băncii centrale a Afganistanului. Dar, nu există probleme sau sancțiuni privind importurile și exporturile din în Afganistan.

Talibanii nu sunt în măsură să aibă un plan pentru situația economică actuală a Afganistanului sau să poată face un plan, deoarece întregul guvern este în prezent în mâinile unor oameni neprofesioniști. Ei nu au abilități și cunoștințe în domeniile economice.
Calea de ieșire din situația economică proastă actuală este ca talibanii să ofere șansa de angajare a profesioniștilor și cunoscătorilor în instituții. Există multe oportunități bune de creștere economică în Afganistan, dar cu condiția să fie gestionate corect, de profesioniști.

Se confruntă locuitorii țării tale cu o criză alimentară? Cât de gravă este situația?

Da, cea mai mare parte a populației Afganistanului se confruntă cu criza alimentară. Unele sondaje spun că peste 70% dintre afgani suferă de o anumită formă de insecuritate alimentară, încă din luna August anul trecut, sărind zilnic peste mese sau chiar zile întregi, angajându-se în mecanisme de adaptare extreme pentru a plăti mâncarea, inclusiv prin trimiterea copiilor la muncă. Conflictul dintre Ucraina și Rusia afectează negativ situația din Afganistan. De asemenea, rata ridicată a inflației, șomajul și ploile masive și inundațiile au afectat puternic viața multor afgani.

Care sunt cele mai importante shimbări în sistemul educațional din țară, la nivel general dar și la nivel universitar? Există o diferențiere între fete și băieți?

Aceasta este o întrebare foarte importantă. După cum știți, de un an, talibanii nu au mai permis fetelor afgane să studieze decât până în clasa a VI-a. Aceasta este doar una dintre catastrofele țării. Este extrem de regretabil că mulți oameni de știință din universități au migrat din țară. Talibanii au adus propriile schimbări în curriculă, iar această situație a avut un efect negativ asupra elevilor și profesorilor, instituțiile de învățământ fiind și ele într-o situație proastă. Practic, au separat cursurile pentru băieți și fete din universități, și au făcut presiuni pentru ca fetele să respecte purtatul hijab-ului. Mulți studenți încearcă să găsească o oportunitate pentru a studia în străinătate.

Care este situația internă a drepturilor femeilor, subiect frecvent prezentat și dezbătut în presa din întreaga lume?

După cum poți observa relatările din presa internațională și rapoartele despre situația femeilor afgane, este adevărat că acestea au fost cel mai traumatizate de sosirea talibanilor. Mii dintre femeile care și-au pierdut locul de muncă, femeile care au lucrat inclusiv în mass-media, au părăsit țara, iar femeile care au rămas au fost puternic restricționate să lucreze în mass-media.

Libertatea pe care o aveau femeile este acum restrânsă. De exemplu, acum, dacă femeile vor să meargă în parcuri, trebuie să meargă în anumite zile ale săptămânii. De asemenea, femeile nu pot călători singure, un membru al familiei de gen masculin trebuind să fie prezent cu ele. Pe scurt, femeile își văd viitorul foarte întunecat, ceea ce este un fapt real.

Reușește guvernul de la Kabul să instaureze pacea și să pună capăt deceniilor de vărsare de sânge?

Din păcate, talibanii nu au folosit această oportunitate pentru a pune toate partidele din guvern sub controlul lor. Nu și-au ținut promisiunile de a construi un guvern incluziv. Cei mai mulţi dintre angajaţii guvernului precedent au fost concediaţi, sub diverse pretexte. Prin urmare, este clar că talibanii nu au nicio intenție sau nu doresc să înființeze un stat național, bazat pe profesioniști, în Afganistan.

Revin cu o întrebare, lansată și în urmă cu un an: cum vezi situația din Afganistan privind spre Pakistan și India, dar și spre Rusia și China?

Afganistanul are relații istorice și amicale cu India, deoarece Afganistanul are probleme istorice cu Pakistanul. Pakistanul a jucat întotdeauna un jod dublu cu Afganistanul și, de asemenea, cu comunitatea internațională. Pakistanul a susținut întotdeauna adversarii guvernului afgan, i-a primit pe teritoriul său și le-a oferit diverse facilități, în urma cărora statele din Afganistan s-au prăbușit.

India, de-a lungul istoriei, a rămas un bun prieten al Afganistanului, motiv pentru care toți afganii consideră India un bun prieten, în timp ce, dimpotrivă, văd Pakistanul ca pe un inamic istoric.

Legăturile tot mai puternice dintre India și talibanii din Afganistan au stârnit iritarea în Pakistan, care nu vrea să vadă un Kabul prietenos cu New Delhi, din cauza propriilor preocupări de securitate. Talibanii au arătat în ultimele săptămâni că sunt dispuși să consolideze relațiile cu India, inclusiv legăturile de apărare. Ministrul Apărării din Afganistan, Mullah Mohammad Yaqoob, a răspuns „Da”, când a fost întrebat despre trimiterea personalului armatei afgane în India, pentru pregătire militară.

O ultimă idee, Khalid. Cum reușeși să îți proiectezi viitorul în condițiile prezentate, cum sunt cei din familia ta?

Voi răspunde scurt la această întrebare. În sistemul anterior, nu numai eu ci mulți alți afgani aveam mari speranțe în viitor. Aveam vise pentru propriul viitor, dar, din păcate, au rămas doar vise. Sute de mii de afgani și-au pierdut locul de muncă și nu doar locurile de muncă, dar și afacerile, și speranțele.

Dacă este să îmi spui un proverb afgan potrivit realităților de azi din țara ta, care ar fi acesta? Te rog să îl explici, dar de asemenea să îl scrii și în limba ta meternă, care este dari sau pashto?

Este o întrebare foarte interesantă. Pot să spun „Am fugit de ploaie, dar am ajuns în șanțul de scurgere (له بارانه تښتیدو خو د ناوې لاندې مو شپه شوه)”.

Acest proverb este foarte relevant pentru situația actuală din Afganistan. Este întuneric sub apă, ceea ce înseamnă că au existat probleme în regimul anterior republican, dar că în regimul taliban aceste probleme au crescut de o sută de ori.

Îți mulțumesc, Khalid. Să auzim numai de bine. Sper să ne revedem cât mai curând cu putință.

Beijing/Kabul, 1-2 Septembrie 2022
Imaginile cu atmosfera din aceste zile din Kabul sunt oferite, cu prietenie, de Khalid.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Asia, China, Europa - Asia, Interviuri, Multilateralism ... în doi, Rusia, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.