Liz Truss: Boris Johnson a rezistat agresiunii ruse!

Este evident că după BoJo – porecla fostului premier Boris Johnson, la conducerea guvernului de la Londra a fost promovată o altă nulitate politică, Liz Truss (foto), deconectată de la realitățile globale, de la realitățile Europei și chiar de la realitățile și nevoile Marii Britanii. Încă din debutul primului său discurs în calitate de premier, ținut ieri, Truss a mulțumit lui BoJo pentru că livrat Brexit, vaccinul împotriva COVID-19 și a rezistat agresiunii ruse! STOP!

Înainte de a merge mai departe, trebuie înțeles ce a făcut BoJo, din punctul de vedere al noului premier de la Londra: a rezistat agresiunii ruse! Când și unde a fost atacată Marea Britanie de către Rusia, în timpul fostului premier britanic (Iulie 2019 – Iulie 2022)? Răspunsul corect este: NICIODATĂ, NICIUNDE! Asta dacă nu avem în vedere probele deja arhicunoscute potrivit cărora, alături de SUA și Germania, Marea Britanie era implicată direct în afacerea zecilor de laboratoare militare biologice de pe teritoriul Ucrainei. Aha!

Să continuăm … În mandatul noului premier Truss – așa cum am mai spus, un politician belicos, cameleonic și lipsit de constanță – Marea Britanie va lupta, alături de aliați, pentru libertate și democrație în întreaga lume, pentru că Marea Britanie nu va avea securitate acasă fără a avea securitate în străinătate. STOP!

Ce spune doamna Truss este că Londra se visează în mandatul său un nou jandarm global, în fond un hegemon care calcă în picioare alte țări pentru interesul propriu. Aha!
În ce calitate și cu voia cui trebuie există “democrația în întreaga lume”? Cine a declarat sistemul politic democratic unicul și singurul tolerat pe Terra?

Dar, în calitate de prim-ministru, Liz Truss va urmări trei priorități: (1) să facă economia Marii Britanii să funcționeze din nou, prin reduceri reducerea de taxe pentru a recompensa munca și prin stimularea creșterii și investițiilor; (2) se va ocupa de criza energetică cauzată de războiul lui Putin; (3) se va asigura că oamenii pot primi programări la medic și serviciile de sănătate publică de care au nevoie. STOP!

Păi, nu și-a început mesajul cu aprecieri la adresa guvernării conduse de Boris Johnson? Când au apărut toate aceste probleme din sistemul de sănătate, tot din cauza “războiului lui Putin”? Evident, doamna Truss nu are cum să explice inexplicabilul, cum, nu poate explica traseismul de la NO BREXIT, la YES BREXIT!

Dar … noul premier al Marii Britanii, Liz Truss, este încrezătoare că “împreună putem scăpa de furtuna, ne putem reconstrui economia și putem deveni strălucitoarea Britanie modernă care știu că putem fi”, ca să aducă “prosperitate pentru toți oamenii și generațiile viitoare”.

Așa cum am arătat și ieri, Liz Truss (47 ani) este un politician impulsiv, lipsit de anvergură, pasionat belicos, declarat anti-Rusia și anti-China, pe scurt, tot ce Marea Britanie NU avea nevoie în funcția de premier și nici Europa, în contextul tensiunilor regionale. Dar, dacă privind exclusiv din perspectivă britanică, acesta este modelul ideal pentru Londra, pentru că imperiile se hrănesc și prosperă din sărăcirea teritoriilor controlate!

Este deja cunoscut că traseul și opțiunile politice o prezintă pe Liz Truss drept un cameleon. În tinerețe a fost cu laburiștii, pentru a deveni conservatoare. În timpul campaniei Brexit a fost o înfocată pentru rămânerea în UE, acum este o pasionată susținătoare a Brexit. Nu în cele din urmă, a schimbat poziția pro UE în anti-Bruxelles.

Calitățile sale maleabile sunt confirmate de cele șase posturi ministeriale ocupate sub trei prim-miniștri, dar și de faptul că, în 2016, a devenit prima femeie Lord Cancelar din istoria de 1.000 de ani a Cancelariei.

Similar succesorului Bori Johnson, noul premier Truss este pasionată de spectacolul politic, pe românește de circ și frondă.

În calitate de ministru de Externe, în luna Septembrie 2021, aflată la Moscova, s-a pozat în Piața Roșie purtând o pălărie de blană, deși afară erau aproape 30 de grade Celsius, apoi, în Octombrie 2021, s-a pozat pe un tanc (foto), în timp ce vizita trupele britanice staționate în Estonia.

Iubitoare de petreceri, în ciuda vârstei, Truss se declară o pasionată de karaoke și o imprevizibilă, având ca model asasina cu multiple chipuri Arya Stark, din Game of Thrones, la care spune că admiră faptul că „refuză să se conformeze așteptărilor, în orice moment”. Acesta poate fi un avertisment nu doar pentru rivalii politici ci și pentru ce ar putea urma în Europa și în lume.

Liz Truss este a treia femeie premier a Marii Britanii, după Margaret Thatcher (1979-1990) și Theresa May (2016-2019).

Vezi integral declarația premierului Liz Truss, din 6 Septembrie 2022, AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, BREXIT, China, Europa, Europa - Asia, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Liz Truss: Boris Johnson a rezistat agresiunii ruse!

 1. E britanică și e suficient! Rusia NU este acum în conflict cu Truss, nici cu Johnson, nici cu Sunak și nici cu Majestatea Sa, ci cu Marea Britanie ca atare sau, mai degrabă, cu dorința clasei sale conducătoare de a se reafirma pe scena mondială în detrimentul Federației Ruse.
  În același timp, mutarea lui Truss la Downing Street îi convine mai mult Rusiei decât mutarea bogatului și burghezului Sunak.
  În primul rând, pentru că este hindus și ginerele unui cunoscut multimiliardar indian – „tatăl IT-ului din India” – deschizând anumite perspective pentru stabilirea relațiilor britanico-indiene, ceea ce ar fi condus către un prejudiciu major al relațiilor ruso-indiene.
  În al doilea rând, pentru că în acest moment Marea Britanie este slabă și continuă să slăbească, iar Truss nu pare nicidecum competentă să-i încetinească măcar acest proces (spre deosebire, din nou, de excelentul profesionist Sunak).
  Pe de altă parte, d-na este îndrăzneață și imprevizibilă, ceea ce o poate transforma într-o forță distructivă pentru Regatul Unit, care amenință să explodeze literalmente din plin – atât Scoția cât și Irlanda de Nord fiind nemulțumite de victoria Truss.
  Truss este primul kamikaze. Ea trebuie să facă adevărate miracole pentru a rămâne în funcție mai mult de doi ani, știut fiind faptul că ianuarie 2025 este termenul limită pentru noi alegeri, pe care conservatorii le vor pierde aproape sigur în fața laburiștilor.
  Din punctul meu de vedere, Truss poate fi comparată cu George W. Bush, un alt prost notoriu din elita anglo-saxonă, care nu numai că a creat numeroase probleme în vremea mandatului său, dar a fost foarte dependent de vicepreședintele Cheney, încercând în același timp să pară și mai lipsit de inteligență decât era în realitate pentru a atrage acea „Americă profundă” de partea sa.
  Absolvent înfumurat al Ivy League (cu o lingură de argint în gură) a jucat talentat propriul lui rol în fața muncitorilor din Alabama și a pelerinilor din Texas, motiv pentru care s-a văzut președinte. Truss s-a bazat fără echivoc pe oameni simpli, pe plebe, care sunt majoritari comparativ cu cei instruiți, cei școliți, cei erudiți care l-au susținut pe Sunak.
  Prin urmare, chiar dacă pare incredibil la prima vedere, venirea la putere a doamnei Truss corespunde dorințelor Rusiei (eterna alegere între cele două rele), deoarece dacă indianul ar fi obținut funcția de premier al Regatului Unit acesta ar fi subminat pozițiile internaționale ale Moscovei cu ajutorul noilor oportunități diplomatice pe care le-ar fi oferit originea, religia și familia lui Sunak. Cu lady Truss în această poziție, devine puțin probabil ca aceasta să creeze o ruptură între Rusia și India, în special cu mentalitățile (și chiar trecutul ei profesional și personal) și atitudinea politică pe care le deține. Oricum ar fi, are cele mai mari șanse să ruineze complet Marea Britanie.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.