Vietnam, Pakistan și Germania au deschis pelerinajul politic-economic, la Beijing

La invitația premierului Li Keqiang, Cancelarul german Olaf Scholz va efectua o vizită oficială în China, începând cu data de 4 Noiembrie, aceasta urmând să fie prima vizită în calitate de lider de al guvernului de la Berlin, dar și prima vizită a unei țări occidentale de prim rang, din ultimii trei ani. De mai multe zile, presa de la Beijing alocă spații consistente apropiatei vizite a cancelarului german, eveniment precedat, săptămâna aceasta, de prezența în capitala Chinei a Secretarului general al Partidului Comunist din Vietnam, Nguyen Phu Trong, și a prim-ministrului Pakistanului, Shehbaz Sharif.

În relația bilaterală, China și Vietnam au decis consolidarea și aprofundarea parteneriatul strategic cuprinzător de cooperare, reiterând importanța vitală în gestionarea adecvate a diferendelor, pentru menținerii păcii și stabilității în Marea Chinei de Sud. Mai mult, Xi Jinping i-a acordat lui Nguyen Phu Trong Medalia Prieteniei Republicii Populare Chineze, cea mai înaltă distincție a statului chinez. În cadrul ceremoniei organizate la Marea Sală a Poporului din Beijing, Nguyen a fost catalogat drept “camarad apropiat și prieten sincer al Partidului Comunist Chinez”, China și Vietnam fiind “tovarăși și frați”.

În cadrul vizitei efectuate de premierul pakistanez Shehbaz Sharif, la Beijing (prima vizită externă oficială de la preluarea mandatului – Aprilie 2022), a fost reafirmată prietenia dintre China și Pakistan, determinarea de a dezvolta coridorul economic China-Pakistan (CPEC) din cadrul inițiativei “O centură, un drum”, considerat o bază pentru proiecte în domeniul industriei prelucrătoare, energiei, IT, agricultură, dar și infrastructurii feroviare, rutiere și portuare cu țintă Portului Gwadar prevăzut ca viitor centru de comerț și transbordare, investiții și conectivitate regională. Un alt aspect abordat în discuțiile cu președintele Xi Jinping și premierul Li Keqiang a vizat combaterea terorismului

Ce caută Olaf Scholz, în China?

Revenind la vizita cancelarului german Olaf Scholz, de departe cel mai important eveniment politic al Chinei de după Congresul PCC recent încheiat, trebuie știu că pe agenda oficială sunt anunțate discuții pe marginea relațiilor bilaterale, schimbărilor climatice, conflictul Ucraina-Rusia și situația din Asia de Est.

Însă, Olaf Scholz va ajunge la Beijing însoțit de o consistentă delegație economică formată din președinți sau directorii executive ai companiilor Volkswagen, BMW, Siemens, Bayer, Basf etc., peste 100 de companii germane lansând solicitări pentru a participa în cadrul vizitei.

Dorința de cooperare China-Germania este cu atât mai justificată cu cât China este, de mai mulți ani, cel mai mare partener comercial al Germaniei, volumul schimburilor comerciale bilaterale depășind în 2021 valoarea de 245 miliarde euro, în condițiile în care relația China-UE a ajuns în același an, în premieră, la peste 800 miliarde euro, cu investiții cumulate de peste 270 miliarde euro.

Pe de altă parte, în contextul disputelor politico-economice promovate de SUA și susținute de Comisia Europeană condusă de germanca Ursula von der Leyen, trebuie subliniat că Olaf Sholz a a declarat în repetate rânduri că intenția de decuplare de China este o mare greșeală, declarație apreciată la Beijing și subliniată în declarațiile oficiale, în condițiile în care UE este principalul partener comercial, cu peste 1,5 miliarde Euro schimburi în fiecare zi. Este un argument pentru care decidenții chinez promovează politica de reformă și deschidere, arătând că relațiile cu Europa trebuie să continue pe direcția sănătoasă. Asta câtă vreme, în ultima perioadă, este înregistrată o înrăutățire a relațiilor China-UE, din cauza acuzațiilor lansate tot mai des de Bruxelles cu privire la practicile comerciale și încălcările drepturilor omului ale Beijingului.

De asemenea, va fi abordată situația conflictului militar din Ucraina, inclusiv sub aspectul crizei energetice, Germania căutând soluții cât mai urgente la problemele cu care se confruntă producătorii auto germani, industria chimică și sectorul serviciilor. Germania caută să își asigure aprovizionarea cu metale rare și resurse intermediare, pentru a menține industria germană în mișcare. Pe acest context, este de așteptat ca Scholz să solicie Chinei să joace un rol mai activ, în procesul de încetare a conflictului, fiind recunoscută relația privilegiată cu Rusia, sau cel puțin ajungerea la un acord de încetare a focului.

De partea cealaltă, având în vedere influența Germaniei la nivelul Comisiei și Uniunii Europene, este de așteptat ca liderii Chinei să ceară cancelarului Scholz o temperare a tensiunilor în cadrul relației bilaterale China-UE, Beijingul criticând în ultima perioadă faptul că liderii de la Bruxelles vorbesc tot mai mult cu vocea și argumentele SUA. Pe acest fond, China așteaptă ca Germania să susțină eforturile pentru construcția unei lumi multipolare, marcată de cooperare și relații reciproc avantajoase, Beijingul nefiind interesat prin aceasta ca UE să renunțe la cooperarea transatlantică sau parteneriatul privilegiat cu SUA.

Nu în cele din urmă, cancelarul Olaf Scholz vine la Beijing pentru a continua bunele relații construite în perioada predecesoarei Angela Merkel care, în cei 16 ani de mandat, a vizitat China de 12 ori, fiind considerată de președintele Xi Jinping o prietenă a poporului chinez.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Din presa chineză, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

6 răspunsuri la Vietnam, Pakistan și Germania au deschis pelerinajul politic-economic, la Beijing

 1. Dan Stroescu spune:

  Cand veniti in Romania sa va atac pentru un autograf pentru „Keep On!”
  Despre Asia, in general noi nu mai stim mare lucru.
  Cred ca ar trebui sa va diversificati prietenii care sa va sheruiasca reportajele.|
  Am 72 de ani, din clasa VII si pana am terminat liceul l-am avut profesor de limba romana pe Ion Floricica(RIP), dupa anii 74-75 a fost profesor in China, de limba romana. Ulterior a revenit in tara si chiar fiul meu l-a avut profesor.
  Imi puteti spune ceva despre Ion Floricica(RIP)?

  • Dan Tomozei spune:

   Îmi doresc să fie create condițiile prielnice pentru a ajunge în România, anul viitor.
   Legat de domnul Ion Floricică, mă voi interesa la veteranii chinezi româniști. Revin de îndată ce găsesc informații.
   Cu stimă.

  • Dan Tomozei spune:

   Canada este vârf de lance în aplicarea ordinelor SUA. Prin urmare, nu surprinde mișcarea decidenților de la Ottawa. Rămâne de văzut în ce condiții se va produce acțiunea și cu ce consecințe în relația economică bilaterală.

 2. Vlad Tepes spune:

  Mai zilele trecute, un analist de politica externa din Romania afirma ca Germania va cere Chinei sa accepte ca, IN PRETUL PRODUSELOR REALIZATE DE FABRICILE GERMANE DE PE TERITORIUL R.P.C., SA FIE INCORPORAT PRETUL(MIC) AL HIDROCARBURILOR IMPORTATE DIN FEDERATIA RUSA, ASIGURINDU-SE, ASTFEL, ”COMPETITIVITATEA” ACESTOR PRODUSE PE PLAN MONDIAL.
  Respectivul analist mai afirma ca, daca Germania va reusi acest lucru, ”se va salva” si va deveni un ”lider” si mai nemilos al grupului de tari europene care vor continua sa respecte ”sanctiunile” impotriva Rusiei, ordonate din S.U.A..
  Ce stiti, d-le Tomozei despre aceasta ”idee” ?
  Va salva R.P.C. Germania si comportamentul sau hegemonic si revansard ?

  • Dan Tomozei spune:

   Analistul, la fel ca 90% dintre analiștii, comentatorii și experții care sunt promovați în România sunt … speculanți.
   Mai mult decât un jurnalist, în calitate de analist trebuie să probezi fiecare afirmație cu probe și surse directe, altfel este bătaie de joc.
   China nu salvează pe nimeni, pentru că nu așteaptă de la nimeni să fie salvată. Cu China poți dialoga și negocia onest, pe picior de egalitate, raportat la contribuția fiecărei părți, fără impuneri sau dublă măsură, dublu limbaj. Pe românește … fără șmecherie.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.