FOTO | Ceremonie solemnă în memoria președintelui Jiang Zemin

Marea Sală a Poporului din Beijing a găzduit, în aceaastă dimineață (ora locală) o ceremonie solemnă în memoria fostului președinte al RP Chineze, Jiang Zemin. Evenimentul s-a desfășurat în fața urnei cu cenușa fostului lider, incinerat ieri la Cimitirul Revoluționar Babaoshan din capitala Chinei (foto jos 1 și 2), în prezența soției și familiei fostului lider, în fața a câteva mii de reprezentanții ai Partidului Comunist Chinez, Comitetul permanent al Congresului Național al Poporului, Consiliul de Stat, Comitetul Național al Conferinței Consultative Politice a Poporului Chinez și Comisiei Militare Centrală.

Ceremonia comemorativă, transmisă de principalele canale de radio și televiziune, de paginile electronice ale principalelor publicații, a început cu trei minute de reculegere și intonarea Imnului Național al RP Chineze. Timp de aproape 51 de minute, președintele Xi Jinping a prezentat un mesaj de rămas bun, în care a evidențiat personalitatea, activitatea și moștenirea fostului lider, Jiang Zemin, fiind subliniată Teoria celor trei reprezentări*.

„Astăzi ne-am reunit în Marea Sală a Poporului din Beijing, pentru a păstra un moment de reculegere în memoria camaradului Jiang Zemin. În acest moment, întreaga țară, întregul partid și organele guvernamentale, toate companiile și orașele, școlile, trupele și comunitățile, Ambasadele și Consulatele din străinătate, compatrioții din Hong Kong, Macao și Taiwan, de asemenea chinezii aflați în străinătate, transmit un mesaj de condoleanțe și profundă recunoștință glorioasei memorii a lui Jiang Zemin. (…) Camaradul Jiang Zemin, realizările, numele, ideile și carisma lui, vor fi întotdeauna parte a istoriei partidului și chinezilor, generație după generație. Eternă glorie memoriei lui Jiang Zemin”, a arătat în mesaj, președintele Xi Jinping.

Ceremonia, pe a cărui întreagă durată s-a stat în picioare, a fost încheiată cu intonarea Internaționalei Socialiste.

Astăzi, în Piața Tian Anmen din Beijing, în toate instituțiile publice din China, în Ambasadele, Consulatele și reprezentanțele chineze din străinătate, drapelul național al țării a fost arborat în bernă, toate activitățile publice de divertisment fiind suspendate.

Așa cum am arătat, corpul neînsuflețit al fostului lider chinez, Jiang Zemin (1926-2022), a fost incinerat, ieri, la Cimitirul Revoluționar Babaoshan din vestul capitalei Beijing. Înaintea evenimentului, președintele Xi Jinping, premierul Li Keqiang, alături de liderii de guvern și de stat ai Chinei au participat la o ceremonie de adio. În cadrul ceremoniei, fostul președinte Hu Jintao, aflat internat în spital, a avut ocazia să își ia rămas bun de la fostul camarad Jiang Zemin.

*Teoria celor trei reprezentări, proiect politic al PCC promovată de Jian Zemin vizează construirea unui drum socialist cu specific chinezesc, formarea unui sistem teoretic socialist propriu şi stabilirea unei orânduiri socialiste cu specific chinezesc.

Jiang Zemin (96 ani) s-a stins din viață la data de 30 Noiembrie 2022, la Shanghai, ca urmare a leucemiei și a insuficienței multiple de organe. Jiang a fost Secretar general al Partidului Comunist Chinez, în perioada Iunie 1989 – Noiembrie 2002, și al cincilea președinte al RP Chineze în perioada Martie 1993 – Martie 2003.
Jiang Zemin l-a succedat în funcția de Secretar general al PCC pe Deng Xiaoping, și de președinte al Chinei de Yang Shangkun, fiind succedat în funcții de Zhao Ziyang, respectiv Hu Jintao.

REFERINȚE >>>
China este în doliu național, în memoria președintelui Jiang Zemin
Prin Jiang Zemin, România rămâne veșnic în memoria chinezilor (I)
Prin Jiang Zemin, România rămâne veșnic în memoria chinezilor (II)

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din presa chineză, Fotografii de poveste, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la FOTO | Ceremonie solemnă în memoria președintelui Jiang Zemin

  1. A C. spune:

    Domnul să îl ierte, spun românii a fost nu numai un bun chinez ci și unul român dacă mă pot exprima așa, altfel nu se preocupa să îl traducă și recite poeziile lui Eminescu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.