CHINA-RUSIA | China așteaptă obiectivitate, corectitudine și negocieri de pace în criza din Ucraina

China își decide poziția și politica externă pe baza faptelor și realității, în ceea ce privește criza din Ucraina așteptând din partea tuturor părților implicate să manifeste obiectivitate, corectitudine și să promoveze negocierile de pace, a declarat președintele Chinei și a Partidului Comunist Chinez (PCC), Xi Jinping, în cadrul dialogului avut miercuri, la Beijing, cu președintele partidului Rusia Unită, Dmitri Medvedev, aflat în vizită oficială la invitația PCC. Xi a transmis că așteaptă ca toate părțile implicată să rămână raționale și să dea dovadă de reținere, pentru a putea derula un dialog cuprinzător în materie de securitate, prin mijloace politice.

De partea cealaltă, Dmitri Medvedev, totodată vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a arătat că actuala criză din Ucraina are la bază motive multiple, situația fiind una foarte complicat. Cu toate acestea, Rusia este dispusă să rezolve problemele prin negocieri de pace.

Trebuie subliniat faptul că prezența la Beijing a președintelui Medvedev a avut loc în ziua în care președintele Ucrainei, Volodimir Zelenskiy, a ajuns la Washington, pentru a solicita ajutor suplimentar împotriva războiului declanșat de Federația Rusă.

Potrivit mesajelor oficiale, în cadrul dialogului, subiectul Ucraina a fost tratat în mod tangențial, cele două părți subliniind nivelul excepțional al relațiilor China-Rusia, concretizat în plan politic și economic, dar și militar, în condițiile în care forțele navale chineze și ruse se află în plin exercițiu comun, în Marea Chinei de Est, eveniment care „reflectă încrederea reciprocă a celor două țări și care va contribui la pacea și stabilitatea din regiune”.

Potrivit președintelui Xi, relațiile dintre China și Rusia din ultimul deceniu au menținut o dezvoltare solidă, constantă și la nivel înalt, dezvoltarea unui parteneriat strategic cuprinzător de coordonare bilaterală reprezentând „o alegere strategică pe termen lung, pe care cele două părți au făcut-o pe baza propriilor necesități naționale”.
În acest sens, China este pregătită să colaboreze cu Rusia pentru a impulsiona relațiile în noua eră, dar și pentru a oferi o guvernanță globală mai justă și mai echitabilă.

Potrivit analiștilor chinezi de politică externă, în cadrul dialogului cu China, Rusia se poate exprima și prezenta cu sinceritate, având la Beijing un partener de încredere. Directorul Departamentului de Studii Europene din cadrul Institutului de Studii Internaționale din China, Cui Hongjian, „cel puțin Rusia își poate împărtăși adevăratele sentimente și gânduri pe această temă (Ucraina – n.m.). În cadrul întâlnirii Xi-Medvedev se va vedea dacă dorința Rusiei și Ucrainei de a discuta lucrurile poate duce la un progres real, în mod eficient”. Cui Hongjian a mai arătat că poziția Chinei față de criza din Ucraina a fost întotdeauna clară, fiind una mai flexibilă, deoarece nu este direct implicată în conflict, așa cum este Occidentul. „Din punctul de vedere al credibilității și al capacității, Occidentul nu poate juca rolul pe care China l-ar putea juca. La zece luni de la izbucnirea conflictului, Occidentul dă dovadă de divergențe mai mari pe acest subiect, în ciuda apelurilor la dialog și coordonare”, a mai arătat Cui Hongjian. (Global Times)

„China adoptă o poziție obiectivă și corectă cu privire la problema crizei ucrainene. Sper ca părțile în cauză să dea dovadă de reținere și să înceapă un dialog cuprinzător și să își elimine reciproc preocupările de securitate prin mijloace politice”, a subliniat Xi Jinping, arătând că Beijingul intenționează să contribuie activ la restabilirea păcii dintre Rusia și Ucraina. (CCTV)

Potrivit mass media ruse, dialogul dintre Xi și Medvedev a subliniat dorința celor două țări de a continua promovarea întregului set de relații ale parteneriatului cuprinzător și al interacțiunii strategice Rusia-China, în condițiile în care din cadrul delegației ruse care a făcut deplasarea la Beijing au mai făcut parte Secretarul Consiliului general al partidului Rusia Unită, prim-vicepreședintele Consiliului Federației, Andrey Turchak, și liderul fracțiunii Rusia Unitp din cadrul Dumei de Stat, Vladimir Vasiliev. (TASS)

Vizita lui Dmitri Medvedev în China a concurat prezența în SUA a președintelui Volodimir Zelenski, care a părăsit Ucraina pentru prima dată după 24 Februarie – ziua declanșării războiului de către Rusia.
Deși informațiile oficiale privind dialogul dintre Xi și Medvedev nu au fost extrem de detaliate, a abordată coordonarea strategică în cadrul politicilor externe, inclusiv în cadrul ONU și a altor platforme multilaterale, inclusiv SCO, BRICS și G20, dar și în ceea ce privește situația din spațiul post-sovietic, inclusiv criza ucraineană.
În ciuda criticilor constante lansate de Occident, începând cu 24 Februarie, Xi Jinping, a susținut în mod constant necesitatea restabilirii dialogului și păcii.
Mai mult, în timpul discuțiilor, Medvedev a transmis președintelui Xi un mesaj din partea președintelui Putin. (Komersant)

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Din arhive, Din presa chineză, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la CHINA-RUSIA | China așteaptă obiectivitate, corectitudine și negocieri de pace în criza din Ucraina

  1. Vlad Tepes spune:

    Prin ”parti implicate” China intelege si USA + celelalte tari membre OTAN ?
    Dar despre amenintarile americane privind Formosa, ce ne spune China ?
    Si aici gindeste le fel ca in cazul conflictului ruso – ucrainian ?
    Imi pare rau, dar China face prea mult balet sau nu stie sa comunice !!!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.