CHINA: Avioane de vânătoare, bombardiere și nave de război, dispuse în proximitatea Insulei Taiwan

Armata Populară chineză de Eliberare (PLA) a implicat 71 de avioane de vânătoare, bombardiere și șapte nave de război, în cadrul unui exercițiu în apropierea Insulei Taiwan, ca răspuns la recenta escaladare a relaționărilor SUA-Taiwan. Exercițiul a depășit ca amploare exercițiile PLA derulate în luna August a.c., declanșate în urma vizitei președintelui Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan.

Potrivit experților militari chinezi, PLA a demonstrat din nou „capacitatea de a bloca insula și încercările de interferență externă”, după ce președintele Joe Biden a semnat Legea de autorizare a apărării naționale pentru anul fiscal 2023, în care pentru prima dată guvernul SUA asumă în mod oficial că va finanța furnizarea de arme pentru Insula Taiwan. Decizia americană este considerată de autoritățile de la Beijing o provocare gravă care trece linia roșie a relațiilor China-SUA, motiv pentru care exercițiile PLA reprezintă un răspuns care demonstrează voința și capacitatea Chinei de a proteja integritatea teritorială.

În cadrul unui mesaj promovat de Ministerul chinez al Apărării se subliniază că „Taiwan este parte inalienabilă a Chinei, iar operațiunea are ca scop protejarea păcii și stabilității în Strâmtoarea Taiwan, pentru care vor fi adoptate orice contramăsuri necesare”.

Potrivit unui comunicat oficial al PLA, din totalul aeronavelor implicate, aproximativ 47 aeronave militare au fost detectate în așa-numita linie mediană a Strâmtorii Taiwan, intrând în zona de identificare a apărării aeriene de sud-vest a insulei. Între cele 47 de aeronave s-au regăsit: 12 avioane de vânătoare J-11, șase avioane de vânătoare Su-30, o dronă de recunoaștere militară CH-4, șase avioane de vânătoare J-10, 18 avioane de vânătoare J-16, un avion de război electronic Y-8, un avion de război anti-submarin Y-8, un KJ-500 și o dronă de recunoaștere WZ-7.

Așa cum am arătat, exercițiile Armatei Populare chineze de Eliberare derulate în jurul Insulei Taiwan au fost un răspuns la noua escaladare a cooperărilor SUA-Taiwan, fiind comparabile cu exercițiile derulate în luna August când au fost implicate 68 de aeronave și 13 nave de război PLA în ziua de 5 August, și 66 de aeronave și 14 nave de război PLA în ziua de 7 August.

Potrivit PLA, acest gen de exerciții poate fi tope scară largă în mod repetat și în orice moment, putând fi adaptate la condiții reale de luptă, dacă va fi necesar.

Exercițiile din ultimele zile au coincis cu alte activități majore ale PLA aflate în curs de desfășurare, în care este implicat portavionul Liaoning aflat în Pacificul de Vest, și exercițiul naval comun China-Rusia în Marea Chinei de Est.

China și Rusia au derulat, în ultima săptămână, exercițiul naval „Joint Sea 2022” în Marea Chinei de Est, cu scopul de a evidenția determinarea și capacitatea celor două armate de a consolida eforturile pentru a face față în comun amenințărilor la adresa securității maritime, dar și pentru a proteja pacea și stabilitatea regională și internațională.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Problema Taiwan, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.