Și MAE este parte în afacerea produselor medicale anti-pandemice

Cu mult zgomot, specific perioadei Kovesi, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat că s-a dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 ianuarie 2023, a două persoane pentru (pe scurt) afaceri în pandemie. DOUĂ PERSOANE! După trei ani! Fără nicio reținere, suntem din nou martorii unei diversiuni judiciare, cu nuanțe politice. DNA revine pe scena politică!

După trei ani, DNA aflată acum sub mandatul procurorului șef Crin-Nicu Bologa, a identificat DOI prezumtivi vinovați pentru afacerile de miliarde de euro drenate din bugetul României, cu girgul direct al decidenților politici: președinte, premier, miniștri, diplomați, ușor de identificat fiind miniștrii de la Sănătate, Interne, Apărare și MAE.

DNA face spectacol mediatic pe marginea importului unei linii de producție pentru producerea de măști medicale. DUPĂ TREI ANI! Vinovați de serviciu fiind identificați DOI OAMENI!

Același DNA, timp de TREI ANI, nu a găsit nimic suspect (până acum) în afacerile cu măști în care au fost implicați oficiali ai Ministerului român al Afacerilor Externe, afaceri prezentate public drept mari victorii în lupta împotriva pandemiei.

Să ne aducem aminte …

La data de 8 Aprilie 2020, presa românească era inundată de un comunicat emis de firmele domului de afaceri Michael Topolinski, în care se arăta că, având ajutorul comaniei Blue Air, vor fi aduse din China 90 de milioane de măști medicale. Comunicatul a fost emis în ziua în care primul avion a ajuns la București, cu un transport de 3 milioane de măști.

În comunicatul emis de Topolinski, preluat în presa din România, se arată că în afacere a fost implicat direct Ministerului român al Afacerilor Externe:

„Vrem să mulțumim în primul rând Excelenței Sale domnul Basil Vasilică Constantinescu, Ambasadorul României în China, pentru sprijinul diplomatic pe care ni l-a acordat, precum și companiei Blue Air, pentru disponibilitatea și efortul eroic de a transforma și a organiza un avion de pasageri pentru transportul măștilor în România. Nu în ultimul rând, le suntem recunoscători angajaților și prietenilor noștri care au lucrat aproape fără încetare în ultimele trei săptămâni, pentru a concretiza acest proiect”. (vezi AICI și AICI sau AICI)

Mândru de faptele de vitejie în care a fost implicat, Ambasadorul Vasilică Constantinescu a postat, la data de 8 Aprilie 2020, un mesaj pe Facebook în care era promovată imaginea unui avion plin cu produse din China. Numai că, în avântul său, Ambasadorul nu a mai ținut cont de realitate, compania Blue Air trimițând în China un avin de mic dimensiuni, în timp ce în imagine era prezentată un avion de mari dimensiuni (vezi foto dreapta).

Sesizând diferența, am reacționat public, la puțin timp după mesajul plasat pe pagina de Facebook a Ambasadei României în China, administrate exclusiv de Ambasadorul Constantinescu. Ca efect al reacțiilor critice, mesajul a fost retras din spațiul online, însă era prea târziu.

Aceasta este doar una dintre probele directe care ar fi trebuit cercetate de procurorii DNA, mergând pe firul unei afaceri private, inițiate de canadianul Michael Topolinski, cu ramificații în Guvernul României și MAE, care s-au implicat la nivel de persoane identificate public.

În Aprilie 2020, Topolinski anunța că o parte din măștile pe care le aduce din China, ajutorul transportatorului aerian Blue Air (30 de transporturi contractate), vor fi direcționate Ministerului Sănătății și Ministerului de Interne.

Repet, totul se derula prin intermediul unei firme private, Naguma Medical Supply SRL, înființată la finalul anului 2019 de familia Topolinski cu specific în zona de import … Asia-Pacific.

La o simplă căutare pe Interne, procurorii DNA ar fi aflat că Naguma a devenit în anul 2020 furnizor de măști și echipamente individuale de protecție pentru întreaga țară, între beneficiare fiind și Direcțiile Județene de Sănătate. Că Naguma Medical Supply SRL a fost o afacere de succes o arăta Michael Topolinski, care declara în septembrie 2020 că Naguma Medical Supply, parte a grupului InteRo, a livrat cu succes toate cele 103 milioane de măști 3 PLY pentru românii din categorii defavorizate, în baza contractului semnat cu Ministerul Sănătății. (vezi AICI)

103 milioane măști medicale destinate românilor din categorii defavorizate … contractate cu Ministerul Sănătății! (vezi AICI)

Unde au ajuns aceste măști?

Mai mult … de unde știa Topolinski, la finalul anului 2019, că vine pandemia și că lumea va avea nevoie de măști și echipamente medicale? Pentru că, în septembrie 2020 acesta declara:

„Când am înființat această companie, ne-am stabilit un obiectiv pe termen lung de a deveni un furnizor important de măști și echipamente de protecție (PPE) pentru toată România și Europa, autoritățile de stat fiind parteneri importanți pentru noi, în special în timpul pandemiei. (…).” (vezi AICI)

Revenind în actualitate … DNA, Ianuarie 2023.

După TREI ANI, doar DOUĂ PERSOANE sunt reținute pentru: abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, trafic de influență în formă continuată, fals intelectual și infracțiunii de cumpărare de influență.

Este evident că DNA trebuia să ajungă, până acum, la fostul premier Ludovic Orban (pe atunci lider PNL), care la data de 15 Mai 2020 se lăuda public că este primul român care poartă o mască medicală produsă în România, la Dragomirești, pe linia de producție adusă din China, linie de producție care nu a produs zecile de milioanele de măști.

Măștile au fost au fost asigurate de firma lui Topolinski, omul care a știut din 2019 că în 2020 Guvernul României, prin Ministerul Sănătății și Ministerul de Interne, vor avea nevoie de peste 103 milioane de măști și materiale medicale.

Pentru conformitate, subliniez că Naguma Medical Supply SRL a devenit distribuitor pentru Guvernul României printr-un contract atribuit prin licitație publică, devenit la finalul anului 2020 subiect de dispute, ministrul Sănătății la acea vreme, Nelu Tătaru (PNL), amenințând că rezilierea contractului. Da, este acel Nelu Tătaru în farmacia căruia (afacere de familie) se vindeau măști medicale la suprapreț, fără bon, pentru care procurorii nu s-au deranjat … încă.

Mai mult, pentru a sublinia nivelul afacerilor derulate sub patronajul președintelui Klaus Iohannis și premierului Ludovic Orban, reamintesc că, în luna Mai 2020, China a suspendat exporturile de materiale medicale anti-pandemice, în zonele de comerț liber, pentru a efectua un control de calitate mai bun. Oficialii Ministerul chinez al Comerțului (MOFCOM) declarat la acea dată că „este necesar să se suspende exportul de livrări de materiale de prevenire a epidemiilor prin zonele libere, pentru a consolida mai bine controlul calității acestor produse”. (vezi AICI)

Suplimentar, pentru a asigura calitatea exporturilor de produse medicale și pentru a evita problemele cauzate de erorile operaționale, guvernul de la Beijing a decis, în luna Iulie 2020, să introducă în lista produselor aflate sub supraveghere și măștile de față cu destinație non-medicală, nu doar cele cu scop medical. Noua decizie impunea, atât exportatorului, cât și importatorului, să semneze o declarație comună pentru a asigura respectarea calității produselor. Astfel, importatorii trebuiau să confirme acceptarea standardelor de calitate ale produselor și să se angajeze să nu utilizeze măștile nemedicale achiziționate în scop medical. (vezi AICI)

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, CORONAVIRUS 2020, De departe ... România, Din arhive, Din presa românească, Români în China, România, România - China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.