Vladimir Putin: Relațiile ruso-chineze sunt piatra de temelie a stabilității regionale și globale

În prezent, relațiile ruso-chineze sunt piatra de temelie a stabilității regionale și globale, relația fiind un model de armonie și cooperare creativă între marile puteri, se arată într-un articol publicat astăzi de Cotidianul Poporului din China, sub semnătura președintelui Vladimir Putin.
Vizita președintelui Xi Jinping în Rusia (20-22 Martie a.c.) are o mare însemnătate și dovedește încă odată că parteneriatul ruso-chinez este special, că s-a bazat întotdeauna pe încredere reciprocă și respect față de suveranitatea și interesele celuilalt, președintele Putin transmițând că are mari speranțe pentru viitoarele discuții, neexistând nicio îndoială că noua întâlnire „va da un impuls nou și puternic cooperării bilaterale”, fiind de asemenea o bună oportunitate pentru a „întâlni vechii prieteni”.

Evocând momentul primei întâlniri cu președintele Xi Jinping, în luna Martie 2010, când a condus o delegație chineză la nivel înalt la Moscova, președintele Putin a arătat  că întâlnirea a fost una „pragmatică, dar sinceră și prietenoasă. Mie personal îmi place acest stil de comunicare”. De asemenea, a evocat vizita pe care Xi a efectuat-o în Rusia, în Martie 2013, în calitate de președinte al Chinei, imediat după preluarea mandatului.

Potrivit președintelui Putin, în ultimul deceniu, „lumea s-a schimbat foarte mult, existând multe schimbări negative, dar cel mai important lucru care nu s-a schimbat este prietenia solidă ruso-chineză, care continuă să fie consolidată în beneficiul celor două țări și popoare”.
Putin subliniază în articol ca relațiile dintre cele două țări au progresat uimitor, atingând un nivel record și continuând să se consolideze viguros, iar din punct de vedere calitativ „relația transcende alianțele militaro-politice ale Războiului Rece, nu are lideri și adepți și nu are limite sau zone interzise”.

Dialogul politic dintre Rusia și China este extrem de optimist, reprezentând caracterul coordonării strategice cuprinzătoare în noua eră, a consemnat Putin care a subliniat că, în ultimii zece ani s-a întâlnit cu președintele Xi Jinping de 40 de ori.

Una dintre direcțiile prioritare Rusia-China vizează parteneriatele economice și comerciale, în perioada 2013-2022, volumul comerțului bilateral fiind dublat, ajungând la 185 miliarde USD. „Avem toate motivele să credem că obiectivul pe care l-am stabilit împreună cu președintele Xi Jinping, de a crește comerțul la 200 de miliarde USD va fi atins în acest an, nu în 2024”, arată președintele Putin, accentuând că este foarte important ca ponderea tot mai mare a celor două țări în decontarea monedei locale în comerțul bilateral să crească, „pentru a face relația să fie mai autonomă”.

Arătând că planurile și proiectele comune pe termen lung ale celor două țări au fost puse în aplicare cu succes, președintele Putin a evidențiat proiectul gazoductului ruso-chinez Power of Siberia-1 care „poate fi numit afacerea secolului în ceea ce privește amploarea sa”. Apoi, a fost amintit proiectele de construcție la noile unități de centrale nucleare din China, în timp ce companiile chineze participă la proiecte GNL în Rusia. De asemenea, cooperarea industrială și agricolă dintre cele două țări este din ce în ce mai consolidată, împreună Rusia și China explorând spațiul și dezvoltând noi tehnologii, arată președintele Putin în articolul publicat în Cotidianul Poporului din China.

„Spre deosebire de unele țări, care încearcă să obțină hegemonia și să divizeze armonia globală, Rusia și China sunt două țări care construiesc poduri, atât în sens direct, cât și extins”, transmite Putin, menționând că, în 2022, zona de frontieră dintre cele două țări a fost legată de două poduri peste Râul Amur (Heilongjiang).

Astfel, „într-o lume a vânturilor și valurilor puternice, menținem o cooperare strânsă cu privire la problemele internaționale, stând umăr la umăr, ca niște stânci în curenți turbulenți, coordonând în mod eficient politica externă pentru a aborda amenințările comune și provocările contemporane”, susține Putin, subliniind necesitatea „dezvoltării instituțiilor democratice multilaterale”, cum ar fi Organizația de Cooperare de la Shanghai și BRICS, Uniunea Economică Eurasiatică și construcția în comun a inițiativei „O centură, un drum”.

În opinia președintelui Putin, „Rusia și China, împreună cu alte țări care împărtășesc aceeași viziune, continuă să susțină o ordine mondială multipolară mai justă, bazată pe dreptul internațional, mai degrabă decât pe norme care să răspundă nevoilor ‘miliardului de aur’. Rusia și China s-au angajat întotdeauna să construiască un sistem de securitate regional și global care să fie egal, deschis, incluziv și care să nu vizeze țările terțe. Aici, apreciem rolul constructiv jucat de Inițiativa de Securitate Globală a Chinei, care este în concordanță cu poziția Rusiei în acest domeniu”.

„Occidentul colectiv se luptă din ce în ce mai disperat să se agațe de vechile dogme și de dominația lor pierzătoare, tratând chiar soarta unor țări și popoare ca pe un pariu”, transmite președintele Putin, arătând că Statele Unite ale Americii au adoptat „o politică de izolare dublă față de Rusia și China, iar încercările de a limita orice țară care nu se supune instrucțiunilor SUA au devenit din ce în ce mai agresive”. Iată de ce, în opinia președintelui Putin, „arhitectura securității și cooperării internaționale este desființată”, câtă vreme „Rusia a fost declarată o amenințare iminentă”,  iar „China a fost numită concurent strategic”.

Pe de altă parte, președintele Vladimir Putin a mulțumit Republicii Populare Chineze „pentru abordarea echilibrată a problemei ucrainene, pentru înțelegerea contextului său istoric și a motivelor reale”, fiind salutată disponibilitatea Chinei de a juca un rol constructiv în rezolvarea crizei.

În condițiile în care susține respectarea strictă a Cartei Organizației Națiunilor Unite și respectarea normelor de drept internațional, inclusiv a dreptului umanitar, Putin arată că „Rusia aderă la principiul indivizibilității securității, pe care NATO îl încalcă în mod flagrant”, fiind „profund îngrijorați de acte iresponsabile și pur și simplu periculoase care pot submina securitatea nucleară globală. Sancțiunile unilaterale ilegale sunt inacceptabile și trebuie ridicate”.

Rusia rămâne deschisă unei soluții politico-diplomatice la criza ucraineană, consemnează președintele Putin, subliniind că, în Aprilie 2022, „negocierile de pace nu au fost oprite de noi”. De aceea, viitorul procesului de pace depinde în întregime de disponibilitatea de a se angaja într-un dialog serios, „care ar trebui să țină seama și de realitățile geopolitice actuale. „Este păcat că ultimatumurile adresate Rusiei nu pot decât să indice că cineva este detașat de această realitate și nu este interesat să găsească o cale de ieșire din situația actuală”.

Mai mult decât atât, susține președintele Putin, „provocarea Occidentului cu privire la criza ucraineană și alimentarea constantă a focului este tot mai izbitoare astăzi”, dar aceasta nu este în niciun caz „singura încercare de a păstra dominația internațională și ordinea mondială unipolară”.

„Este evident pentru toți că NATO încearcă să-și extindă activitățile la scară globală, cu scopul de a pătrunde în regiunea Asia-Pacific, iar unele forțe intenționează să împartă spațiul comun paneurasiatic în cercuri exclusive și blocuri militare menite să limiteze dezvoltarea celor două țări și să încalce interesele celor două țări. Aceste încercări nu vor reuși”, arată Vladimir Putin.

„Cred cu tărie că prietenia și parteneriatul ruso-chinez, bazat pe alegerile strategice ale celor două popoare, va continua să crească și să înflorească, făcând Rusia și China fericite și prospere. Nu există nicio îndoială că vizita președintelui chinez va contribui cu siguranță la acest lucru”, încheie articolul Vladimir Putin, președintele Federației Ruse.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, BRICS, China, Din arhive, Din presa chineză, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Multilateralism ... în doi, OCS, Război în Ucraina, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.