China transmite nu doar Rusiei și Ucrainei să renunțe la orgolii și vicii

Dominată de o simbolistică și semnificație cu efecte globale, vizita de stat începută de președintele Chinei, Xi Jinping, în Federația Rusă, va avea efecte nu doar în promovarea relațiilor bilaterale, ci mai ales în reașezarea perspectivelor globale, una dintre ținte fiind identificarea unei soluții pașnice la criza din Ucraina.

În condițiile în care parteneriatul strategic China-Rusia este extrem de bine închegat, eforturile Occidentului de a presa China să adopte o abordare ostilă față de Rusia sunt lovite de nulitate, vizita președintelui Xi Jinping, alături de dialogul angajant alături de președintele Vladimir Putin, căpătând nuanțe simbolice și conotații istorice. Pentru că, prin această vizită, China demonstrează că are forța și capacitatea de a nu ceda niciunei presiuni externe, și că parteneriatul strategic ruso-chinez este unul stabil.

Alături de creșterea cooperărilor bilaterale, ajunse la peste 190 miliarde USD în 2022, și coordonarea în afacerile globale, criza din Ucraina escaladată în 2022 reprezintă un subiect aflat pe agenda discuțiilor China-Rusia, din aceste zile, subiect pentru care întreaga lume așteaptă un răspuns.

Războiul din Ucraina a schimbat fundamental relațiile dintre Rusia și UE, dintre Rusia și Occident, obligând Moscova să caute soluții de dezvoltare cu țările care nu se află sub influența occidentală. Este deja evident că fiind ținta sancțiunilor și blocajului Occidentului colectiv, Rusia devine tot mai deschisă față de țările care refuză să urmeze politica occidentală anti-rusă, cooperarea China-Rusia oferind potențial și oportunități uriașe, la fel cum cooperarea ruso-arabă asigură o soluție similară, cu atât mai mult cu cât occidentul este „evacuat” nu doar din țările arabe, ci și din Africa.

Pozițiile Chinei și Rusiei cu privire la Occident au fost prezentate clar, atât Xi, cât și Putin, în cadrul articolelor publicate în presa rusă și chineză, articole în care a fost arătat că parteneriatul China-Rusia oferă stabilitate regională și globală, fiind necesare consolidarea și ridicarea parteneriatului strategic bilateral. De asemenea, cei doi lideri au vizat Occidentul arătând că:

„Nicio țară nu este superioară altora, niciun model de guvernare nu este universal și nicio țară nu ar trebui să dicteze ordinea internațională”, în condițiile în care lumea se confruntă „cu acțiuni dăunătoare de hegemonie, dominație și intimidare, dar și cu o redresare economică globală lentă și chinuitoare.”Xi Jinping

„Occidentul colectiv se luptă din ce în ce mai disperat să se agațe de vechile dogme și de dominația lor pierzătoare, tratând chiar soarta unor țări și popoare ca pe un pariu (…). Arhitectura securității și cooperării internaționale este desființată câtă vreme Rusia a fost declarată o amenințare iminentă, iar China a fost numită concurent strategic.”Vladimir Putin

Sunt argumente pentru care, în mod reciproc, China și Rusia au nevoie de o apropiere strategică pe toate planurile, inclusiv militar, pentru a crește încrederea, dar mai ales pentru a sublinia în fața lumii potențialul cooperării bilaterale, care potrivit președintelui Putin reprezintă „piatră de temelie a stabilității regionale și globale”.

Dacă la finalul vizitei de stat, Xi și Putin vor face declarații speciale cu privire la criza din Ucraina, rămâne să vedem. Cert este că președintele chinez a anunțat că prezența în Rusia „va fi o călătorie de prietenie, cooperare și pace”, suficient pentru a exista spațiu, fie și pentru o speranță că se va încerca găsirea unei soluții la complicata criză, cu efecte la nivel global.

Un efect vizibil înregistrat de China este oferit de rezultatele economice la export din primele două luni ale anului 2023. Deși excedentul comercial chinez este în creștere, importurile și exporturile către UE, SUA și Japonia sunt în scădere, între cauze regăsindu-se și conflictul din Europa, alături de presiunile și sancțiunile impuse de Occidentul colectiv.

Este un motiv suplimentar pentru ca liderii chinezi să dorească reluarea dialogului și negocierilor în vederea încetării conflictului din Ucraina, cu perspectiva negocierilor de pace, principalul scop declarat de Beijing fiind oprirea vărsării de sânge, atât pentru poporul ucrainean, cât și pentru cel rus.

În dialogul purtat de miniștrii de Externe Qin Gang și Dmytro Kuleba, înaintea vizitei la Moscova a președintelui Xi, a fost afirmată disponibilitatea părții ucrainene pentru încetarea focului. Apoi, trebuie văzut că în documentul de poziție prezentat de China la 24 Februarie a.c., este subliniată necesitatea „respectării suveranității tuturor țărilor”.

Având ascendentul medierii reluării relațiilor dintre Arabia Saudită și Iran, autoritățile chineze transmit nu doar Rusiei și Ucrainei să renunțe la orgolii și vicii cu efecte dezastruoase, ci mai ales celor care au generat și care alimentează conflictul dintre cele două țări europene. Deși China susține că este în interesul tuturor ca războiul să înceteze, este evident că decizia nu aparține exclusiv Rusiei și Ucrainei.

Totuși, China transmite încrederea că poate ajuta părțile aflate în conflict, cel puțin pentru a realiza o încetare a focului și pentru a relua negocierile de pace, argumentul chinez fiind acela al neutralității, dar și al poziției ferme în fața și în cadrul relației cu SUA.

Un argument suplimentar pentru intenția Chinei de a găsi o soluție în criza din Europa este dat de prezența, în delegația care îl însoțește pe președintele Xi Jinping, la Moscova, a fostului ministrul de Externe, actualul director al Biroului Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe al PCC – Wang Yi, cel care a mediat dialogul Arabia Saudită – Iran, și a actualului ministru de Externe, Qin Gang, fost Ambasador al Chinei în SUA. Qin a declarat, recent, că „criza din Ucraina este, în esență, o erupție de probleme în guvernarea europeană de securitate”, context în care China alege pacea în locul războiului, dialogul în locul sancțiunilor și reducerea tensiunilor în locul focului.
De asemenea, din delegație face parte și Cai Qi, membru al Comitetului permanent al Biroului Politic și director al Biroului General al Comitetului Central al PCC.

Așa cum am mai arătat, China poate fi o punte de comunicare între Rusia și Ucraina dacă ambele părți vor dori acest lucru, dacă vor fi lăsate să dialogheze.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Din arhive, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

3 răspunsuri la China transmite nu doar Rusiei și Ucrainei să renunțe la orgolii și vicii

 1. Vlad Tepes spune:

  Nu inteleg !
  China cere NAZISTILOR din Ucraina sa renunte la ”orgolii si vicii ” ?!?!?
  Oare, China intelege ce a insemnat nazismul, mai ales in Europa ?
  Daca nu intelege sa-si aminteasca de faptele de ”prietenie facute de ocupantii japonezi” si sa lase Rusia sa rada de pe fata Planetei pe nazisti !
  China sa se preocupe, mai bine, de atacurile pe multiple planuri care vor veni, in curind, din America, muribunda dar isterica !

 2. Vlad Tepes spune:

  Pentru Ucraina apelul trebuie trimis in SUA !

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.