China și Rusia au găsit o cale a relațiilor dintre două țări mari caracterizată de încredere strategică, bună vecinătate și cooperare, stabilind un nou model pentru relațiile internaționale, transmite Ministerul chinez de Externe înaintea vizitei pe care președintele Xi Jinping o va începe luni, la Moscova, la invitația președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin. Mai mult, în condițiile în care cei doi lideri au menținut o relație strânsă, în ultimii ani, Beijingul subliniază că au fost trasate o orientare și un curs care să asigure o creștere solidă și constantă a parteneriatului strategic cuprinzător de coordonare bilaterală pentru o nouă eră.
Pentru cei care urmăresc nivelul și modul de exprimare în politica externă, președintele Xi va relua la Moscova o temă devenită etichetă în doplomația chineză și anume că Beijingul spune ceea ce face și face ceea ce spune, fără a avea o agendă ascunsă, fără a urmări scopuri care să vizeze o terță parte.
Este un motiv suplimentar pentru a privi apropiata vizită de stat în Rusia (20-22 Martie) cu atenția cuvenită interesului global pentru stabilitate, dialog și negociere în beneficiul tututor, nu doar al grupurilor sau blocurilor exclusiviste, de forță.
În prima vizită externă de la reconfirmarea în funcția de președinte al RP Chineză și a doua de la reconfirmarea în funcția de președinte al Partidului Comunist Chinez (PCC), Xi Jinping va avea un schimb direct de opinii cu președintele Vladimir Putin inclusiv pe problemele internaționale și regionale majore, fiind deja anunțat interesul pentru stimularea coordonării strategice și cooperării bilaterale.
În mod așteptat, Xi și Putin vor aborda subiectul Ucraina, în condițiile în care China consideră că Europa trebuie să își regăsească autonomia strategică, dar mai ales pentru că situația globală evoluează într-un ritm alert, lumea intrând într-o nouă perioadă de instabilitate și transformare. Iată de ce, Beijingul susține că influența relației China-Rusia depășește cu mult sfera bilaterală, având posibilitatea de a recalibra și reechilibra situația globală.
Dincolo de toate, potrivit MAE chinez, vizita președintelui Xi în Rusia va fi o călătorie pentru promvoarea prieteniei, o călătorie de cooperare și totodată o călătorie pentru pace. Câtă vreme China și Rusia vor continua să practice „adevăratul multilateralism, să promoveze o mai mare democrație în relațiile internaționale”, pentru a „construi o lume multipolară”, lumea va înțelege că Beijingul se exprimă de pe o poziție obiectivă și echitabilă inclusiv cu privire la criza din Ucraina, pentru care „va juca un rol constructiv în promovarea negocierilor pentru pace”.
Revenind la situația critică în care se regăsește Europa în ultimul an, liderii de la Beijing insistă să sublinieze, atât în cadrul documentului de poziție privind criza din Ucraina, cât și documentul privind conceptul Inițiativei de Securitate Globală, că întregul continent, nu doar Uniunea Europeană, trebuie să își regăsească și construiască autonomia strategică și de securitate, proiect din care Rusia nu poate fi exclusă, dacă se doresc cu adevărat dialogul și soluționarea conflictelor.
Am arătat deja că vizita în Rusia este a doua pe care președintele Xi Jinping o efectuează în străinătate după Congresul PCC din luna Octombrie 2022. Efectele primei vizite externe, efectuată cu ocazia primului Summit China-Statele Arabe organizat în Decembrie 2022, la Riad (Arabia Saudită), sunt deja cunoscute măcar prin faptul că Arabia Saudită și Iran au decis să relia relațiile diplomatice. În calitate de mediator, China a transmis lumii că decizia celor două țări reprezintă „o victorie pentru dialog, o victorie pentru pace, o veste bună majoră și un semnal clar într-un moment de turbulențe la nivel global”.
În anunțul făcut cu privire la Arabia Saudită și Iran, Beijinul a subliniat că lumea nu se confruntă doar cu problema Ucraina, existând multe alte probleme care afectează pacea și mijloacele de subzistență ale oamenilor, pentru care este nevoie să fie acordată atenția internațională, fiecare caz în parte trebuind tratat în mod corespunzător și prompt, de părțile implicate. Mai mult, China a subliniat că, indiferent cât de complexe sunt problemele sau cât de spinoase ar fi provocările, dialogul trebuie purtat de pe picior de egalitate și pe baza respectului reciproc, aceasta fiind singura posibilitate pentru a se ajunge la soluții reciproc acceptate.
Dacă discuțiile purtate în Decembrie 2022 au ajuns la un final (Martie 2023) care a surprins întreaga lume, prin reluarea dialogului Arabia Saudită și Iran pe baze optimiste, lumea se poate aștepta la un rezultat similar și în ceea ce privește războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Privit din perspectiva celor care doresc pace în Europa, așteptările sunt justificate. Privit din perspectiva celor care fac absolut totul pentru a alimenta tensiunile din Ucraina, așteptările comportă o notă de naivitate.
La fel ca în dialogul dintre țările arabe, China va stimula Rusia și Ucraina să reia comunicarea, înțelegând realitatea obiectivă, nu disruptivă. Apoi, China va stimula disuasiunea în maniera proprie, aici fiind vizate renunțarea la pozițiile de forță stimulate de părțile terțe implicate în conflict.
Iată de ce, rezultatul dialogului China-Rusia, China-Ucraina, va depinde exclusiv de disponibilitatea și capacitatea fiecărei părți de dispune și decide în deplină independență. Dincolo de această granița, diplomația chineză, a demonstrat-o și până acum, nu va trece, cu atât mai puțin China nu se va implica în conflictul militar, oricât de mari sunt eforturile pentru a se acredita această idee. China susține o soluționare politică a crizei din Ucraina, însă aceasta trebuie să aparțină Kievului și Moscovei, câtă vreme soluționarea nu este o cauză chineză.
Deși este posibil să existe așteptări la nivel internațional cu privire la implicarea președintelui Xi Jinping în mediere crizei, în mod cert China poate reprezenta o punte de comunicare între Rusia și Ucraina. Dar, aceasta va fi posibilă dacă ambele părți vor dori acest lucru, dacă vor fi lăsate să dialogheze.
Diferit de viziunea intruzivă occidentală, bunele relații economice China-Rusia nu sunt un sprijin militar, cum China nu acceptă sancțiunile unilaterale dispuse de SUA și UE, nu doar la adresa Rusiei. Pe acest fond, în timpul vizitei președintelui Xi Jinping, Beijingul și Moscova vor stabili noi direcții de dezvoltare comună inclusiv în domeniul energiei, industriei, tehnologiei, financiar și al resurselor umane.
Ar fi bine daca, ”puntea” va intra in functiune dupa stergerea de pa harta a nazistilor !
Sper ca la Pekin nu se doreste venirea in intimpinarea unui stat NAZIST !
Ar fi bine dacă s-ar putea. Răspunsul a venit deja, a priori, … de la Departamentul de Stat și nu este unul pozitiv.