Iohannis și-a trimis marioneta să atace Chișinăul, la Bruxelles!

Declarațiile premierului Ludovic Orban (foto), din ultimele zile, dezvăluie modul în care președintele Klaus Iohannis privește și tratează Republica Moldova. Stat independent, R. Moldova este pista de aterizare pe care se prăbușesc toți slugarnicii din politica de la București. Cum altfel să cataloghezi ieșirile lipsite de minima și obligatoria diplomație exprimate de premierul Orban? Ce tip de democrație promovează Bucureștiul câtă vreme condiționează, cataloghează și impune condiții unei țări cu care din punct de vedere legal este egală?

Pe scurt, România promovează șantajul economic la adresa Republicii Moldova, cerând din exterior condiții pentru interior! Curat nedemocratic, premierule Orban, trist mesager al estropiatului președinte Klaus Iohannis! Un mesager care după ce a declarat că Guvernul PSD a fost doborât pentru a face pe plac Bruxelles-ului, acum afirmă cu seninătate că Guvernul de la Chișinău nu are girul „girul nostru, şi numai al nostru”!

Cum se întâmplă de obicei, politicienii de la București sunt extrem de curajoși când părăsesc teritoriul României și zboară spre Vest, acolo unde brusc devin specialiști în geopolitică, strategii și soluții … pentru alții. Incapabil să rezolve problemele interne, premierul Ludovic Orban nu vrea să dezmintă tradiționala prostie românească motiv pentru care, nu se știe pe ce bază, a devenit expert în problemele Chișinăului!

În cadrul întrevederilor avute, în perioada 7-9 Ianuarie a.c., cu membrii români în Parlamentul European, cu membri ai Comisiei Europene, președintele Consiliului European, premierul Orban a primit sarcina de a lua la țintă Republica Moldova, asupra căreia trebuie menținută o atenție sporită. Preferat de Bruxelles, aidoma președintelui Iohannis, Orban a primit ordin să se amestece în afacerile interne ale R. Moldova, considerând că este treaba străinilor să supervizeze evoluțiile politice de la Chișinău. Pentru asta, Orban a exprimat „susținerea pentru o abordare strictă și condițională din partea Uniunii Europene, care să permită continuarea reformelor interne, în special cele din domeniul justiției” (AICI).

Care este rolul și legalitatea imixtiunii premierului Orban în evoluția politică de la Chișinău pot să explice numai cei care gândesc în logica hegemonică, nicidecum democratică. La fel și prejudecățile cu care fandează până la ridicol măruntul premier de la București:

Am transmis un mesaj care e foarte bine cunoscut după moțiunea de cenzură depusă de PSRM, partidul lui Dodon, care a dus la căderea guvernului Maia Sandu, iar ulterior la formarea unui guvern PSRM, fără singura forță politică clar pro-europeană și care avea girul nostru, şi numai al nostru„. (AICI)

Cum? O țară suverană are drept la guvern numai cu girul unui alt guvern?

Iar dacă nu mai este guvernul agreat de străini, atunci împotriva celui în funcție Orban cere „maximă circumspecție” și „maximă exigență„, iar Uniunea Europeană și Comisia Europeană să „reacționeze în consecință”.

Mai mult, premierul Orban, demonstrând că este în total dezacord cu logica elementară democratică, susține că „necesitatea implementării de către Uniunea Europeană a unei politici de condiționalități stricte în relația cu noul Guvern socialist (n.m. – de la Chișinău)”. (AICI)

Să revenim la momentul zero. Căderea guvernului condus de Maia Sandu, păpușa agreată de SUA-UE, a produs o minimă tulburare pe flancul estic, acolo unde relația SUA-UE – Rusia se joacă fără menajamente. Faptul că România se implică inoportun și inadecvat în bătălia celor mari nu ne arată decât că guvernarea Iohannis-PNL vrea să fie cu orice chip la putere în România, chiar și călcând în picioare principii și legi internaționale!

Nu mai este un secret că Iohannis are girul Vestului pentru a face orice în România, rolul premierului-marionetă Orban, deja anunțat demisionar, nefiind altul decât de popa-prostul în serviciul României și Republicii Moldova!

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în ALEGERI 2020, Analize - Comentarii, De departe ... România, EU Centrală şi de Est, Europa, Republica Moldova, România, România - R. Moldova, Rusia, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.