Emmanuel Macron: Franța susține un parteneriat global și strategic cu China

Europa nu trebuie să se separe de China din punct de vedere economic, Franța fiind angajată să promoveze o puternică relație comercială cu China, a declarat miercuri, la Beijing, președintele Emmanuel Macron (foto), în cadrul unei întâlniri avute cu comunitatea franceză din capitala chineză. Potrivit acestuia, Franța susține un parteneriat global și strategic cu China.

În cadrul evenimentului organizat la Ambasada Franței, președintele Macron a vorbit despre implicarea Chinei în responsabilitatea comună pentru pace și stabilitate, fiind vizată criza din Ucraina, despre consolidarea relației comerciale bilaterale, despre stabilirea unui cadru comun de acțiune privind problemele internaționale majore. De asemenea, liderul de la Elysee a subliniat necesitatea revitalizării relațiilor culturale Franța – China în perspectiva Jocurilor Olimpice Paris, în 2024 urmând să fie derulat Anul turismului cultural franco-chinez și marcată cea de-a 60-a aniversare a relațiilor diplomatice Franța și China.

În discursul de puțin peste 20 de minute, Emmanuel Macron a reamintit că se află pentru a treia oară în China, aceasta fiind prima vizită după mai bine de trei ani (Noiembrie 2019). Acesta a apreciat și a mulțumit pentru eforturile și tenacitatea comunității franceze din China, care a traversat dificila perioadă a pandemiei. Macron a subliniat că forța relației dintre cele două țări este dată de relațiile dintre oameni, artiști, oameni de știință și cercetători, oameni de afaceri și antreprenori, dar și de relațiile la nivel politic și diplomatic.

Pe de altă parte, Macron a vorbit despre evoluția relației Occident-China, o relație marcată de tensiuni, care, în ciuda angrenajului și interdependenței, decuplajele sunt deja evidente, fiind tot mai accentuate, lumea asistând la acest fenomen. „Nu cred și nu vreau să cred în acest scenariu”, a declarat Macron.

„Nu împărtășim același sistem politic cu cel al Chinei. Există o rivalitate plenară cu Uniunea Europeană. Dar, relațiile seculare franco-chineze, ne obligă”, a declarat Macron, subliniind că este există un proces de dezangajare care intră într-un proces al logicii blocurilor contra blocurilor. În acest context, „China are un loc extrem de particular pentru noi”, a afirmat Macron reiterând relațiile istorice în plan intelectual, cultural, științific, industrial, geopolitic, dar mai ales ținând cont de ceea ce reprezintă China azi la nivel global, lumea netrebuind să privească cu naivitate la realitățile chineze.

Arătând că se află la Beijing simultan cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Macron a evidențiat trei teme pe care Franța și Uniunea Europeană dorește să le abordeze în dialogurile cu liderii chinezei: relațiile bilaterale politice, relațiile strategice și schimbările climatice. De asemenea, va fi abordat războiul din Ucraina, Macron declarând că așteaptă o implicare a Chinei.

„Acest război aduce aminte de imperialism, de colonialism, dar calcă în picioare o serie de principii ale Cartei națiunilor unite, iar doi membri permanenți ai Consiliului de Securitate (Rusia și China – n.m.) cum suntem și noi, au o poziție comună”, a afirmat Macron.

În aceste condiții, subliniind reafirmarea parteneriatului strategic China-Rusia ca urmare a vizitei pe care președintele Xi a efectuat-o la Moscova, președintele Franței a arătat că așteaptă ca partea chineză să joace un rol major în problema ucraineană, în condițiile în care acest război vine să reașeze jocul strategic din Europa, „un joc care deja a fost scris”.

Macron a mai arătat că, în condițiile în care China a reafirmat atașamentul pentru Carta Națiunilor Unite, pentru integritatea teritorială și suveranitatea națională, toate acestea trebuind să conducă la impunerea păcii.

„Dialogul cu China este indispensabil câtă vreme, ca europeni, prin Uniunea Europeană, suntem orientați spre o relație exclusivă în dialogul cu China, la fel cum unele țări europene sunt în relația cu Rusia”, a declarat Macron. De aceea, Franța consideră China un partener esențial în dialogul cu Rusia, pentru menținerea stabilității strategice regionale și globale, pentru menținerea păcii, toate având, așa cum am arătat, un scenariu deja scris de Occident.

În plan economic, Macron a susținut că, în relația cu China, trebuie derulat un dialog bazat pe respect, de angajament comun în cadrul parteneriatului cu Uniunea Europeană, pentru ieșirea din scenariile de risc și de dependență, dar nu pentru a intra într-o relație de dependență cu Statele Unite ale Americii, pentru că „noi europenii dorim să ne asigurăm autonomia strategică”.

În finalul mesajului său, președintele Emmanuel Macron a insistat pe latura culturală și a schimburilor umane Franța-China, esențială în procesul de apropiere dintre cele două țări, esențială pentru creșterea cooperărilor economice, dar și pentru menținerea dialogului cu China, un dialog considerat indispensabil.

După momentul discursul ținut în Ambasada Franței, președintele Macron a participa la inaugurarea celei de-a 17-a ediții a Festivalului Croisements, organizat la Muzeul RedBrick din Beijing, cel mai mare festival franco-chinez și totodată cel mai mare eveniment organizat de străini în China, cu un public de peste 15 milioane.

În cadrul cooperărilor culturale bilaterale, Franța și China vor susține un program în care fiecare țară va primi artiștilor francezi și chinezi, vor demara un program pentru dansul contemporan și vor investi în proiecte legate de meșteșugurile tradiționale, cultură și artă: literatură, cinematografie, muzică și creație digitală.

Pe durata prezenței în China, președintele Macron se va întâlni astăzi cu președintele Xi Jinping, cu premierul Li Qiang și cu președinte al celui de-al 14-lea Comitet Permanent al Adunării Naționale a Reprezentanților Poporului din China (ANRPC), Zhao Leji. Ulterior,  fiind însoțit de o delegație de peste 50 de oameni de afaceri, între care reprezentanți ai EDF, Alstom, Veolia sau Airbus, Macron se va deplasa la Guangzhou, provincia Guangdong, parte din Zona Marelui Golf – Guangdong-Hong Kong-Macao. Orașul este recunoscut la nivel mondial pentru sectorul de producție și servicii, pentru industria de înaltă tehnologie, cercetare și noile industrii competitive, pentru care administrația provincială alocă stimulente pentru atragerea investitorilor străini.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Europa, Europa - Asia, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.