UNGARIA: NATO nu trebuie să devină un bloc anti-China

Guvernul de la Budapesta nu dorește ca Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) să devină un bloc anti-China, lumea având nevoie de cooperare reciproc avantajoasă, nu de rivalitate, a declarat, ieri, ministrul maghiar al Afacerilor Externe și Comerțului, Peter Szijjarto (foto dreapta), în cadrul reuniuni miniștrilor de externe din țările NATO, organizată la Bruxelles. Mai mult, Szijjarto a susținut că relația NATO – China nu ar trebui descrisă ca fiind una de natură militară. (Sursa: Xinhua/Foto: NATO.int)

„Nu vrem ca NATO să devină un bloc anti-China. Nu vedem sensul rivalității, nu vedem logica și nu vedem ce bine ar putea ieși din aceasta”, a afirmat ministrul ungar, în condițiile în care guvernul de la Budapesta este interesat de o cooperare reciproc avantajoasă și necesară în contextul revoluției auto. Szijjarto a subliniat că producătorii europeni de automobile au devenit „complet dependenți de bateriile vehiculelor electrice sud-coreene și chineze”.

Iată de ce, „toți cei care solicită decuplarea economiilor chineze și europene riscă să dea o lovitură uriașă economiei europene”, a susținut Szijjarto. În opinia acestuia, fără cooperarea chino-europeană, nu va exista o nouă industrie europeană a autovehiculelor și nici o protecție europeană de succes a mediului.

Pe de altă parte, Szijjarto a abordat și documentul de poziție al Chinei pentru Ucraina, despre care a vorbit ca un posibil punct de plecare pentru negocierile internaționale. „Dorim ca negocierile de pace să înceapă cât mai curând posibil, deoarece cu cât există mai repede o încetare a focului, cu atât mai multe vieți putem salva în Ucraina”, a mai declarat ministrul maghiar al Afacerilor Externe și Comerțului.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din presa chineză, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.