Premierul Federației Ruse, Mihail Mishustin (foto), efectuează marți și miercuri o vizită oficială la Shanghai și Beijing, la invitația premierului Li Qiang. Premierul Mishustin este însoțit în China de o delegație de afaceri din care fac parte lideri ai companiilor industriale de stat, între care Sberbank și Rostelecom.
Forumul de afaceri China-Rusia programat astăzi, la Shanghai, are ca principal scop găsirea formulelor pentru punerea în aplicare a înțelegerilor stabilite de liderii celor două țări, în timpul dialogului derulat la Moscova în luna Martie a.c. (vezi AICI, AICI și AICI)
Mai mult, se dorește aprofundarea cooperării industriale, în sectoare precum tehnologiile de vârf și tehnologiile informației: fabricarea de echipamente, robotică și biotehnologie.
Potrivit părții chineze, dialogul constant și interacțiunea dintre cele două țări demonstrează stabilitatea, potențialul și impulsul puternic dar relațiilor China-Rusia, parteneriat „rezistent la zgomotele externe, care încearcă să semene discordie între cele două țări în legătură cu consolidarea cooperării China-Asia Centrală”.
De asemenea, la Beijing se afirmă că discuțiile de securitate sunt extrem de necesare pentru ca împreună, China și Rusia, să abordeze riscurile de securitate tot mai mari cu care se confruntă Eurasia, inclusiv cele generate de rivalitatea puterilor majore în cadrul crizei din Ucraina. Astfel, oficialii chinezi vorbesc despre umbra conflictului nuclear, revenirea terorismului în Asia Centrală și amenințările netradiționale la adresa securității. Pentru contracararea acestor amenințări, se consideră necesară aprofundarea cooperărilor în domeniul securității în cadrul mecanismelor bilaterale și multilaterale, cum ar fi Organizația de Cooperare de la Shanghai (OCS) și BRICS.
Revenind la vizita premierului Mihail Mishustin, este așteptat ca acesta să poarte discuții cu liderii chinezi pe teme care privesc schimburile economice, comerciale și de securitate, regiunea Asiei Centrale fiind de asemenea un subiect de interes comun, fiind invocat aici rolul acesteia în cadrul inițiativei „O centură, un drum” (B&R) și al Uniunii Economice Eurasiatice.
Pentru pregătirea vizitei, zilele trecute, la Moscova au avut loc discuții la nivel înalt, între cei care au participat la dialog regăsindu-se Nikolai Patrushev, șeful Consiliului de Securitate al Rusiei, și Chen Wenqing, membru al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (CPC) și secretar al Comisiei pentru afaceri politice și juridice a Comitetului Central al CPC. Discuțiile dintre cei doi oficiali au fost derulate în marja celei de-a 11-a Reuniuni Internaționale a Înalților Reprezentanți pentru Probleme de Securitate și celei de-a 8-a reuniuni a mecanismului de cooperare pentru aplicarea legii și securității Rusia-China.
Schimburile comerciale China-Rusia au ajuns, în 2022, la valoare de peste 190 miliarde USD,ținta declarată la nivel de lideri fiind 200 de miliarde USD pentru acest an. Datele oficiale chineze arată că valoarea înregistrată a schimburilor, în primele patru luni din 2023, fost de peste 73,15 miliarde USD. Potrivit Administrației Generale a Vămilor din China, creșterea de la an la an este de 41,3%.
Este cat se poate de firesc, de bun simt, ca cea mai dinamica economie a lumii si cu cea mai numeroasa populatie sa colaboreze f f strans cu cea mai intinsa tara a lumii si cu cele mai mari rezerve naturale.
Mai ales cand sunt vecine si mai ales in conditiile in care Occidentul arata clar si vehement ca doreste sa-si mentina dominatia totala asupra restului actorilor internationali prin absolut toate mijloacele si folosind absolut orice pretext.